Výběrové prodejny s potravinářským sortimentem na obvodě Praha 1 v 80. letech 20. století
Extra choice shops with food assortment in the district of Prague 1 in the eighties of 20th century
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/76220Identifikátory
SIS: 151674
Kolekce
- Kvalifikační práce [6408]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krátká, Lenka
Fakulta / součást
Fakulta humanitních studií
Obor
Orální historie - soudobé dějiny
Katedra / ústav / klinika
Pracoviště Orální historie - soudobých dějin
Datum obhajoby
14. 6. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studiíJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
podnik Potraviny Praha, socialistický obchod, zákazník, jakost, normy, kontroly zboží, výběrový sortiment, cenyKlíčová slova (anglicky)
Enterprise Potraviny Prague, socialist shop, customer, quality, standards, goods inspections, exclusive assortment, pricesDiplomová práce přibližuje působení maloobchodních potravinářských jednotek s výběrovým sortimentem na obvodě Praha 1 v dobách normalizace, konkrétně pak v 80. letech 20. století. Všechny provozovny, o kterých se v práci zmiňuji, mají společné to, že byly organizačně začleněny pod podnik Potraviny Praha 1 a byly svým způsobem jaksi výjimečné. Ať už se jednalo o přednostní právo v zásobování podnikem oproti běžným provozovnám, nebo o zájem zákazníků o zdejší lahůdky. Jelikož podnik Potraviny Praha 1 byl přímým nadřízeným článkem těchto provozoven a jejich důležitou součástí, zabývám se v práci jeho vznikem a historií. Nedílnou součástí je také zmínka o pořádání soutěží, přehlídek a v neposlední řadě zmiňuji i ocenění, která byla podniku udělena. Ve čtvrté kapitole se zaměřuji na dostupnost specializovaného sortimentu, jeho kvalitu a úroveň poskytovaných služeb, s čímž souvisí i dohled nad prodejnami ze strany nadřízené organizace. Metodologie práce čerpá jak z odborné literatury, dobového tisku, tak z uskutečněných rozhovorů prostřednictvím metody orální historie.
My thesis is devoted to the influence of food retail units with an exclusive assortment on the territory of Prague 1 at the time of normalization, specifically in the 80s of the 20th century. All facilities which are mentioned in the thesis have been incorporated into the enterprise Potraviny Prague 1, and were somehow exceptional in its own way, whether it was a privilege in supplying compared to standard establishments, or the customers' demand for local delicacies. As the enterprise Potraviny Prague 1 was a direct superior of the member establishments and their important part, this thesis deals with its origin and history. Its inseparable part consists also in the mention of organized competitions, shows, and last but not least, I mention the awards, which ware granted to this enterprise. The fourth chapter focuses on the availability of the specialized range of products, their quality and the level of provided services, which is connected to overseeing the establishments by its parent organization. The methodology of this thesis uses both the scientific literature, the press of that time, and the interviews conducted using the method of oral history.