Vegetariánství a veganství z pohledu evoluce lidské výživy
Vegetarianism and veganism from the perspective of the evolution of human diet
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/85353Identifiers
Study Information System: 180559
Collections
- Kvalifikační práce [18725]
Author
Advisor
Referee
Kaupová, Sylva
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biology
Department
Department of Anthropology and Human Genetics
Date of defense
1. 6. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Cílem této bakalářské práce je interpretovat evoluci výživy anatomicky moderního člověka a jeho předků s využitím pramenů paleoantropologie a izotopové analýzy kosterních pozůstatků. Tyto doklady jsou v souladu s názorem, že člověk je všežravec, jehož strava sestává z rostlinných i živočišných zdrojů. Jejich poměr se ale v průběhu vývoje člověka značně měnil, což mělo vliv na některé významné evoluční události. V současné době se setkáváme s alternativními výživovými směry jako je vegetariánství a veganství, které inklinují pouze k rostlinné složce stravy. V případě homininů by ale striktně rostlinná strava značně ovlivnila jejich evoluci tak, jak ji známe. Především proces encefalizace a osídlování vyšších zeměpisných šířek rodem Homo by bylo výlučným využíváním pouze rostlinných zdrojů omezeno. V současných industrializovaných zemích ale obliba vegetariánského, potažmo veganského, výživového směru stoupá. Za předpokladu dostatečné informovanosti a užívání nezbytných doplňků stravy může mít rostlinná strava pozitivní vliv na zdraví člověka a může být doporučena jako účinná prevence civilizačních chorob.
The object of this bachelor thesis is to interpret the evolution of diet of the anatomically modern human and his ancestors from the perspective of paleoanthropology and isotope analysis of skeletal remains. The findings are consistent with the view that humans are omnivorous, whose diet consists of plant and animal sources. Their ratio, however, in the course of human evolution has changed significantly, which had an impact on some major evolutionary events. Currently, there are alternative diets which tend only to plant components of food and they are called vegetarianism and veganism. In the case of the hominins the diet strictly based on plant sources would greatly influenced their evolution as we know it. Especially the encephalization and the spread to higher latitudes by the genus Homo would be limited by using only the plant sources. In today's industrialized countries the popularity of vegetarianism and veganism increases. Assuming sufficient awareness and taking necessary supplements the plant based diet may have positive impact on human health and can be recommended as an effective prevention of diseases of civilization.