Zobrazit minimální záznam

Superfoods - why choose them in nutrition?
dc.contributor.advisorVilikus, Zdeněk
dc.creatorDominik, Michal
dc.date.accessioned2017-09-26T08:46:07Z
dc.date.available2017-09-26T08:46:07Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/90311
dc.description.abstractThis thesis summarize information about Salvia hispanica, known as Chia and Lycium barbarum/chinense, known as Goji, which are plants that provide seeds and fruits used as superfoods. The theoretical part of the thesis is divided into a general description, content substances, health effects, history of use of these plants and an overview of studies with their use. Studies are focused on the study of antioxidant effects, anti-cancer effects, the influence of use superfoods on metabolism and diseases, and studies on the use of these superfoods in common foods. The practical part of the thesis focused on knowledge into superfoods among the population and the rate of their use. The results show that knowledge about superfoods, including chia and Goji, is good, as well as the use of superfoods in the population. Chia and Goji are currently the most widely used superfoods. Less than a third of respondents observe the positive effects of using superfoods. This thesis presents information to potential consumers why they should include superfoods in the diet.en_US
dc.description.abstractTato práce shrnuje informace o Šalvěji hispánské, známé jako chia a Kustovnici cizí/čínské, známé jako Goji, jež jsou rostlinami, které poskytují semena a plody užívané jako superpotraviny. Teoretická část práce je rozdělena na obecný popis, obsahové látky, účinky na zdraví, historii používání těchto rostlin a přehled studií s jejich použitím. Studie jsou zaměřené na zkoumání antioxidačních účinků, protirakovinových účinků, vlivu použití těchto superpotravin na metabolismus a onemocnění a dále pak studie zaměřené na použití těchto superpotravin v běžných potravinách. Praktická část práce se zaměřila na výzkum povědomí o superpotravinách mezi populací a mírou jejich užívání. Z výsledků vyšlo, že povědomost o superpotravinách, včetně chia a Goji, je na dobré úrovni, stejně tak míra užívání superpotravin v populaci. Chia a Goji jsou dle výsledků aktuálně nejvíce užívanými superpotravinami. Necelá třetina respondentů pak pozoruje pozitivní efekty užívání superpotravin. Tato práce předkládá informace možným konzumentům, proč by měly být superpotraviny zařazeny do stravy.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectsuperfoodsen_US
dc.subjectchiaen_US
dc.subjectgojien_US
dc.subjectlyciumen_US
dc.subjectsuperpotravinycs_CZ
dc.subjectchiacs_CZ
dc.subjectgojics_CZ
dc.subjectkustovnicecs_CZ
dc.titleSuperpotraviny - proč je zvolit ve výživě?cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-04
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId184614
dc.title.translatedSuperfoods - why choose them in nutrition?en_US
dc.contributor.refereePejšová, Hana
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato práce shrnuje informace o Šalvěji hispánské, známé jako chia a Kustovnici cizí/čínské, známé jako Goji, jež jsou rostlinami, které poskytují semena a plody užívané jako superpotraviny. Teoretická část práce je rozdělena na obecný popis, obsahové látky, účinky na zdraví, historii používání těchto rostlin a přehled studií s jejich použitím. Studie jsou zaměřené na zkoumání antioxidačních účinků, protirakovinových účinků, vlivu použití těchto superpotravin na metabolismus a onemocnění a dále pak studie zaměřené na použití těchto superpotravin v běžných potravinách. Praktická část práce se zaměřila na výzkum povědomí o superpotravinách mezi populací a mírou jejich užívání. Z výsledků vyšlo, že povědomost o superpotravinách, včetně chia a Goji, je na dobré úrovni, stejně tak míra užívání superpotravin v populaci. Chia a Goji jsou dle výsledků aktuálně nejvíce užívanými superpotravinami. Necelá třetina respondentů pak pozoruje pozitivní efekty užívání superpotravin. Tato práce předkládá informace možným konzumentům, proč by měly být superpotraviny zařazeny do stravy.cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis summarize information about Salvia hispanica, known as Chia and Lycium barbarum/chinense, known as Goji, which are plants that provide seeds and fruits used as superfoods. The theoretical part of the thesis is divided into a general description, content substances, health effects, history of use of these plants and an overview of studies with their use. Studies are focused on the study of antioxidant effects, anti-cancer effects, the influence of use superfoods on metabolism and diseases, and studies on the use of these superfoods in common foods. The practical part of the thesis focused on knowledge into superfoods among the population and the rate of their use. The results show that knowledge about superfoods, including chia and Goji, is good, as well as the use of superfoods in the population. Chia and Goji are currently the most widely used superfoods. Less than a third of respondents observe the positive effects of using superfoods. This thesis presents information to potential consumers why they should include superfoods in the diet.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV