Zobrazit minimální záznam

Interactions between proteins and humic substances during coagulation
dc.contributor.advisorPivokonský, Martin
dc.creatorNovotná, Kateřina
dc.date.accessioned2017-05-26T09:48:28Z
dc.date.available2017-05-26T09:48:28Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/61958
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá koagulací huminových látek (HL) a proteinu BSA (Bovine Serum Albumin), který reprezentuje proteinovou složku AOM (Algal Organic Matter - látky produkované sinicemi a řasami). Studovány jsou také vzájemné interakce HL a BSA během koagulace. Bylo zjištěno, že pro odstranění huminových látek je potřebná podstatně vyšší dávka koagulačního činidla než pro stejné množství BSA. Nejvyšší účinnosti koagulace bylo pro obě látky dosaženo v oblasti mírně kyselého pH, hlavními mechanismy jsou patrně nábojová neutralizace a adsorpce. Za optimálních podmínek bylo dosaženo odstranění až 70 % huminových látek a až 80 % proteinu. Dále se ukázalo, že přítomnost BSA příznivě ovlivňuje koagulaci HL (znatelně snižuje potřebnou dávku koagulačního činidla) a naopak, přičemž protein BSA byl vždy odstraňován s vyšší účinností než HL. Bylo prokázáno, že mezi organickými látkami dochází ke vzájemným interakcím, a to (při určitých hodnotách pH) i bez účasti koagulačního činidla. Podílí se na nich patrně zejména hydrofobní efekt a tvorba vodíkových můstků. Interakce jsou silně závislé na hodnotě pH, která je určující pro nábojové charakteristiky daných látek. Ze srovnání BSA se sinicovými proteiny vyplývá, že jejich chování při koagulaci je obdobné a BSA se tak jeví jako vhodná modelová látka...cs_CZ
dc.description.abstractThis diploma thesis is focused on coagulation of humic substances (HS) and BSA (Bovine Serum Albumin) protein which was chosen as a representative of proteins contained in AOM (Algal Organic Matter). Additionally, possible interactions between these compounds were also investigated. It was found that the optimal dosage of coagulant is much higher for HS compared to BSA. The best removal of both HS and BSA was reached in slightly acidic pH range and it is attributed mainly to charge neutralization and adsorption mechanisms. The maximum removal rate was 70 % for humic substances and 80 % for BSA. The results show that BSA has a positive effect on coagulation of HS (resulting in a lower coagulant demand) and vice versa while BSA was removed more efficiently than HS. The existence of interactions between BSA and humic substantces during coagulation was demonstrated in certain pH ranges and it can occur even without the presence of coagulant. These interactions are highly dependent on pH that determines charge properties (and hence reactivity) of organic matters. Finally, the comparison of BSA and cyanobacterial proteins shows that their behavior during coagulation is similar. Consequently, BSA can be used as a model compound representing AOM proteins, especially their high molecular weight fraction....en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectBSA (Bovine Serum Albumin)cs_CZ
dc.subjecthuminové látkycs_CZ
dc.subjectinterakce NOM (přírodních organických látek)cs_CZ
dc.subjectkoagulacecs_CZ
dc.subjectsinicové proteinycs_CZ
dc.subjectBSA (Bovine Serum Albumin)en_US
dc.subjecthumic substancesen_US
dc.subjectNOM (Natural Organic Matter) interactionsen_US
dc.subjectcoagulationen_US
dc.subjectcyanobacterial proteinsen_US
dc.titleInterakce mezi proteiny a huminovými látkami při koagulacics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2015
dcterms.dateAccepted2015-05-25
dc.description.departmentInstitute for Environmental Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav pro životní prostředícs_CZ
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId133106
dc.title.translatedInteractions between proteins and humic substances during coagulationen_US
dc.contributor.refereeJanda, Václav
dc.identifier.aleph002005618
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineOchrana životního prostředícs_CZ
thesis.degree.disciplineEnvironmental Protectionen_US
thesis.degree.programEkologie a ochrana prostředícs_CZ
thesis.degree.programEcology and Environmental Protectionen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Ústav pro životní prostředícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Institute for Environmental Studiesen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csOchrana životního prostředícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnvironmental Protectionen_US
uk.degree-program.csEkologie a ochrana prostředícs_CZ
uk.degree-program.enEcology and Environmental Protectionen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá koagulací huminových látek (HL) a proteinu BSA (Bovine Serum Albumin), který reprezentuje proteinovou složku AOM (Algal Organic Matter - látky produkované sinicemi a řasami). Studovány jsou také vzájemné interakce HL a BSA během koagulace. Bylo zjištěno, že pro odstranění huminových látek je potřebná podstatně vyšší dávka koagulačního činidla než pro stejné množství BSA. Nejvyšší účinnosti koagulace bylo pro obě látky dosaženo v oblasti mírně kyselého pH, hlavními mechanismy jsou patrně nábojová neutralizace a adsorpce. Za optimálních podmínek bylo dosaženo odstranění až 70 % huminových látek a až 80 % proteinu. Dále se ukázalo, že přítomnost BSA příznivě ovlivňuje koagulaci HL (znatelně snižuje potřebnou dávku koagulačního činidla) a naopak, přičemž protein BSA byl vždy odstraňován s vyšší účinností než HL. Bylo prokázáno, že mezi organickými látkami dochází ke vzájemným interakcím, a to (při určitých hodnotách pH) i bez účasti koagulačního činidla. Podílí se na nich patrně zejména hydrofobní efekt a tvorba vodíkových můstků. Interakce jsou silně závislé na hodnotě pH, která je určující pro nábojové charakteristiky daných látek. Ze srovnání BSA se sinicovými proteiny vyplývá, že jejich chování při koagulaci je obdobné a BSA se tak jeví jako vhodná modelová látka...cs_CZ
uk.abstract.enThis diploma thesis is focused on coagulation of humic substances (HS) and BSA (Bovine Serum Albumin) protein which was chosen as a representative of proteins contained in AOM (Algal Organic Matter). Additionally, possible interactions between these compounds were also investigated. It was found that the optimal dosage of coagulant is much higher for HS compared to BSA. The best removal of both HS and BSA was reached in slightly acidic pH range and it is attributed mainly to charge neutralization and adsorption mechanisms. The maximum removal rate was 70 % for humic substances and 80 % for BSA. The results show that BSA has a positive effect on coagulation of HS (resulting in a lower coagulant demand) and vice versa while BSA was removed more efficiently than HS. The existence of interactions between BSA and humic substantces during coagulation was demonstrated in certain pH ranges and it can occur even without the presence of coagulant. These interactions are highly dependent on pH that determines charge properties (and hence reactivity) of organic matters. Finally, the comparison of BSA and cyanobacterial proteins shows that their behavior during coagulation is similar. Consequently, BSA can be used as a model compound representing AOM proteins, especially their high molecular weight fraction....en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Ústav pro životní prostředícs_CZ
dc.identifier.lisID990020056180106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV