Kavárenská architektura - kavárenský prostor v studiích a realizacích architektury první poloviny 20. století
Café Architecture - The Café Space in Studies and Realizations of Architecture in first half of the 20 th Century
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/57476Identifikátory
SIS: 101738
Kolekce
- Kvalifikační práce [23212]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Wittlich, Petr
Prahl, Roman
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Dějiny výtvarného umění
Katedra / ústav / klinika
Ústav pro dějiny umění
Datum obhajoby
24. 9. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Disertační práce pod titulem Kavárenská architektura. Kavárenský prostor ve studiích a realizacích architektury 1. poloviny 20. století se zabývá otázkou významu a podoby instituce kavárny v moderní době, od 18. století, zejména pak v letech 1898-1939. Důraz je kladen na pražské prostředí, přičemž se nelze uzavírat interdisciplinárnímu ani geografickému přesahu v případě významných příkladů do mimopražského prostředí, a to zejména evropských metropolí (Vídeň, Berlín, Paříž). Prostor kavárny jako architektonickou strukturu i fenomén vztahující se k moderní městské společnosti je nutné nahlížet z mnoha různých úhlů pohledu. Pro pochopení toho, co se v kavárně děje, a významu společenského dění rekonstruujeme historickou skutečnost: sledujeme topografii kaváren, její návštěvníky i zřizovatele, především však specifické momenty prožitku z kavárny. Práce se pokouší postihnout, jaké fenomény modernosti se ke kavárně vztahují především, jak jsou samotnými umělci a architekty charakterizovány a jak je jimi kavárenský prostor pak zpětně určován. Práci dělím na dva základní oddíly. Kulturněhistorická studie shrnuje myšlení o instituci kavárny a sleduje její specifika jako typického prostoru modernity, který doplňuje klasický, antikou daný veřejný prostor. Neopomíjím postihnout sociální typologii kaváren, ovlivněnou...
The dissertation under the title "Café Architecture. The Café Space in Studies and Realizations of Architecture in first half of the 20th Century" deals with the question of the meaning and form of the café institution in modern times, from 18th century, especially in the years 1898-1939. The emphasis is placed on the Prague environment, but we cannot seal ourselves off from the inter-disciplinary or geographic overlap in the case of significant examples outside of the Prague environment, especially in European capitals (Vienna, Berlin, Paris). The café space as an architectural structure and phenomenon related to the modern urban society must be viewed from many different angles. To understand what is happening in the cafe and to realize the importance of social events, we reconstruct historical fact: we observe the topography of cafés, its visitors and its founders, but especially specific experience moments from cafes. This work attempts to capture what phenomena of modernity is mainly related to the café, how it is characterized by the artists and architects themselves and how they in turn determine café space. I divide the work into two basic sections therefore. Cultural-historical study summarizes thinking about the institution of café and watches its specifics as a typical space of modernity that...