Vliv koncentrace roztoku a teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy
The influence of the solution concentration and drying temperature on the properties of spray-dried lactose
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/85322Identifiers
Study Information System: 168728
Collections
- Kvalifikační práce [6721]
Author
Advisor
Referee
Ondrejček, Pavel
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
1. 6. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Very good
1. ABSTRAKT Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Tereza Novotná Název diplomové práce: Vliv koncentrace roztoku a teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy V této práci byl hodnocen vliv koncentrace roztoku a teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy. Měření bylo provedeno se třemi různými koncentracemi roztoku laktosy: 15 %, 20 % a 25 %. Tyto roztoky byly sprejově sušeny při teplotách 170 řC, 180 řC a 190 řC. V řešení byla použita metoda sprejového sušení a následná analýza částic byla provedena za použití optického mikroskopu a DSC. Výsledky ukázaly, že oproti výchozí surovině (monohydrát D-laktosy) se zmenšil počet částic menších než 2,5 µm, a naopak se zvýšil počet částic ve vyšších velikostních třídách. Částice mají sféricitu a tvarový faktor roven 1, mají tedy hladký povrch a jsou kulaté, čímž se také liší od nepravidelných částic výchozí suroviny. Metodou DSC získané termogramy charakterizují tepelné změny probíhající ve vzorku během jeho zahřívání. Byly zaznamenány hodnoty skelného přechodu, krystalizace, dehydratace a teploty tání α-laktosy.
1. ABSTRACT Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Tereza Novotná Title of Thesis: The influence of the solution concentration and drying temperature on the properties of spray-dried lactose In this work, the influence of the concentration of the solution and the drying temperature on the properties of the spray-dried lactose was evaluated. Measurement was performed with three different concentrations of lactose: 15 %, 20 % and 25 %. These solutions were spray- dried at 170 ř C, 180 ř C and 190 ř C. The spray drying method was used and the subsequent particle analysis was performed by using an optical microscope and DSC. The results showed that the number of particles smaller than 2.5 μm was reduced in comparation with the starting material (D-lactose monohydrate), and on the contrary, the number of particles in higher size classes increased. The particles have a sphericity and a shape factor equal to 1, so they have a smooth surface and they are round, which also differs from irregular particles of the starting material. The DSC method obtained by thermograms characterizes the thermal changes occurring in the sample during its heating. The glass transition, crystallization, dehydration and...