Dějiny obchodu s indonéským kořením
History of Indonesian Spice Trade
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/63835Identifiers
Study Information System: 137641
Collections
- Kvalifikační práce [23775]
Author
Advisor
Referee
Petrů, Tomáš
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Ethnology with a Specialization in Indonesian Studies
Department
Institute of South and Central Asia
Date of defense
11. 2. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
koření, muškátový oříšek, hřebíček, zámořské plavby, Moluky, IndonésieKeywords (English)
spices, nutmeg, clove, overseas trips, Moluccas, IndonesiaCílem bakalářské práce je shrnout všechny důležité události v historii obchodu s indonéským kořením vedeným Evropany. V úvodu práce se nachází geografické vymezení, stejně jako obecný popis jednotlivých druhů koření vyvážených z Indonésie. Následuje hlavní část práce věnující se historii obchodu s touto komoditou, od raných portugalských obchodních kontaktů až po holandský zlatý věk obchodu s kořením. Těžištěm jsou pak Holanďané, kteří následně v obchodování zaujímali vůdčí roli. Závěr práce shrnuje důvody poklesu poptávky po koření v 19. století a uzavírá tak období prosperity a profitu z prodeje tohoto obchodního artiklu.
The aim of this work is to summarize all the important points in the history of Indonesian spice trade led by Europeans. In the introduction is geographical definition, as well as a general description of the various kinds of spices exported from Indonesia. Following a major part devoted to the history of the trade with this commodity, from early Portuguese business contacts to the Dutch Golden Age spice trade. Then the focuse are the Dutch, who consequently held a leadership role in trading. The conclusion of the work summarizes the reasons of the decline in demand for spices in the 19th century and thus concludes the period of prosperity and profit from the sale of this trading article.