Posouzení výživového stavu v komplexní diagnostice a managementu geriatrické křehkosti
The assessment of nutritional status in the comprehensive diagnosis and management of geriatric frailty
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/86564Identifiers
Study Information System: 183988
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Meisnerová, Eva
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
15. 6. 2017
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
geriatrická křehkost, podvýživa, geriatrický pacient, soběstačnostKeywords (English)
geriatric frailty, malnutrition, geriatric patient, self-sufficiencyCíle práce: Cílem této neintervenční observační studie bylo zjistit prevalenci křehkosti v souboru 200 geriatrických pacientů a její korelaci a závislost ve vztahu k nutričnímu stavu. Též zhodnotit vzájemné korelace mezi jednotlivými položkami testových baterií MNA - SF a SPPB a určit, zda má hmotnostní úbytek vztah ke zhoršeným výsledkům v hodnocení geriatrické křehkosti. Dále zhodnotit, zda kognitivní funkce ovlivňují nutriční stav a zároveň zda nutriční stav ovlivňuje soběstačnost probandů zkoumaného souboru. Metody: Jako data k této diplomové práci byly využity výsledky standardně vy-užívaných testů v rámci komplexního geriatrického hodnocení (Comprehensive Geriatric, Assessment, CGA) Geriatrické kliniky VFN a 1. LF UK, které zahrnují posouzení soběstačnosti (ADL) a fyzické zdatnosti (SPPB), poznávacích a kognitivních funkcí (MMSE) a posouzení stavu výživy (MNA - SF). U pacientů byla též zjišťována tělesná hmotnost, výška a BMI. Výsledky: Do studie bylo zařazeno celkem 200 pacientů, z nichž 46 (23 %) bylo mužů a 154 žen (77 %). Geriatrická křehkost byla diagnostikována u 59,5 % pacientů, 29,5 % pacientů bylo klasifikováno jako "pre-frailty" (v riziku rozvoje křehkosti) a 19 % mělo dobrou fyzickou zdatnost. Podvyživených pacientů v tomto souboru bylo 15,5 %, v riziku podvýživy 37,5 % a v dobrém...
Objectives: The aim of this non-interventional observational study was to determine the prevalence of frailty in a cohort of 200 elderly patients and its correlation and dependence in relation to nutritional status and to evaluate the correlation of the items in the MNA - SF and SPPB test batteries and determine whether the weight loss is related to poor results in the evaluation of geriatric frailty, and to evaluate whether cognitive function affects nutritional status and if nutritional status in such circumstances affects subjects' self- sufficiency. Methods: Data was sourced from the results of standardized tests in Comprehensive Geriatric, Assessment, CGA at the 1. LF UK Geriatric Clinic, which include the assessment of selfsufficiency (ADL) and condition (SPPB), cognitive functions (MMSE) and the assessment of nutritional status (MNA - SF). Patients were also measured for bodyweight, height and BMI. Results: The study included a total of 200 patients, of whom 46 (23%) were men and 154 women (77%). Geriatric frailty was diagnosed in 59.5% of patients, with 21.5% of patients being classified as "pre-frailty" and 19 % of good physical condition. In this group 15.5% of patients were malnourished, 37.5% were at risk of malnutrition and 47 % were in a good nutritional condition. A statistically...