Kdo vyrábí biomléko?
Who makes organic milk?
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/57364Identifikátory
SIS: 112897
Katalog UK: 990016227230106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [7323]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Brož, Luděk
Fakulta / součást
Fakulta humanitních studií
Obor
Obecná antropologie - integrální studium člověka
Katedra / ústav / klinika
Katedra obecné antropologie
Datum obhajoby
10. 9. 2013
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studiíJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Ve své práci stopuji a identifikuji aktéry, kteří se podílí na výrobě biomléka v jednom z českých biokravínů. Text se skládá z několika navzájem ne příliš závislých celků, jejichž výpovědní hodnotu zúročím v úplném závěru práce. Nejprve seznamuji čtenáře s obyvateli a pracovníky lokálního kravína, popisuji dynamiku pracovního prostředí a poukazuji na kompromisnost pracoviště, na němž působí nestejnorodí aktéři. Vykresluji aktéry v mnohosti jejich realit (Mol 2008) a poukazuji na jejich vzájemnou, nejen ekonomickou, závislost. V následující části představuji ekologické zemědělství coby metabolismus s polopropustnými bariérami a snažím se identifikovat pohyb těl, materiálů a praktik, které tyto bariéry inhibují. Pátrám po roli, již ekologické zemědělství v tomto metabolismu přisoudilo dojnicím a dávám lokální dojnici do souvislosti s širšími politicko/zemědělskými kontexty. Odtud se posouvám k analytičtějšímu popisu sítí a aktérů zainteresovaným v pracovním procesu výroby biomléka, abych v závěru představila kravín coby infraorganismus. Pracuji v duchu ANT a symetrické antropologie. Klíčová slova - biozemědělství, dojnice, metabolismy, ANT, multiplicitní ontologie, symetrická antropologie
This diploma thesis, based on a field research on Czech organic dairy farm, attempts to trace and identify actors involved in the process of organic milk production. The text consists of several seemingly unrelated parts, that will be linked togehther later in the text. First part makes reader familiar with all dairy farm inhabitants and workers. It uncovers the dynamics of the compromise workplace, where heterogenous actors collaborate. I portray actors in their instability and multiple realities (Mol 2008) and point out their interdependance which does not have to be only economical. The following part introduces organic agriculture as a metabolism surrounded by semipermeable boundaries and tries to identify bodies, materialities and practices inhibited by those boundaries. I search for the role of dairy cow in this restricted metabolism and relate a local dairy cow to wider political and agricultural contexts. Finally, I move to deeper analysis of actors and networks involved in organic milk production to suggest that the organic dairy farm performs as an infraorganism. I follow the methods of Actor Network Theory and symmetrical anthropology. Key words - organic agriculture, dairy cow, metabolisms, ANT, multiple ontology, symmetrical anthropology
