Obchod s kakaem v koloniální Španělské Americe
Cocoa Trade in Colonial Spanish America
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/68551Identifiers
Study Information System: 107305
Collections
- Kvalifikační práce [23975]
Author
Advisor
Referee
Křížová, Markéta
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Latin American and Iberian Studies
Department
Centre for Ibero-American Studies
Date of defense
11. 9. 2014
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Kakao, obchod, koloniální Španělská Amerika, koloniální správa, Španělsko, místokrálovství Nové Španělsko, místokrálovství PeruKeywords (English)
Cocoa, trade, colonial Spanish America, Colonial administration, Spain, Viceroyalty of New Spain,Viceroyalty of PeruDiplomová práce se věnuje obchodu s kakaem v koloniální Španělské Americe. Kakao je bezesporu jedním z produktů Nového světa, který ovládl Evropu. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se zabývá předkolumbovským obdobím. Líčí pravděpodobný původ kakaa, jeho rozšíření a nastiňuje jeho význam u prvních pěstitelů. Vzhledem k dochovaným pramenům je významná část věnována Aztékům a důležitosti kakaa pro jejich kulturu. Další kapitola se zabývá událostmi spojenými s příchodem Španělů, jejich prvním setkáním s kakaem, počátky správy koloniálního obchodu a rozšířením kakaa v Evropě. Hlavními body třetí kapitoly jsou centra produkce a obchodu s kakaem v koloniálním období. Jednotlivé podkapitoly se zaměřují na obchod s kakaem ve Venezuele, Ekvádoru a Novém Španělsku. Důraz je přitom kladen nejen na vlastní obchod, ale i na další příbuzná témata. Čtvrtá kapitola stručně charakterizuje Bourbonské reformy a ukazuje jejich vliv na jednotlivá centra produkce v 18. a na počátku 19. století. V závěru jsou všechny poznatky shrnuty. Klíčová slova: Kakao, obchod, koloniální Španělská Amerika, koloniální správa, Španělsko, místokrálovství Nové Španělsko, místokrálovství Peru
My dissertation is focusing on the cocoa trade in colonial Spanish America. Cocoa is undoubtedly one of the New World products which has dominated Europe. The work is divided into four chapters. The first chapter focuses on pre-Columbus period. It describes the origin of cocoa bean, its spread and its significance to the first cultivators. Considerably big part of this chapter is dedicated to the importancy of cocoa bean for the Aztecs culture.The next chapter focuses on the arrival of Spanish colonists, their first experiences with cocoa bean, the beginning of the cocoa trade and its introduction and spread to Europe. The main points of the third chapter are the main areas of cocoa production and trading in the colonial period. Each part of this chapter focuses not only on the trade in Venezuela, Ecuador and New Spain but also on other related topics. The fourth chapter briefly describes Bourbon reforms and shows their influence on different areas of production in 18th and the beginning of 19th century. All findings are summarized at the final part. Keywords: Cocoa, trade, colonial Spanish America, Colonial administration, Spain, Viceroyalty of New Spain,Viceroyalty of Peru