dc.contributor.advisor | Čabala, Radomír | |
dc.creator | Pekař, Martin | |
dc.date.accessioned | 2017-05-27T08:54:02Z | |
dc.date.available | 2017-05-27T08:54:02Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/69095 | |
dc.description.abstract | Předkládaná práce představuje pokus o zjednodušení postupu úpravy vzorků historických uměleckých děl. Úprava postupu byla testována na restaurátorsky významných materiálech, jako jsou damarová a kopálová pryskyřice, protože doposud publikované metody úpravy vzorků uměleckých děl se ukázaly jako nevhodné. K tomuto účelu byly použity instrumentální analytické metody, jako jsou HPLC-MS, HPLC-ELSD, GC-FID, GC-MS a pyrolyzní GC-MS. Metodou GC-MS se podařilo porovnat zastoupení mastných kyselin v realném vzorku vajíčka a historického sousoší. Pro identifikaci monosacharidů v klovatinách se jako výhodná ukázala metoda GC-MS s derivatizací směsí hexamethyldisilazanu, trimethylchlorsilanu a pyridinu. Metodou GC-MS bylo potvrzeno kvalitativní složení damarové pryskyřice podle očekávaných analytů získaných z literárního zdroje. Ve vzorku historického sousoší byla metodou GC-MS zjištěna pravděpodobná přítomnost vajíčka a lněného oleje. Pro další práci byl navržen zjednodušený postup úpravy vzorků. | cs_CZ |
dc.description.abstract | The simplification of the historical pieces of work samples' treatment is described in the dissertation. The recent methods have been inappropriate therefore, modification of the treatment was necessary. The dammar and copal resin, important restoration materials, were used in the experiment. HPLC-MS, HPLC-ELSD, GC-FID, GC-MS and pyrolysis GC- MS were applied. The concentration of fatty acids in the historical sculpture was determined by GC-MS, and it was compared to the content of fatty acids inside an egg. For identification of monosaccharide in the gum, GC-MS (hexamethyldisilazan, trimethylchlorsilan, and pyridine) is the suitable method. GC-MS determines the same composition of dammar resin as stated in the cited sources. The simple process for the samples' treatment was designed. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | chemická analýza | cs_CZ |
dc.subject | plynová chromatografie | cs_CZ |
dc.subject | pojiva | cs_CZ |
dc.subject | polysacharidy | cs_CZ |
dc.subject | mastné kyseliny | cs_CZ |
dc.subject | chemical analysis | en_US |
dc.subject | gas chromatography | en_US |
dc.subject | binders | en_US |
dc.subject | polysaccharides | en_US |
dc.subject | fatty acids | en_US |
dc.title | Optimalizace chemické analýzy vybraných složek materiálů historických uměleckých děl | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2014 | |
dcterms.dateAccepted | 2014-06-03 | |
dc.description.department | Department of Analytical Chemistry | en_US |
dc.description.department | Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.identifier.repId | 129966 | |
dc.title.translated | Optimization of chemical analysis of selected components in material of historical artworks | en_US |
dc.contributor.referee | Hudeček, Jiří | |
dc.identifier.aleph | 001782049 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Analytická chemie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Analytical Chemistry | en_US |
thesis.degree.program | Chemie | cs_CZ |
thesis.degree.program | Chemistry | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Analytical Chemistry | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Analytická chemie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Analytical Chemistry | en_US |
uk.degree-program.cs | Chemie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Chemistry | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Předkládaná práce představuje pokus o zjednodušení postupu úpravy vzorků historických uměleckých děl. Úprava postupu byla testována na restaurátorsky významných materiálech, jako jsou damarová a kopálová pryskyřice, protože doposud publikované metody úpravy vzorků uměleckých děl se ukázaly jako nevhodné. K tomuto účelu byly použity instrumentální analytické metody, jako jsou HPLC-MS, HPLC-ELSD, GC-FID, GC-MS a pyrolyzní GC-MS. Metodou GC-MS se podařilo porovnat zastoupení mastných kyselin v realném vzorku vajíčka a historického sousoší. Pro identifikaci monosacharidů v klovatinách se jako výhodná ukázala metoda GC-MS s derivatizací směsí hexamethyldisilazanu, trimethylchlorsilanu a pyridinu. Metodou GC-MS bylo potvrzeno kvalitativní složení damarové pryskyřice podle očekávaných analytů získaných z literárního zdroje. Ve vzorku historického sousoší byla metodou GC-MS zjištěna pravděpodobná přítomnost vajíčka a lněného oleje. Pro další práci byl navržen zjednodušený postup úpravy vzorků. | cs_CZ |
uk.abstract.en | The simplification of the historical pieces of work samples' treatment is described in the dissertation. The recent methods have been inappropriate therefore, modification of the treatment was necessary. The dammar and copal resin, important restoration materials, were used in the experiment. HPLC-MS, HPLC-ELSD, GC-FID, GC-MS and pyrolysis GC- MS were applied. The concentration of fatty acids in the historical sculpture was determined by GC-MS, and it was compared to the content of fatty acids inside an egg. For identification of monosaccharide in the gum, GC-MS (hexamethyldisilazan, trimethylchlorsilan, and pyridine) is the suitable method. GC-MS determines the same composition of dammar resin as stated in the cited sources. The simple process for the samples' treatment was designed. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990017820490106986 | |