Zobrazit minimální záznam

Analysis of polyphenolic compounds in selected brewery matrices by HPLC-HRMS method
dc.contributor.advisorSobotníková, Jana
dc.creatorZušťáková, Veronika
dc.date.accessioned2021-03-26T13:26:08Z
dc.date.available2021-03-26T13:26:08Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70416
dc.description.abstracta klíčová slova Abstrakt: Tato práce byla zaměřena na separaci proanthokyanidinů (PAs) v pivu, v pivovarských surovinách (chmel, slad) a v pivovarských meziproduktech (sladina, mladina, mladé pivo) za použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostním spektrometrem s vysokým rozlišením. K separaci proanthokyanidinů byla použita chromatografická kolona XSELECT HSS T3. Mobilní fáze byla tvořena směsí 0,1% kyseliny mravenčí ve vodě (A) a 0,1% kyseliny mravenčí v acetonitrilu (B a separace probíhala v gradientovém módu. Kalibrační rozsah pro katechin, prokyanidin B1 a B2 byl lineární v rozsahu od 10 µg.l-1 do 200 µg.l-1 u epikatechinu od 5 µg.l-1 do 200 µg.l-1 . Mez stanovitelnosti (LOQ) byla stanovena pro katechin, prokyanidin B1 a B2 na 10 µg.l-1 a pro epikatechin 5 µg.l-1 . Výtěžnost metody byla okolo 100 %. Metoda měla taktéž vyhovující opakovatelnost, kdy relativní směrodatná odchylka (RSD) byla u všech PAs menší než 20 %. Tato metoda byla využita pro sledování změn profilu zastoupení PAs během pivovarského procesu u katechinu, epikatechinu, prokyanidinu B1, B2 a B3. Bylo potvrzeno, že katechin, epikatechin, prokyanidin B1 a B2 přecházejí převážně z chmele a prokyanidin B3 je obsažen pouze v ječmenu. Dále byla metoda využita k ověření předpokladu, že profil proanthokyanidinů...cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis has focused on the separation of proanthocyanidins (Pas) in beer, raw beer material and beer intermediates (wort, hopped wort, green beer) by using high performance liquid chromatography coupled to high resolution mass spectrometric detection. A chromatographic column XSELECT HSS T3 was used for separation of individual proanthocyanidins. Mobile phase was formed by a mixture of 0,1% formic acid in water (A) and 0,1% formic acid in acetonitril (B), separation was conducted in gradient mode. Calibration range for catechin and procyanidin B1 a B2 was linear in the range from 10 µg.l-1 to 200 µg.l-1 and for epicatechin from 5 µg.l-1 to 200 µg.l-1 . Limit of quantitation (LOQ) was set to the lowest point of calibration curve, hence for catechin, procyanidin B1 and B2 was LOQ = 10 µg.l-1 and for epicatechin was LOQ = µg.l-1 . Yield of method of the observed Pas was very good, where yield oscillated around 100%. The method also had excellent repeatability, where the relative standard deviation (RSD) was lower then 20%. After optimization of this method it was used for observation of profile changes during brewery process in catechin, epicatechin, procyanidin B1, B2 and B3. It was discovered, that catechin, epicatechin, procyanidin B1 and B2 originate mainly from hops and procyaniding B3 is...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectMSen_US
dc.subjecthopsen_US
dc.subjectbeeren_US
dc.subjectsample pretreatmenten_US
dc.subjectpolyphenolic compoundsen_US
dc.subjectHPLCcs_CZ
dc.subjectMScs_CZ
dc.subjectchmelcs_CZ
dc.subjectpivocs_CZ
dc.subjectúprava vzorkůcs_CZ
dc.subjectpolyfenolové látkycs_CZ
dc.titleAnalýza polyfenolových látek ve vybraných pivovarských surovinách metodou HPLC-HRMScs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-01
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId144575
dc.title.translatedAnalysis of polyphenolic compounds in selected brewery matrices by HPLC-HRMS methoden_US
dc.contributor.refereeMikyška, Alexandr
dc.identifier.aleph002005444
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineAnalytical Chemistryen_US
thesis.degree.disciplineAnalytická chemiecs_CZ
thesis.degree.programChemiecs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAnalytická chemiecs_CZ
uk.degree-discipline.enAnalytical Chemistryen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csa klíčová slova Abstrakt: Tato práce byla zaměřena na separaci proanthokyanidinů (PAs) v pivu, v pivovarských surovinách (chmel, slad) a v pivovarských meziproduktech (sladina, mladina, mladé pivo) za použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie ve spojení s hmotnostním spektrometrem s vysokým rozlišením. K separaci proanthokyanidinů byla použita chromatografická kolona XSELECT HSS T3. Mobilní fáze byla tvořena směsí 0,1% kyseliny mravenčí ve vodě (A) a 0,1% kyseliny mravenčí v acetonitrilu (B a separace probíhala v gradientovém módu. Kalibrační rozsah pro katechin, prokyanidin B1 a B2 byl lineární v rozsahu od 10 µg.l-1 do 200 µg.l-1 u epikatechinu od 5 µg.l-1 do 200 µg.l-1 . Mez stanovitelnosti (LOQ) byla stanovena pro katechin, prokyanidin B1 a B2 na 10 µg.l-1 a pro epikatechin 5 µg.l-1 . Výtěžnost metody byla okolo 100 %. Metoda měla taktéž vyhovující opakovatelnost, kdy relativní směrodatná odchylka (RSD) byla u všech PAs menší než 20 %. Tato metoda byla využita pro sledování změn profilu zastoupení PAs během pivovarského procesu u katechinu, epikatechinu, prokyanidinu B1, B2 a B3. Bylo potvrzeno, že katechin, epikatechin, prokyanidin B1 a B2 přecházejí převážně z chmele a prokyanidin B3 je obsažen pouze v ječmenu. Dále byla metoda využita k ověření předpokladu, že profil proanthokyanidinů...cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis has focused on the separation of proanthocyanidins (Pas) in beer, raw beer material and beer intermediates (wort, hopped wort, green beer) by using high performance liquid chromatography coupled to high resolution mass spectrometric detection. A chromatographic column XSELECT HSS T3 was used for separation of individual proanthocyanidins. Mobile phase was formed by a mixture of 0,1% formic acid in water (A) and 0,1% formic acid in acetonitril (B), separation was conducted in gradient mode. Calibration range for catechin and procyanidin B1 a B2 was linear in the range from 10 µg.l-1 to 200 µg.l-1 and for epicatechin from 5 µg.l-1 to 200 µg.l-1 . Limit of quantitation (LOQ) was set to the lowest point of calibration curve, hence for catechin, procyanidin B1 and B2 was LOQ = 10 µg.l-1 and for epicatechin was LOQ = µg.l-1 . Yield of method of the observed Pas was very good, where yield oscillated around 100%. The method also had excellent repeatability, where the relative standard deviation (RSD) was lower then 20%. After optimization of this method it was used for observation of profile changes during brewery process in catechin, epicatechin, procyanidin B1, B2 and B3. It was discovered, that catechin, epicatechin, procyanidin B1 and B2 originate mainly from hops and procyaniding B3 is...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantOlšovská, Jana
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990020054440106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV