Zobrazit minimální záznam

Studium potravinové alergie u pacientů a v experimentálním modelu
dc.contributor.advisorTučková, Ludmila
dc.creatorGoliáš, Jaroslav
dc.date.accessioned2019-05-03T18:54:00Z
dc.date.available2019-05-03T18:54:00Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/65501
dc.description.abstractFood allergy belongs among the most frequent disorders and its incidence is continuously rising over the last two decades in the developed world. Although the methods used in the diagnostics of food allergies are high sensitive, they have low specificity, which is affected by a purity of used extracts. Therefore, it is important to develop new proteomic procedures for isolation of food allergens in the pure and the biologically active forms, thereby improving the diagnostics of food allergies. Another approach for studying allergies is using an experimental model, which can help us to clarify the mechanisms of allergic response and the acquired findings employ in prophylaxis or allergy treatment. In the first part, we have developed a new proteomic procedure for isolation of wheat allergens in the purified form. By this procedure, using Rotofor, HPLC and electrophoretic methods, we identified 27 potential wheat allergens, from which 7 were newly identified: endogenous α-amylase/subtilisin inhibitor, trypsin/α-amylase inhibitor CMX1/CMX3, TLP, XIP-1, β-glucosidase, class II chitinase, and 26 kDa endochitinase. Further, we showed that isolated allergens (α-amylase 0.19, LTP, TLP, and wheatwin) retained their biological activity and were capable to activate basophils (BAT). In the second part, we...en_US
dc.description.abstractPotravinová alergie patří mezi nejčastější alergická onemocnění, jejíž incidence má ve vyspělém světě v posledních dvou desetiletích stoupající tendenci. Metody používané v diagnostice potravinových alergií jsou sice vysoce senzitivní, ale mají nízkou specificitu, která je ovlivněna čistotou používaných extraktů. Proto je důležité vyvíjet nové proteomické postupy pro izolaci potravinových alergenů v čisté a biologicky aktivní formě, čímž můžeme zlepšit diagnostiku potravinových alergií. Jiný přístup pro studium alergií je využití experimentálního modelu, který nám může pomoci objasnit mechanizmy alergické odpovědi a získané poznatky pak uplatnit v profylaxi nebo léčbě alergií. V první části jsme vyvinuli nový proteomický postup pro izolaci pšeničných alergenů v čisté formě. Tímto postupem, využívajícím Rotofor, HPLC a elektroforetické metody, jsme identifikovali 27 potenciálních pšeničných alergenů, z kterých 7 bylo nově identifikováno: endogenní inhibitor α-amylázy, inhibitor α-amylázy CMX1/CMX3, TLP, XIP-1, β- glukosidáza, chitináza II třídy a 26 kDa endochináza. Dále jsme ukázali, že námi izolované alergeny (α-amyláza 0.19, LTP, TLP a wheatwin) si zachovávají svoji biologickou aktivitu a byly schopné aktivovat bazofily (BAT). V druhé části jsme izolovali a identifikovali potenciální rýžové...cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleThe study of food allergy in patients and experimental modelen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-06-26
dc.description.departmentDepartment of Cell Biologyen_US
dc.description.departmentKatedra buněčné biologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId83540
dc.title.translatedStudium potravinové alergie u pacientů a v experimentálním modelucs_CZ
dc.contributor.refereeHoláň, Vladimír
dc.contributor.refereeProkešová, Ludmila
dc.identifier.aleph002014080
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programImunologiecs_CZ
thesis.degree.programImmunologyen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra buněčné biologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Cell Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csImunologiecs_CZ
uk.degree-program.enImmunologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csPotravinová alergie patří mezi nejčastější alergická onemocnění, jejíž incidence má ve vyspělém světě v posledních dvou desetiletích stoupající tendenci. Metody používané v diagnostice potravinových alergií jsou sice vysoce senzitivní, ale mají nízkou specificitu, která je ovlivněna čistotou používaných extraktů. Proto je důležité vyvíjet nové proteomické postupy pro izolaci potravinových alergenů v čisté a biologicky aktivní formě, čímž můžeme zlepšit diagnostiku potravinových alergií. Jiný přístup pro studium alergií je využití experimentálního modelu, který nám může pomoci objasnit mechanizmy alergické odpovědi a získané poznatky pak uplatnit v profylaxi nebo léčbě alergií. V první části jsme vyvinuli nový proteomický postup pro izolaci pšeničných alergenů v čisté formě. Tímto postupem, využívajícím Rotofor, HPLC a elektroforetické metody, jsme identifikovali 27 potenciálních pšeničných alergenů, z kterých 7 bylo nově identifikováno: endogenní inhibitor α-amylázy, inhibitor α-amylázy CMX1/CMX3, TLP, XIP-1, β- glukosidáza, chitináza II třídy a 26 kDa endochináza. Dále jsme ukázali, že námi izolované alergeny (α-amyláza 0.19, LTP, TLP a wheatwin) si zachovávají svoji biologickou aktivitu a byly schopné aktivovat bazofily (BAT). V druhé části jsme izolovali a identifikovali potenciální rýžové...cs_CZ
uk.abstract.enFood allergy belongs among the most frequent disorders and its incidence is continuously rising over the last two decades in the developed world. Although the methods used in the diagnostics of food allergies are high sensitive, they have low specificity, which is affected by a purity of used extracts. Therefore, it is important to develop new proteomic procedures for isolation of food allergens in the pure and the biologically active forms, thereby improving the diagnostics of food allergies. Another approach for studying allergies is using an experimental model, which can help us to clarify the mechanisms of allergic response and the acquired findings employ in prophylaxis or allergy treatment. In the first part, we have developed a new proteomic procedure for isolation of wheat allergens in the purified form. By this procedure, using Rotofor, HPLC and electrophoretic methods, we identified 27 potential wheat allergens, from which 7 were newly identified: endogenous α-amylase/subtilisin inhibitor, trypsin/α-amylase inhibitor CMX1/CMX3, TLP, XIP-1, β-glucosidase, class II chitinase, and 26 kDa endochitinase. Further, we showed that isolated allergens (α-amylase 0.19, LTP, TLP, and wheatwin) retained their biological activity and were capable to activate basophils (BAT). In the second part, we...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra buněčné biologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.identifier.lisID990020140800106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV