Show simple item record

Current use of helvetisms and their lexicographic treatment
Helvetismy v současném úzu a jejich lexikografické zpracování
dc.contributor.advisorVachková, Marie
dc.creatorŠtrachová, Zuzana
dc.date.accessioned2017-06-01T01:54:28Z
dc.date.available2017-06-01T01:54:28Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/75537
dc.description.abstractCílem této práce je podat přehled aktuálně používaných helvetismů z oblasti kuchyně. V úvodní části je představen koncept němčiny jako pluricentrického jazyka, následuje popis jazykové situace v německy mluvícím Švýcarsku a základní charakteristika švýcarské variety. Analyzováno bylo pět zdrojů, mimo jiné i deník německého germanisty žijícího ve Švýcarsku a databáze produktů obchodní sítě Migros. Jako nástroj analýzy sloužil vedle vybraných slovníků také internet jako lingvistický korpus. U zjištěných helvetismů bylo posuzováno jejich dosavadní lexikografické zpracování a stupeň srozumitelnosti pro mluvčí z jiných německy mluvících zemí. Vybrané helvetismy byly zpracovány jako slovníková hesla pro vznikající Velký akademický německo-český slovník. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this thesis is to provide an overview of currently used helvetisms in the field of cuisine and eating. In the initial part, a concept of German as a pluricentric language is introduced, followed by a description of the language situation in the German speaking Switzerland and basic characteristics of the Swiss variety. Five sources were analyzed, besides other things also a journal of a Switzerland-based Germanist and business company Migros' product database. Internet was used as a linguistic corpus in order to provide an analysis tool next to the selected dictionaries. Ascertained helvetisms were assessed on the basis of their existing lexicographic form and the degree of their intelligibility for other German speaking countries speakers. Selected helvetisms were processed as dictionary entries for the emerging Large German-Czech Academic Dictionary. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageGermancs_CZ
dc.language.isode_DE
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectvariační lingvistikacs_CZ
dc.subjectpluricentrismuscs_CZ
dc.subjecthelvetismuscs_CZ
dc.subjectlexikografiecs_CZ
dc.subjectinternetcs_CZ
dc.subjectrešeršecs_CZ
dc.subjectvariational linguisticsen_US
dc.subjectpluricentricityen_US
dc.subjecthelvetismsen_US
dc.subjectlexicographyen_US
dc.subjectInterneten_US
dc.subjectresearchen_US
dc.titleHelvetismen im aktuellen Gebrauch und deren lexikographische Bearbeitungde_DE
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-06-13
dc.description.departmentInstitute of Germanic Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav germánských studiícs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId152515
dc.title.translatedCurrent use of helvetisms and their lexicographic treatmenten_US
dc.title.translatedHelvetismy v současném úzu a jejich lexikografické zpracovánícs_CZ
dc.contributor.refereeŠemelík, Martin
dc.identifier.aleph002096394
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNěmecký jazyk a literaturacs_CZ
thesis.degree.disciplineGerman Language and Literatureen_US
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
thesis.degree.programPhilologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNěmecký jazyk a literaturacs_CZ
uk.degree-discipline.enGerman Language and Literatureen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCílem této práce je podat přehled aktuálně používaných helvetismů z oblasti kuchyně. V úvodní části je představen koncept němčiny jako pluricentrického jazyka, následuje popis jazykové situace v německy mluvícím Švýcarsku a základní charakteristika švýcarské variety. Analyzováno bylo pět zdrojů, mimo jiné i deník německého germanisty žijícího ve Švýcarsku a databáze produktů obchodní sítě Migros. Jako nástroj analýzy sloužil vedle vybraných slovníků také internet jako lingvistický korpus. U zjištěných helvetismů bylo posuzováno jejich dosavadní lexikografické zpracování a stupeň srozumitelnosti pro mluvčí z jiných německy mluvících zemí. Vybrané helvetismy byly zpracovány jako slovníková hesla pro vznikající Velký akademický německo-český slovník. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this thesis is to provide an overview of currently used helvetisms in the field of cuisine and eating. In the initial part, a concept of German as a pluricentric language is introduced, followed by a description of the language situation in the German speaking Switzerland and basic characteristics of the Swiss variety. Five sources were analyzed, besides other things also a journal of a Switzerland-based Germanist and business company Migros' product database. Internet was used as a linguistic corpus in order to provide an analysis tool next to the selected dictionaries. Ascertained helvetisms were assessed on the basis of their existing lexicographic form and the degree of their intelligibility for other German speaking countries speakers. Selected helvetisms were processed as dictionary entries for the emerging Large German-Czech Academic Dictionary. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav germánských studiícs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV