Show simple item record

The effect of nutrition on bone metabolism
dc.contributor.advisorŽivná, Helena
dc.creatorŠvejkovská, Klára
dc.date.accessioned2018-11-23T14:09:43Z
dc.date.available2018-11-23T14:09:43Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/82609
dc.description.abstractThe effect of nutrition on bone metabolism The bone has a function for support and protection, and is also a place for hematopoiesis and for mineral homeostasis. The subject of interest of this thesis is to evaluate the effect of chosen proteins, amino acids, iron and the conditions such as long-term under-nutrition, short-term starving and repeated blood withdrawals on the bone parameters - the length and the diameter of the bone, the width of corticalis, and the mechanical properties - resistance to bending, tension and torsion. There were evaluated changes in the concentration of bones markers, changes in the bone mineral density and changes in lean mass and adipose mass in healthy adult males of the Wistar rats . During my doctorate studies I was studying the effect of these components on the bones. In the 1st experiment the rats were fed by the chosen proteins and amino acids: glutamine (GLN), branched-chain amino acids- valine, leucine and izoleucine (BCAA), and caseine (KAS) ad libitum. Further we monitored the effect of one-week realimantation by standard laboratory diet (SLD) after long-term supplementation by the diet enriched by the above mentioned proteins and amino acids. The group fed by SLD ad libitum was the control group. In the 2nd experiment the effect of paired-feeding of the...en_US
dc.description.abstractSouhrn Vliv výživy na metabolismus kostí Kosti mají nejen opěrnou a ochrannou funkci, ale účastní se na krvetvorbě i hospodaření s minerály. Neustálá remodelace kosti je citlivý proces, který je významně ovlivňován i výživou. V předkládané práci byl sledován vliv vybraných bílkovin, aminokyselin, železa a vybraných stavů; dlouhodobé omezení množství potravy, krátkodobé hladovění a opakované odběry krve, na parametry kostí, jako je délka a průměr kosti, šířka kortikální kosti a mechanické vlastnosti - odolnost k ohybu, tlaku a torzi. Hodnotili jsme také změny koncentrací vybraných kostních markerů, změny v hustotě kostního minerálu a změny svalové a tukové tkáně u zdravých dospělých samců potkanů kmene Wistar. Během doktorského studia jsem se věnovala experimentům sledujícím vliv výše uvedených látek na kost. V 1. experimentu byly samcům potkanů podávány vybrané bílkoviny a aminokyseliny: glutamin (GLN), větvené aminokyseliny - valin, leucin a izoleucin (BCAA), a kasein (KAS) ad libitum. Dále byl sledován vliv týdenní realimentace standardní laboratorní dietou (SLD) po dlouhodobém podávání diet obohacených o uvedené aminokyseliny a bílkoviny. Kontrolní skupina byla skupina krmená standardní laboratorní dietou ad libitum. Ve 2. experimentu byl sledován vliv párového krmení skupiny krmené standardní...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleVliv výživy na metabolismus kostícs_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-09-03
dc.description.departmentÚstav lékařské biochemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Medical Biochemistryen_US
dc.description.facultyLékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Medicine in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId116197
dc.title.translatedThe effect of nutrition on bone metabolismen_US
dc.contributor.refereeHorák, Pavel
dc.contributor.refereeKutílek, Štěpán
dc.identifier.aleph002025093
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programKlinická biochemiecs_CZ
thesis.degree.programClinical Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csLékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Medicine in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csLFHKcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csKlinická biochemiecs_CZ
uk.degree-program.enClinical Biochemistryen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csSouhrn Vliv výživy na metabolismus kostí Kosti mají nejen opěrnou a ochrannou funkci, ale účastní se na krvetvorbě i hospodaření s minerály. Neustálá remodelace kosti je citlivý proces, který je významně ovlivňován i výživou. V předkládané práci byl sledován vliv vybraných bílkovin, aminokyselin, železa a vybraných stavů; dlouhodobé omezení množství potravy, krátkodobé hladovění a opakované odběry krve, na parametry kostí, jako je délka a průměr kosti, šířka kortikální kosti a mechanické vlastnosti - odolnost k ohybu, tlaku a torzi. Hodnotili jsme také změny koncentrací vybraných kostních markerů, změny v hustotě kostního minerálu a změny svalové a tukové tkáně u zdravých dospělých samců potkanů kmene Wistar. Během doktorského studia jsem se věnovala experimentům sledujícím vliv výše uvedených látek na kost. V 1. experimentu byly samcům potkanů podávány vybrané bílkoviny a aminokyseliny: glutamin (GLN), větvené aminokyseliny - valin, leucin a izoleucin (BCAA), a kasein (KAS) ad libitum. Dále byl sledován vliv týdenní realimentace standardní laboratorní dietou (SLD) po dlouhodobém podávání diet obohacených o uvedené aminokyseliny a bílkoviny. Kontrolní skupina byla skupina krmená standardní laboratorní dietou ad libitum. Ve 2. experimentu byl sledován vliv párového krmení skupiny krmené standardní...cs_CZ
uk.abstract.enThe effect of nutrition on bone metabolism The bone has a function for support and protection, and is also a place for hematopoiesis and for mineral homeostasis. The subject of interest of this thesis is to evaluate the effect of chosen proteins, amino acids, iron and the conditions such as long-term under-nutrition, short-term starving and repeated blood withdrawals on the bone parameters - the length and the diameter of the bone, the width of corticalis, and the mechanical properties - resistance to bending, tension and torsion. There were evaluated changes in the concentration of bones markers, changes in the bone mineral density and changes in lean mass and adipose mass in healthy adult males of the Wistar rats . During my doctorate studies I was studying the effect of these components on the bones. In the 1st experiment the rats were fed by the chosen proteins and amino acids: glutamine (GLN), branched-chain amino acids- valine, leucine and izoleucine (BCAA), and caseine (KAS) ad libitum. Further we monitored the effect of one-week realimantation by standard laboratory diet (SLD) after long-term supplementation by the diet enriched by the above mentioned proteins and amino acids. The group fed by SLD ad libitum was the control group. In the 2nd experiment the effect of paired-feeding of the...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové, Ústav lékařské biochemiecs_CZ
thesis.grade.codeP


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV