Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva
Viniculture and wine production from the legal point of view
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/75296Identifiers
Study Information System: 157355
Collections
- Kvalifikační práce [13749]
Author
Advisor
Referee
Stejskal, Vojtěch
Faculty / Institute
Faculty of Law
Discipline
Law
Department
Department of Environmental Law
Date of defense
26. 9. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Právnická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
vinohradnictví, vinařství, zemědělské právoKeywords (English)
viticulture, winemaking, agricultural lawResumé Diplomová práce si klade za cíl podat ucelený přehled aktuální právní úpravy oblasti vinohradnictví a vinařství v České republice, jejího historického vývoje a snaží se přiblížit změny, které má přinést plánovaná novelizace zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů. Práce je rozdělena na pět kapitol, které se pro přehlednost a lepší orientaci v daném tématu dělí na další podkapitoly. První část se věnuje historickému vývoji právní úpravy vinohradnictví a vinařství v kontextu rozvoje společnosti a historických událostí, majících vliv na rozvoj vinohradnické a vinařské činnosti. Druhá část pojednává o pozici vinohradnického a vinařského práva v právním systému ČR a jeho souvislostech s dalšími právními odvětvími a právními předpisy. Třetí část podává komplexní přehled aktuální české právní úpravy jednotlivých institutů vinohradnického a vinařského práva v návaznosti na předpisy práva evropského. Čtvrtá část obsahuje přehled tuzemských i zahraničních organizací, jejichž činnost souvisí s výše uvedenými oblastmi rostlinné výroby. Pátá a poslední část diplomové práce je zaměřena na podání přehledu změn zákona o vinohradnictví a vinařství, které mají být přijaty s projednávanou novelou zákona. Jsou zde uvedeny připravované novelizace jak ve vinohradnické...
Resumé The aim of the thesis is to provide a comprehensive overview of the current legislation of viticulture and winemaking in the Czech Republic, its historical evolution and it tries to approach the changes that shall be introduced by upcoming amendment of Act. No. 321/2004 Coll., on viticulture and winemaking and on changes of related laws. The work is divided to five chapters which are for clarity and better understanding of the issue divided to subchapters. The first part deals with the historical development of legislation of viticulture and winemaking in the context of evolution of the society and historical events that affected the development of viticulture and winemaking activities. The second part deals with the position of viticulture and winemaking law in the legal system of the Czech Republic and its connections with other branches of law. The third part provides complex overview of current Czech legislation of individual institutes of viticulture and winemaking law in relation to the provisions of the European law. The fourth part includes the overview of domestic and foreign organizations which activities are connected with aforementioned areas of crop production. The fifth and the last part of the thesis is aimed at provision of overview of changes to the Act on viticulture and winemaking...