Zobrazit minimální záznam

Studium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotik
dc.contributor.advisorHodek, Petr
dc.creatorBebová, Michaela
dc.date.accessioned2017-05-27T14:27:00Z
dc.date.available2017-05-27T14:27:00Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70864
dc.description.abstractV poslední době se věnuje stále větší pozornost chemopreventivním sloučeninám a to zejména fytochemikáliím, které jsou všeobecně považovány za zdraví prospěšné látky a to hlavně díky jejich přírodnímu původu. Velkou skupinu fytochemikálií představují flavonoidy, které jsou obsaženy v mnoha potravních doplňcích. Spotřeba těchto koncentrovaných zdrojů flavonoidů se v posledních letech dramaticky zvýšila. Užívání flavonoidních látek ve velkém množství však může být spojeno s některými nežádoucími účinky. Některé flavonoidy jsou známé modulátory enzymů I. a II. fáze biotransformace xenobiotik a jejich indukce může vést ke zvýšení aktivace karcinogenů. V rámci této diplomové práce byly zkoumány účinky vybraných flavonoidních sloučenin -naftoflavonu, -naftoflavonu, myricetinu a dihydromyricetinu a karcinogenů (BaP, PhIP) na enzymy II. fáze biotransformace, sulfotransferasy (SULT). Pro stanovení indukčního efektu byly připraveny protilátky pro jejich imunodetekci. Peptidické imunogeny, které byly vybrány z proteinových sekvencí potkaních sulfotransferas rSULT1A1, 1B1, 1C1, 1C2, 1C1/2, 1E1 a 2A1 byly použity ve formě KLH konjugátů pro imunizaci slepic za účelem získání antipeptidových protilátek (IgY) z vaječných žloutků. Frakce jednotlivých IgY byly izolovány jednoduchou extrakcí a následným vysrážením...cs_CZ
dc.description.abstractCurrently, an increasing attention is being paid to phytochemicals as one of the most widely used chemopreventive compounds, generally considered as health-promoting and safe. Flavonoids representing a large group of phytochemicals are present in many dietary supplements formulated from natural sources. The consumption of these concentrated phytochemicals has dramatically increased in the recent decade. It appears, however, that the ingestion of flavonoids might be associated with some adverse effects. Some flavonoids are known modulators of enzymes involved in phase I and phase II metabolism of xenobiotics biotransformation, thus their induction may result in an increase of carcinogen activation. In this study, the effects of selected flavonoid compounds -naphthoflavone, - naphthoflavone, myricetin, and dihydromyricetin, and carcinogens (BaP, PhIP) on phase II metabolism enzymes, sulfotransferases (SULT), have been investigated. To determine the induction of SULT, antibodies for their immunodetection have been developed. Peptide antigens derived from sequences of selected rat sulfotransferases rSULT1A1, 1B1, 1C1, 1C2, 1C1/2, 1E1, and 2A1, were used as KLH conjugates for hen immunization to obtain yolk anti-peptide antibody (IgY). Fractions of IgY were isolated from eggs yolks by simple...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectsulfotransferasycs_CZ
dc.subjectflavonoidycs_CZ
dc.subjectslepičí protilátkycs_CZ
dc.subjectsulfotransferasesen_US
dc.subjectflavonoidsen_US
dc.subjectchicken antibodiesen_US
dc.titleStudium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotiken_US
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-08
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId129595
dc.title.translatedStudium interakcí doplňků stravy s enzymy biotransformace xenobiotikcs_CZ
dc.contributor.refereeHansíková, Hana
dc.identifier.aleph001856702
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemiecs_CZ
thesis.degree.disciplineBiochemistryen_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiochemistryen_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV poslední době se věnuje stále větší pozornost chemopreventivním sloučeninám a to zejména fytochemikáliím, které jsou všeobecně považovány za zdraví prospěšné látky a to hlavně díky jejich přírodnímu původu. Velkou skupinu fytochemikálií představují flavonoidy, které jsou obsaženy v mnoha potravních doplňcích. Spotřeba těchto koncentrovaných zdrojů flavonoidů se v posledních letech dramaticky zvýšila. Užívání flavonoidních látek ve velkém množství však může být spojeno s některými nežádoucími účinky. Některé flavonoidy jsou známé modulátory enzymů I. a II. fáze biotransformace xenobiotik a jejich indukce může vést ke zvýšení aktivace karcinogenů. V rámci této diplomové práce byly zkoumány účinky vybraných flavonoidních sloučenin -naftoflavonu, -naftoflavonu, myricetinu a dihydromyricetinu a karcinogenů (BaP, PhIP) na enzymy II. fáze biotransformace, sulfotransferasy (SULT). Pro stanovení indukčního efektu byly připraveny protilátky pro jejich imunodetekci. Peptidické imunogeny, které byly vybrány z proteinových sekvencí potkaních sulfotransferas rSULT1A1, 1B1, 1C1, 1C2, 1C1/2, 1E1 a 2A1 byly použity ve formě KLH konjugátů pro imunizaci slepic za účelem získání antipeptidových protilátek (IgY) z vaječných žloutků. Frakce jednotlivých IgY byly izolovány jednoduchou extrakcí a následným vysrážením...cs_CZ
uk.abstract.enCurrently, an increasing attention is being paid to phytochemicals as one of the most widely used chemopreventive compounds, generally considered as health-promoting and safe. Flavonoids representing a large group of phytochemicals are present in many dietary supplements formulated from natural sources. The consumption of these concentrated phytochemicals has dramatically increased in the recent decade. It appears, however, that the ingestion of flavonoids might be associated with some adverse effects. Some flavonoids are known modulators of enzymes involved in phase I and phase II metabolism of xenobiotics biotransformation, thus their induction may result in an increase of carcinogen activation. In this study, the effects of selected flavonoid compounds -naphthoflavone, - naphthoflavone, myricetin, and dihydromyricetin, and carcinogens (BaP, PhIP) on phase II metabolism enzymes, sulfotransferases (SULT), have been investigated. To determine the induction of SULT, antibodies for their immunodetection have been developed. Peptide antigens derived from sequences of selected rat sulfotransferases rSULT1A1, 1B1, 1C1, 1C2, 1C1/2, 1E1, and 2A1, were used as KLH conjugates for hen immunization to obtain yolk anti-peptide antibody (IgY). Fractions of IgY were isolated from eggs yolks by simple...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
dc.identifier.lisID990018567020106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV