Zobrazit minimální záznam

Trendy v interkulturním marketingu: Vnímání kaváren Starbucks ve Francii a v České republice
dc.contributor.advisorKlimeš, David
dc.creatorTučková, Kateřina
dc.date.accessioned2017-07-10T10:01:20Z
dc.date.available2017-07-10T10:01:20Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/86069
dc.description.abstractGlobální značky jsou při svém marketingovém plánování vystaveny rozhodnutí, do jaké míry se adaptovat na kulturu lokality, do které expandují. V této bakalářské práci je zkoumáno, jakým způsobem se globální značka Starbucks vypořádává s kulturními, sociologickými a antropologickými faktory, které jsou bezpochyby různé v 72 zemích, kde Starbucks operuje. Komunikace značky je podrobena analýze spolu s Hofstedeho dimenzemi národních kultur Francie a České republiky. Toho je dosáhnuto i s využitím sociologického konceptu třetího místa, skrz které je sledována společenská role kaváren v odlišných kulturách. Třetí místo je teorie poprvé představena Oldenburgem za účelem charakterizovat prostor, kde lidé tráví čas mimo svůj domov a práci. Tento koncept dodává kontext primárnímu výzkumu, který kombinací analýzy dokumentů, rozhovorů a terénního pozorování odhaluje, jak zákazníci značky Starbucks v různých zemích využívají prostory kaváren. Souvztažnost mezi kulturními dimenzemi a využitím poskytnutého třetího místa osvětluje například jak se relativně femininní Francouzi scházejí v kavárnách Starbucks, aby se socializovali, zatímco relativně maskulinní Češi spíše vyhledávají neutrální místo pro práci. Finální doporučení nabádá ke spolupráci sociologů a antropologů při navrhování designu poboček.cs_CZ
dc.description.abstractDuring the process of marketing planning, global brands must decide to what extent they adapt to the culture of the location in which they are expanding. This paper investigates the means with which a global brand such as Starbucks deals with the various cultural, sociological, and anthropological factors in the 72 countries where it currently operates. The brand's communication is closely analysed along with the dimensions of the national cultures of two countries: France and the Czech Republic. This is also achieved by employing the sociological concept of Oldenburg's third place, through which the role of cafés in different cultures is examined in order to contextualise the primary research component. A combination of methods is applied including document analysis, interviews, and a partial observational field research to expose the ways in which Starbucks' customers use the café in different countries. Correlations between the national dimensions and the use of the third place provided by Starbucks illuminate, for example, the difference between the relatively feminine French who socialise inside the café and the relatively masculine Czechs who often come to seek neutral ground for work related activities. Conclusively, the final recommendation holds for incorporating sociological and...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.titleTrends in Intercultural Marketing: The Reception of Starbucks in France and Czechiaen_US
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-19
dc.description.departmentDepartment of Marketing Communication and Public Relationsen_US
dc.description.departmentKatedra marketingové komunikace a public relationscs_CZ
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.identifier.repId179916
dc.title.translatedTrendy v interkulturním marketingu: Vnímání kaváren Starbucks ve Francii a v České republicecs_CZ
dc.contributor.refereeZezulková, Markéta
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMarketingová komunikace a public relationscs_CZ
thesis.degree.disciplineMarketing Communications and Public Relationsen_US
thesis.degree.programMedia and Communications Studiesen_US
thesis.degree.programMediální a komunikační studiacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Katedra marketingové komunikace a public relationscs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Department of Marketing Communication and Public Relationsen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csMarketingová komunikace a public relationscs_CZ
uk.degree-discipline.enMarketing Communications and Public Relationsen_US
uk.degree-program.csMediální a komunikační studiacs_CZ
uk.degree-program.enMedia and Communications Studiesen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csGlobální značky jsou při svém marketingovém plánování vystaveny rozhodnutí, do jaké míry se adaptovat na kulturu lokality, do které expandují. V této bakalářské práci je zkoumáno, jakým způsobem se globální značka Starbucks vypořádává s kulturními, sociologickými a antropologickými faktory, které jsou bezpochyby různé v 72 zemích, kde Starbucks operuje. Komunikace značky je podrobena analýze spolu s Hofstedeho dimenzemi národních kultur Francie a České republiky. Toho je dosáhnuto i s využitím sociologického konceptu třetího místa, skrz které je sledována společenská role kaváren v odlišných kulturách. Třetí místo je teorie poprvé představena Oldenburgem za účelem charakterizovat prostor, kde lidé tráví čas mimo svůj domov a práci. Tento koncept dodává kontext primárnímu výzkumu, který kombinací analýzy dokumentů, rozhovorů a terénního pozorování odhaluje, jak zákazníci značky Starbucks v různých zemích využívají prostory kaváren. Souvztažnost mezi kulturními dimenzemi a využitím poskytnutého třetího místa osvětluje například jak se relativně femininní Francouzi scházejí v kavárnách Starbucks, aby se socializovali, zatímco relativně maskulinní Češi spíše vyhledávají neutrální místo pro práci. Finální doporučení nabádá ke spolupráci sociologů a antropologů při navrhování designu poboček.cs_CZ
uk.abstract.enDuring the process of marketing planning, global brands must decide to what extent they adapt to the culture of the location in which they are expanding. This paper investigates the means with which a global brand such as Starbucks deals with the various cultural, sociological, and anthropological factors in the 72 countries where it currently operates. The brand's communication is closely analysed along with the dimensions of the national cultures of two countries: France and the Czech Republic. This is also achieved by employing the sociological concept of Oldenburg's third place, through which the role of cafés in different cultures is examined in order to contextualise the primary research component. A combination of methods is applied including document analysis, interviews, and a partial observational field research to expose the ways in which Starbucks' customers use the café in different countries. Correlations between the national dimensions and the use of the third place provided by Starbucks illuminate, for example, the difference between the relatively feminine French who socialise inside the café and the relatively masculine Czechs who often come to seek neutral ground for work related activities. Conclusively, the final recommendation holds for incorporating sociological and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra marketingové komunikace a public relationscs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV