Fenomén potravinové pomoci
The phenomenon of food aid
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/74810Identifikátory
SIS: 149105
Katalog UK: 990020924280106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [2958]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Cimrmannová, Tereza
Fakulta / součást
Husitská teologická fakulta
Obor
Sociální a charitativní práce
Katedra / ústav / klinika
HTF - Katedra psychosociálních věd a etiky
Datum obhajoby
9. 6. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Husitská teologická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
Potravinová pomoc, potraviny, jídlo, plýtvání, lidé, rozvojové země, Česká republikaKlíčová slova (anglicky)
Food Aid, Food Groceries, Food, Food Wastage, Humans, the Third World Countries, Czech RepublicDiplomová práce "Fenomén potravinové pomoci" se zabývá potravinovou pomocí, dále vysvětluje pojem potravinová banka, Operačním programem materiální a potravinové pomoci stanoveného na roky 2014 až 2020. Zjišťuje faktory, které ovlivňují potravinovou bezpečnost, a porovnává různé instituce nabízející potravinovou pomoc. Dalším důležitým tématem, aktuálním v současnosti, je plýtvání potravinami. Také uvádím legislativu, ale i myšlení spotřebitele a toho co ho vede k nakupování. V praktické části výzkumného šetření se zjišťují zejména otázky vyhazování potravin, jaké potraviny se nejčastěji vyhazují, ale i množství vyhozených potravin, ochota provozovatelů potraviny určené k vyhození poskytovat potřebným lidem, ale i povědomí o Národní potravinové sbírce. Součástí praktické části byl krátký veřejný průzkum, kde byl dotazován člověk žijící na ulici, na téma potravinová pomoc.
Anotation The diploma thesis entitled "The Phenomenon of food aid" deals with the topic of food aid, including its origins, its significance and functioning, as well as affiliates of the food bank. The diploma thesis also includes The Operational Programme of Material and Food Aid, provided for years 2014 to 2020 included. Another aspect of the thesis is an actual view over the problem of food wastage. They are measured a factors which affect the food security, and it also compares a several different institutions, dealing with the food aid. As a part of the research, there is a practical survey included. The practical part tries to primarily answer questions of food wastage. Than it searches kinds of the food groceries which are wasted most often, as well as their amount. The practical part also ascertains the willingness of the operators to provide the discarded food to a people in need. It also monitors the actual knowledge about the National Food Bank itself. A case study in the form of a short interview with a homeless person in included. The interview is thematically based on the possibility and the availability of food aid itself.
