Zobrazit minimální záznam

Study of peptide digestion kinetics by trypsin and chiral separations of biologically active compounds by HPLC
dc.contributor.advisorTesařová, Eva
dc.creatorŠlechtová, Tereza
dc.date.accessioned2021-03-26T11:20:04Z
dc.date.available2021-03-26T11:20:04Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/83697
dc.description.abstractDizertační práce se skládá ze dvou tematických částí; první část se zabývá charakterizací trypsinu, enzymu využívaného v proteomickém výzkumu k identifikaci proteinových sekvencí, a rychlostí trypsinového štěpení peptidů. Druhá část je zaměřena na chirální separace biologicky aktivních látek. V první části projektu byla studována kinetika štěpení syntetických peptidů trypsinema vyvinuta metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) pro detekci těchto peptidů a jejich fragmentů. Za použití enzymové reakce v roztoku a metody HPLC byly stanoveny relativní rychlostní konstanty štěpné reakce problematických sekvenčních motivů. Bylo objasněno, které aminokyseliny v okolí štěpného místa zpomalují enzymovou reakci a v jaké poloze vůči štěpnému místu je jejich vliv největší. Dále bylo zjištěno, že trypsin je schopen nízké exopeptidázové aktivity, především při štěpení na konci peptidového řetězce. Dále byly zjištěny a porovnány účinnosti tří chromatografických kolon s imobilizovaným trypsinem. Imobilizace na pevný nosič se využívá pro zvýšení množství enzymu účastnícího se katalytické reakce a pro zajištění lepší opakovatelnosti a reprodukovatelnosti výsledků. Účinnost kolony syntetizované na University of North Carolina at Chapel Hill byla porovnána s účinností dvou komerčně dostupných kolon. Jako...cs_CZ
dc.description.abstractThis dissertation thesis composes of two parts; the first part focus on the characterization of trypsin, enzyme frequently used in proteomic research for the investigation and identification of protein sequences, and its peptide digestion kinetics. The second part is aimed to the enantioseparations of biologically active compounds. First part of this project focus on tryptic digestion of synthetic peptides and the development of HPLC method for the identification of synthetic peptides and their fragments. Using the in-solution digestion and HPLC method, relative kinetic constants were determined for problematic sequences. Amino acids responsible for the decrease in trypsin catalytic activity and their location towards the cleavage site were studied. Certain slight exopeptidase activity of trypsin was noted, especially at the end of peptide chain. Furthermore, three columns with immobilized trypsin used in HPLC were compared concerning their catalytic activity. The immobilization of enzymes on solid support is used to elevate the amount of enzyme present during digestion and to assure better repeatability and reproducibility of obtained results. Activity of a new trypsin column synthesized at the University of North Carolina at Chapel Hill was compared to two commercially available trypsin columns....en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjecttrypsinen_US
dc.subjectdigestion kineticen_US
dc.subjectamino acidsen_US
dc.subjectchiral separationsen_US
dc.subjecthigh performance liquid chromatographyen_US
dc.subjecttrypsincs_CZ
dc.subjectkinetika štěpenícs_CZ
dc.subjectaminokyselinycs_CZ
dc.subjectchirální separacecs_CZ
dc.subjectvysokoúčinná kapalinová chromatografiecs_CZ
dc.titleStudium kinetiky trypsinového štěpení peptidů a chirálních separací biologicky aktivních látek metodou HPLCcs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-14
dc.description.departmentKatedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Physical and Macromolecular Chemistryen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId129102
dc.title.translatedStudy of peptide digestion kinetics by trypsin and chiral separations of biologically active compounds by HPLCen_US
dc.contributor.refereeČabala, Radomír
dc.contributor.refereeMikšík, Ivan
dc.identifier.aleph002110956
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.programFyzikální chemiecs_CZ
thesis.degree.programPhysical Chemistryen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Physical and Macromolecular Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csFyzikální chemiecs_CZ
uk.degree-program.enPhysical Chemistryen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csDizertační práce se skládá ze dvou tematických částí; první část se zabývá charakterizací trypsinu, enzymu využívaného v proteomickém výzkumu k identifikaci proteinových sekvencí, a rychlostí trypsinového štěpení peptidů. Druhá část je zaměřena na chirální separace biologicky aktivních látek. V první části projektu byla studována kinetika štěpení syntetických peptidů trypsinema vyvinuta metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) pro detekci těchto peptidů a jejich fragmentů. Za použití enzymové reakce v roztoku a metody HPLC byly stanoveny relativní rychlostní konstanty štěpné reakce problematických sekvenčních motivů. Bylo objasněno, které aminokyseliny v okolí štěpného místa zpomalují enzymovou reakci a v jaké poloze vůči štěpnému místu je jejich vliv největší. Dále bylo zjištěno, že trypsin je schopen nízké exopeptidázové aktivity, především při štěpení na konci peptidového řetězce. Dále byly zjištěny a porovnány účinnosti tří chromatografických kolon s imobilizovaným trypsinem. Imobilizace na pevný nosič se využívá pro zvýšení množství enzymu účastnícího se katalytické reakce a pro zajištění lepší opakovatelnosti a reprodukovatelnosti výsledků. Účinnost kolony syntetizované na University of North Carolina at Chapel Hill byla porovnána s účinností dvou komerčně dostupných kolon. Jako...cs_CZ
uk.abstract.enThis dissertation thesis composes of two parts; the first part focus on the characterization of trypsin, enzyme frequently used in proteomic research for the investigation and identification of protein sequences, and its peptide digestion kinetics. The second part is aimed to the enantioseparations of biologically active compounds. First part of this project focus on tryptic digestion of synthetic peptides and the development of HPLC method for the identification of synthetic peptides and their fragments. Using the in-solution digestion and HPLC method, relative kinetic constants were determined for problematic sequences. Amino acids responsible for the decrease in trypsin catalytic activity and their location towards the cleavage site were studied. Certain slight exopeptidase activity of trypsin was noted, especially at the end of peptide chain. Furthermore, three columns with immobilized trypsin used in HPLC were compared concerning their catalytic activity. The immobilization of enzymes on solid support is used to elevate the amount of enzyme present during digestion and to assure better repeatability and reproducibility of obtained results. Activity of a new trypsin column synthesized at the University of North Carolina at Chapel Hill was compared to two commercially available trypsin columns....en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra fyzikální a makromol. chemiecs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.contributor.consultantKalíková, Květa
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990021109560106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV