Označování potravin
Food labeling
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/65724Identifikátory
SIS: 151059
Katalog UK: 990019898130106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [14740]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Franková, Martina
Fakulta / součást
Právnická fakulta
Obor
Právo
Katedra / ústav / klinika
Katedra práva životního prostředí
Datum obhajoby
26. 3. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Právnická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Označování potravin, Informace na obalech potravin, Potravinové právoKlíčová slova (anglicky)
Food labeling, Information on the packaging of food, Food lawHlavním cílem mé diplomové práce je představit a analyzovat právní oblast označování potravin. Téma je velmi aktuální, protože stěžejní předpisy upravující tuto problematiku, tj. zákon č. 110/1997 Sb. a nařízení č. 1169/2011, byly v nedávné době novelizovány. Diplomová práce je strukturována do šesti částí, které se jednotlivě věnují hlavním principům a zásadám této právní oblasti, pramenům práva, povinným a dobrovolným údajům na potravinách, prodeji na dálku a značkám kvality. V závěru mé práce shrnuji pozitiva a negativa nové právní úpravy a zamýšlím se nad možnými změnami, které by mohly být ku prospěchu jak spotřebitelům, tak provozovatelům potravinářských podniků.
The main aim of my thesis is to introduce and analyze the legal field of food labeling. The topic is really current, because the fundamental laws governing the matter, ie. The Act no. 110/1997 Coll. and Regulation no. 1169/2011, were recently revised. This thesis is divided into six parts, which are focused on the main principles and rules of this legal area, sources of law, mandatory and voluntary food labels, a remote sale of food and brands of food quality. At the end of my thesis I summarize the pros and cons of the new legislation and I think about possible amendments, which could be beneficial for both consumers and food business operators.
