Show simple item record

The influence of the solution concentration and drying temperature on the properties of spray-dried lactose
dc.contributor.advisorSvačinová, Petra
dc.creatorNovotná, Tereza
dc.date.accessioned2017-06-22T08:49:45Z
dc.date.available2017-06-22T08:49:45Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/85322
dc.description.abstract1. ABSTRAKT Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Tereza Novotná Název diplomové práce: Vliv koncentrace roztoku a teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy V této práci byl hodnocen vliv koncentrace roztoku a teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy. Měření bylo provedeno se třemi různými koncentracemi roztoku laktosy: 15 %, 20 % a 25 %. Tyto roztoky byly sprejově sušeny při teplotách 170 řC, 180 řC a 190 řC. V řešení byla použita metoda sprejového sušení a následná analýza částic byla provedena za použití optického mikroskopu a DSC. Výsledky ukázaly, že oproti výchozí surovině (monohydrát D-laktosy) se zmenšil počet částic menších než 2,5 µm, a naopak se zvýšil počet částic ve vyšších velikostních třídách. Částice mají sféricitu a tvarový faktor roven 1, mají tedy hladký povrch a jsou kulaté, čímž se také liší od nepravidelných částic výchozí suroviny. Metodou DSC získané termogramy charakterizují tepelné změny probíhající ve vzorku během jeho zahřívání. Byly zaznamenány hodnoty skelného přechodu, krystalizace, dehydratace a teploty tání α-laktosy.cs_CZ
dc.description.abstract1. ABSTRACT Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Tereza Novotná Title of Thesis: The influence of the solution concentration and drying temperature on the properties of spray-dried lactose In this work, the influence of the concentration of the solution and the drying temperature on the properties of the spray-dried lactose was evaluated. Measurement was performed with three different concentrations of lactose: 15 %, 20 % and 25 %. These solutions were spray- dried at 170 ř C, 180 ř C and 190 ř C. The spray drying method was used and the subsequent particle analysis was performed by using an optical microscope and DSC. The results showed that the number of particles smaller than 2.5 μm was reduced in comparation with the starting material (D-lactose monohydrate), and on the contrary, the number of particles in higher size classes increased. The particles have a sphericity and a shape factor equal to 1, so they have a smooth surface and they are round, which also differs from irregular particles of the starting material. The DSC method obtained by thermograms characterizes the thermal changes occurring in the sample during its heating. The glass transition, crystallization, dehydration and...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv koncentrace roztoku a teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-06-01
dc.description.departmentDepartment of Pharmaceutical Technologyen_US
dc.description.departmentKatedra farmaceutické technologiecs_CZ
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId168728
dc.title.translatedThe influence of the solution concentration and drying temperature on the properties of spray-dried lactoseen_US
dc.contributor.refereeOndrejček, Pavel
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmaceutické technologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmaceutical Technologyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs1. ABSTRAKT Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Posluchač: Tereza Novotná Název diplomové práce: Vliv koncentrace roztoku a teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy V této práci byl hodnocen vliv koncentrace roztoku a teploty sušení na vlastnosti sprejově sušené laktosy. Měření bylo provedeno se třemi různými koncentracemi roztoku laktosy: 15 %, 20 % a 25 %. Tyto roztoky byly sprejově sušeny při teplotách 170 řC, 180 řC a 190 řC. V řešení byla použita metoda sprejového sušení a následná analýza částic byla provedena za použití optického mikroskopu a DSC. Výsledky ukázaly, že oproti výchozí surovině (monohydrát D-laktosy) se zmenšil počet částic menších než 2,5 µm, a naopak se zvýšil počet částic ve vyšších velikostních třídách. Částice mají sféricitu a tvarový faktor roven 1, mají tedy hladký povrch a jsou kulaté, čímž se také liší od nepravidelných částic výchozí suroviny. Metodou DSC získané termogramy charakterizují tepelné změny probíhající ve vzorku během jeho zahřívání. Byly zaznamenány hodnoty skelného přechodu, krystalizace, dehydratace a teploty tání α-laktosy.cs_CZ
uk.abstract.en1. ABSTRACT Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Pharmaceutical Technology Consultant: PharmDr. Petra Svačinová, Ph.D. Student: Tereza Novotná Title of Thesis: The influence of the solution concentration and drying temperature on the properties of spray-dried lactose In this work, the influence of the concentration of the solution and the drying temperature on the properties of the spray-dried lactose was evaluated. Measurement was performed with three different concentrations of lactose: 15 %, 20 % and 25 %. These solutions were spray- dried at 170 ř C, 180 ř C and 190 ř C. The spray drying method was used and the subsequent particle analysis was performed by using an optical microscope and DSC. The results showed that the number of particles smaller than 2.5 μm was reduced in comparation with the starting material (D-lactose monohydrate), and on the contrary, the number of particles in higher size classes increased. The particles have a sphericity and a shape factor equal to 1, so they have a smooth surface and they are round, which also differs from irregular particles of the starting material. The DSC method obtained by thermograms characterizes the thermal changes occurring in the sample during its heating. The glass transition, crystallization, dehydration and...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologiecs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV