Zobrazit minimální záznam

Culinary identity - are we, what we eat?
dc.contributor.advisorGrygar, Jakub
dc.creatorJandová, Kristýna
dc.date.accessioned2020-08-17T10:05:13Z
dc.date.available2020-08-17T10:05:13Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/77835
dc.description.abstractPráce představuje pohled na skupinu amatérských kuchařů, kulinářů, pro které se vaření stalo nezbytnou součástí jejich identity. Na základě analýzy polostrukturovaných rozhovorů a zúčastněného pozorování autorka studuje praktiky utváření identity kulinářů a životního stylu. Dnešní tekutá a hyperkonzumní společnost nabízí prostor věnovat se sobě a budování svého životního projektu. Kulinaření se stává pro některé jedince velmi významnou zálibou, nejen že skrze ni mohou dopřát blaho svému tělu, ale také mohou zlepšit svou sociální pozici. Text ukazuje, že kulinaření přináší amatérským kuchařům možnost zasvětit svůj život vaření, bez ohledu na to, z jakého sociálního prostředí a socioekonomické vrstvy pochází. Na druhé straně však stojí distinktivní rozměr, který ukazuje, že samotná konzumace vybraného jídla nedělá z člověka vybraného strávníka. Skupina kulinářů si buduje výjimečnou sociální pozici skrze distinktivní praktiky konzumace "dobrého jídla". Tato skupina není homogenní a je relativně otevřená novým členům, ti však musí prokázat znalosti diskurzu, schopnosti i svou otevřenost vůči novým chutím a kreativitě.cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis presents a view on a group of amateur chefs - the culinary experts- for whom the cooking has become an essential part of their identity. On the basis of the analysis of semistructured interviews and the participating observation the author studies the tricks of creating of identity of the culinary experts and their life-style. Present day liquid modernity and hyper-consumerist society in a way offers the space for paying attention to oneself and for building an own life project. The culinary art has become for some individuals very important hobby, not only because of the fact that through it they can give pleasure to their bodies, but it can also improve their social status. The text shows that the culinary art brings to amateur chefs the possibility to dedicate their life to cooking, regardless the social stratification or economical class they come from. On the other hand, there is a distinctive dimension which shows that merely the consumption of fine food does not make a fine food eater or a fine diner. The group of the culinary experts is building an exceptional social status though distinctive tricks of consumption of so called "good food". This group is not homogenous and it is relatively open to new members who must subsequently prove and demonstrate the expert knowledge of a...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectsocial statusen_US
dc.subjectsocial groupen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectcookingen_US
dc.subjectidentityen_US
dc.subjectconsumptionen_US
dc.subjectsociální statuscs_CZ
dc.subjectsociální skupinacs_CZ
dc.subjectjídlocs_CZ
dc.subjectvařenícs_CZ
dc.subjectidentitacs_CZ
dc.subjectspotřebacs_CZ
dc.titleIdentita kulináře - jsme to, co jíme?cs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-20
dc.description.departmentKatedra sociologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Sociologyen_US
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.identifier.repId151334
dc.title.translatedCulinary identity - are we, what we eat?en_US
dc.contributor.refereeNumerato, Dino
dc.identifier.aleph002094356
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSociologyen_US
thesis.degree.disciplineSociologiecs_CZ
thesis.degree.programSociologyen_US
thesis.degree.programSociologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Katedra sociologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Department of Sociologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csSociologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enSociologyen_US
uk.degree-program.csSociologiecs_CZ
uk.degree-program.enSociologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csPráce představuje pohled na skupinu amatérských kuchařů, kulinářů, pro které se vaření stalo nezbytnou součástí jejich identity. Na základě analýzy polostrukturovaných rozhovorů a zúčastněného pozorování autorka studuje praktiky utváření identity kulinářů a životního stylu. Dnešní tekutá a hyperkonzumní společnost nabízí prostor věnovat se sobě a budování svého životního projektu. Kulinaření se stává pro některé jedince velmi významnou zálibou, nejen že skrze ni mohou dopřát blaho svému tělu, ale také mohou zlepšit svou sociální pozici. Text ukazuje, že kulinaření přináší amatérským kuchařům možnost zasvětit svůj život vaření, bez ohledu na to, z jakého sociálního prostředí a socioekonomické vrstvy pochází. Na druhé straně však stojí distinktivní rozměr, který ukazuje, že samotná konzumace vybraného jídla nedělá z člověka vybraného strávníka. Skupina kulinářů si buduje výjimečnou sociální pozici skrze distinktivní praktiky konzumace "dobrého jídla". Tato skupina není homogenní a je relativně otevřená novým členům, ti však musí prokázat znalosti diskurzu, schopnosti i svou otevřenost vůči novým chutím a kreativitě.cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis presents a view on a group of amateur chefs - the culinary experts- for whom the cooking has become an essential part of their identity. On the basis of the analysis of semistructured interviews and the participating observation the author studies the tricks of creating of identity of the culinary experts and their life-style. Present day liquid modernity and hyper-consumerist society in a way offers the space for paying attention to oneself and for building an own life project. The culinary art has become for some individuals very important hobby, not only because of the fact that through it they can give pleasure to their bodies, but it can also improve their social status. The text shows that the culinary art brings to amateur chefs the possibility to dedicate their life to cooking, regardless the social stratification or economical class they come from. On the other hand, there is a distinctive dimension which shows that merely the consumption of fine food does not make a fine food eater or a fine diner. The group of the culinary experts is building an exceptional social status though distinctive tricks of consumption of so called "good food". This group is not homogenous and it is relatively open to new members who must subsequently prove and demonstrate the expert knowledge of a...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra sociologiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990020943560106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV