Zobrazit minimální záznam

The need for nutritional intervention for patients after stroke
dc.contributor.advisorHlinovský, David
dc.creatorŠišková, Ivana
dc.date.accessioned2017-07-20T13:36:45Z
dc.date.available2017-07-20T13:36:45Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/86528
dc.description.abstractPotřeba nutriční intervence u pacientů po cévní mozkové příhodě Souhrn Cíle práce: Zjistit, kolik pacientů po akutní cévní mozkové příhodě má dostatečný perorální příjem energie a bílkovin, a jak se tento stav změní po měsíci hospitalizace. Zhodnotit spojitost mezi poruchou polykání a příjmem stravy. Metody: Hodnocení bylo provedeno pomocí sledování příjmu stravy, záznamu podílu snědené porce, vyhodnocení přijaté energie a živin pomocí nutričního softwaru, a porovnání s vypočtenou potřebou energie (na základě Harris-Benedictovy rovnice) a bílkovin. K hodnocení polykání byl použit screeningový dotazník GUSS, soběstačnost byla hodnocena pomocí ADL testu. Sběr dat zahrnoval také antropometrické ukazatele (hmotnost, výška, obvod paže) a nutriční screeningy používané v Thomayerově nemocnici v Praze pro standardní i následnou péči o dospělé. Výsledky: Z 35 pacientů mělo dostatečný příjem energie z přijaté stravy 54 % pacientů a dostatečný příjem bílkovin 23 % pacientů v prvním týdnu po CMP. Po měsíci hospitalizace byl dostatečný příjem energie zjištěn u 66 % pacientů a 11 % z nich mělo dostatečný příjem bílkovin. U pacientů po akutní CMP nedošlo po měsíci hospitalizace ke zlepšení perorálního příjmu energie (p=0,2891, α=0,05) ani bílkovin. Poruchou polykání trpělo v prvním týdnu po vzniku CMP 84,4 %, po měsíci...cs_CZ
dc.description.abstractNeed of nutritional intervention in patients after stroke Summary Aims: To identify how many patients after acute stroke have accurate oral intake of energy and proteins and how is this condition changed after one month of hospitalization. To evaluate the association between dysphagia and food intake. Methods: The evaluation was conducted by observations of food intake, eaten food records, calculating of energy and nutrients intake and comparing to needed energy (by Harris-Benedicts equation) and proteins. GUSS screening tool was used to evaluation of swallowing, ADL test for self-sufficiency assessment. Data included antropometrical indicators (weight, height, arm circumference) and nutritional screenings in Thomayer hospital in Prague. Results: Of the 35 patients, 54 % had adequate oral intake of energy and 23 % adequate intake of proteins in the first week after stroke. Adequate oral intake of energy was indicated in 66 % of patients and adequate intake of proteins in 11 % after one month of hospitalization. There were no significant improvements of oral energy intake (p=0,2891, α=0,05) or protein intake (p=0,1336, α=0,05) after one month of hospitalization. 84,4 % of patients suffered from dysphagia in first week after stroke and 60,6 % after one month of hospitalization. Correlation between inadequate...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectvýživacs_CZ
dc.subjectdysfagiecs_CZ
dc.subjectcévní mozková příhodacs_CZ
dc.subjectmalnutricecs_CZ
dc.subjectscreening GUSScs_CZ
dc.subjectdieta při dysfagiics_CZ
dc.subjectnutriční intervencecs_CZ
dc.subjectnutritionen_US
dc.subjectdysphagiaen_US
dc.subjectstroke malnutritionen_US
dc.subjectGUSS screeningen_US
dc.subjectdysphagia dieten_US
dc.subjectnutritional interventionen_US
dc.titlePotřeba nutriční intervence u pacientů po cévní mozkové příhoděcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-15
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId184480
dc.title.translatedThe need for nutritional intervention for patients after strokeen_US
dc.contributor.refereeKohout, Pavel
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPotřeba nutriční intervence u pacientů po cévní mozkové příhodě Souhrn Cíle práce: Zjistit, kolik pacientů po akutní cévní mozkové příhodě má dostatečný perorální příjem energie a bílkovin, a jak se tento stav změní po měsíci hospitalizace. Zhodnotit spojitost mezi poruchou polykání a příjmem stravy. Metody: Hodnocení bylo provedeno pomocí sledování příjmu stravy, záznamu podílu snědené porce, vyhodnocení přijaté energie a živin pomocí nutričního softwaru, a porovnání s vypočtenou potřebou energie (na základě Harris-Benedictovy rovnice) a bílkovin. K hodnocení polykání byl použit screeningový dotazník GUSS, soběstačnost byla hodnocena pomocí ADL testu. Sběr dat zahrnoval také antropometrické ukazatele (hmotnost, výška, obvod paže) a nutriční screeningy používané v Thomayerově nemocnici v Praze pro standardní i následnou péči o dospělé. Výsledky: Z 35 pacientů mělo dostatečný příjem energie z přijaté stravy 54 % pacientů a dostatečný příjem bílkovin 23 % pacientů v prvním týdnu po CMP. Po měsíci hospitalizace byl dostatečný příjem energie zjištěn u 66 % pacientů a 11 % z nich mělo dostatečný příjem bílkovin. U pacientů po akutní CMP nedošlo po měsíci hospitalizace ke zlepšení perorálního příjmu energie (p=0,2891, α=0,05) ani bílkovin. Poruchou polykání trpělo v prvním týdnu po vzniku CMP 84,4 %, po měsíci...cs_CZ
uk.abstract.enNeed of nutritional intervention in patients after stroke Summary Aims: To identify how many patients after acute stroke have accurate oral intake of energy and proteins and how is this condition changed after one month of hospitalization. To evaluate the association between dysphagia and food intake. Methods: The evaluation was conducted by observations of food intake, eaten food records, calculating of energy and nutrients intake and comparing to needed energy (by Harris-Benedicts equation) and proteins. GUSS screening tool was used to evaluation of swallowing, ADL test for self-sufficiency assessment. Data included antropometrical indicators (weight, height, arm circumference) and nutritional screenings in Thomayer hospital in Prague. Results: Of the 35 patients, 54 % had adequate oral intake of energy and 23 % adequate intake of proteins in the first week after stroke. Adequate oral intake of energy was indicated in 66 % of patients and adequate intake of proteins in 11 % after one month of hospitalization. There were no significant improvements of oral energy intake (p=0,2891, α=0,05) or protein intake (p=0,1336, α=0,05) after one month of hospitalization. 84,4 % of patients suffered from dysphagia in first week after stroke and 60,6 % after one month of hospitalization. Correlation between inadequate...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV