Show simple item record

Effect of surfactin on the lipid moiety of Bacillus subtilis cytoplasmic membrane
dc.contributor.advisorSeydlová, Gabriela
dc.creatorSklenářová, Petra
dc.date.accessioned2017-05-27T06:44:59Z
dc.date.available2017-05-27T06:44:59Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/68459
dc.description.abstractSurfaktin, sekundární metabolit produkovaný bakterií Bacillus subtilis, je povrchově aktivní látka a antibiotikum, které permeabilizuje membránovou dvouvrstvu. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaké adaptivní změny na úrovni lipidové složky cytoplazmatické membrány mohou přispívat k přežití B. subtilis v koncentracích surfaktinu, které bakterie jiných druhů zabíjí. Neprodukční kmen B. subtilis 168 byl kultivován v přítomnosti dvou různých subletálních koncentrací surfaktinu (350 a 650 µg/ml) izolovaného z kultury produkčního kmene B. subtilis ATCC 21332. Přídavek surfaktinu do média vedl v závislosti na koncentraci k zástavě růstu exponenciální kultury na 40 min (350 µg/ml), resp. 3 h (650 µg/ml) a poté se růst obnovil se změněnou dobou zdvojení. Nižší koncentrace způsobila 20% urychlení růstu, u vyšší naopak došlo k prodloužení doby zdvojení na dvojnásobek oproti kontrole. Surfaktin vyvolal v cytoplazmatické membráně zásadní změny ve složení fosfolipidů. Došlo ke snížení podílu majoritního fosfolipidu membrány fosfatidylglycerolu a naopak zvýšení podílu fosfatidyletanolaminu, u koncentrace surfaktinu stimulující růst se navíc výrazně navýšil podíl kyseliny fosfatidové. Měření kinetiky lyze lipozómů tvořených lipidy mimikujícími složení membrány vystavené surfaktinu prokázalo, že zvýšení...cs_CZ
dc.description.abstractSurfactin, a secondary metabolite produced by Bacillus subtilis, is a surface active compound and antibiotic permeabilizing membrane bilayer. The aim of this study was to reveal the self-resistance strategy at the level of the lipid moiety of cytoplasmic membrane, which B. subtilis employs to combat surfactin in concentrations that are lethal for other bacterial species. Non-producing strain B. subtilis 168 was cultivated in the presence of two different sublethal concentrations of surfactin (350 a 650 µg/ml), which was isolated from the culture broth of B. subtilis ATCC 21332. Presence of surfactin in the medium resulted in a concentration dependent lag phase, which took 40 min (350 µg/ml) and 3 h (650 µg/ml), respectively. Afterwards, the culture grew with the altered doubling time of 44 min (350 µg/ml) and 126 min (650 µg/ml), respectively. Surfactin induced substantial changes in the phospholipid composition of the cytoplasmic membrane. The proportion of the major phospholipid component phosphatidylglycerol decreased and inversely, the level of phosphatidylethanolamine increased. Interestingly, the content of phosphatidic acid rose considerably in the presence of surfactin concentration causing stimulation of B. subtilis growth (350 µg/ml). Liposome leakage assay using phospholipids mimicking...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectsurfaktincs_CZ
dc.subjectBacillus subtiliscs_CZ
dc.subjectcytoplazmatická membránacs_CZ
dc.subjectfosfolipidycs_CZ
dc.subjectfluiditacs_CZ
dc.subjectsurfactinen_US
dc.subjectBacillus subtilisen_US
dc.subjectcytoplasmic membraneen_US
dc.subjectphospholipidsen_US
dc.subjectfluidityen_US
dc.titleÚčinek surfaktinu na lipidovou složku cytoplazmatické membrány Bacillus subtiliscs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-16
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId131035
dc.title.translatedEffect of surfactin on the lipid moiety of Bacillus subtilis cytoplasmic membraneen_US
dc.contributor.refereeLichá, Irena
dc.identifier.aleph001862682
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMikrobiologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineMicrobiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Genetics and Microbiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMikrobiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enMicrobiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csSurfaktin, sekundární metabolit produkovaný bakterií Bacillus subtilis, je povrchově aktivní látka a antibiotikum, které permeabilizuje membránovou dvouvrstvu. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaké adaptivní změny na úrovni lipidové složky cytoplazmatické membrány mohou přispívat k přežití B. subtilis v koncentracích surfaktinu, které bakterie jiných druhů zabíjí. Neprodukční kmen B. subtilis 168 byl kultivován v přítomnosti dvou různých subletálních koncentrací surfaktinu (350 a 650 µg/ml) izolovaného z kultury produkčního kmene B. subtilis ATCC 21332. Přídavek surfaktinu do média vedl v závislosti na koncentraci k zástavě růstu exponenciální kultury na 40 min (350 µg/ml), resp. 3 h (650 µg/ml) a poté se růst obnovil se změněnou dobou zdvojení. Nižší koncentrace způsobila 20% urychlení růstu, u vyšší naopak došlo k prodloužení doby zdvojení na dvojnásobek oproti kontrole. Surfaktin vyvolal v cytoplazmatické membráně zásadní změny ve složení fosfolipidů. Došlo ke snížení podílu majoritního fosfolipidu membrány fosfatidylglycerolu a naopak zvýšení podílu fosfatidyletanolaminu, u koncentrace surfaktinu stimulující růst se navíc výrazně navýšil podíl kyseliny fosfatidové. Měření kinetiky lyze lipozómů tvořených lipidy mimikujícími složení membrány vystavené surfaktinu prokázalo, že zvýšení...cs_CZ
uk.abstract.enSurfactin, a secondary metabolite produced by Bacillus subtilis, is a surface active compound and antibiotic permeabilizing membrane bilayer. The aim of this study was to reveal the self-resistance strategy at the level of the lipid moiety of cytoplasmic membrane, which B. subtilis employs to combat surfactin in concentrations that are lethal for other bacterial species. Non-producing strain B. subtilis 168 was cultivated in the presence of two different sublethal concentrations of surfactin (350 a 650 µg/ml), which was isolated from the culture broth of B. subtilis ATCC 21332. Presence of surfactin in the medium resulted in a concentration dependent lag phase, which took 40 min (350 µg/ml) and 3 h (650 µg/ml), respectively. Afterwards, the culture grew with the altered doubling time of 44 min (350 µg/ml) and 126 min (650 µg/ml), respectively. Surfactin induced substantial changes in the phospholipid composition of the cytoplasmic membrane. The proportion of the major phospholipid component phosphatidylglycerol decreased and inversely, the level of phosphatidylethanolamine increased. Interestingly, the content of phosphatidic acid rose considerably in the presence of surfactin concentration causing stimulation of B. subtilis growth (350 µg/ml). Liposome leakage assay using phospholipids mimicking...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990018626820106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV