Zobrazit minimální záznam

Látky přírodního původu s potenciální antioxidační aktivitou; studie in vitro na modelu glykoxidace proteinů.
dc.contributor.advisorDršata, Jaroslav
dc.creatorBoušová, Iva
dc.date.accessioned2018-10-19T09:58:36Z
dc.date.available2018-10-19T09:58:36Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/5686
dc.description.abstract1. SUMMARY IN CZECH (ABSTRACT) Reaktivní formy kyslíku a dusíku (RONS) a volné radikály se staly v posledním desetiletí významným předmětem studia v mnoha oborech včetně medicínských. Stav, při němž je rovnováha mezi vznikem a odbouráváním volných radikálů v organismu posunuta ve prospěch jejich vzniku, se nazývá oxidační stres. Při nadbytku volných radikálů v organismu dochází k poškození biomolekul a tkání, což může vést až ke vzniku onemocnění. Oxidační stres se podílí na vzniku celé řady onemocnění, např. diabetu mellitu, aterosklerózy, revmatoidní artritidy, Alzheimerovy choroby a dalších, ale také na fyziologickém procesu stárnutí. Ve snaze pozastavit průběh stárnutí a odvrátit vznik onemocnění se začala používat různá potravní aditiva s obsahem vitamínů a antioxidantů přírodního původu. Diabetes mellitus je onemocnění charakterizované hyperglykémií a je vždy provázeno oxidačním stresem. Glukóza a různé intracelulární cukry (fruktóza, ribóza, glyceraldehyd a další) se kovalentně váží na volné aminoskupiny proteinů a způsobují poškození jejich struktury. Tento proces se nazývá neenzymová glykace. Sledem následných reakcí vznikají pozdní produkty pokročilé glykace (AGEs), které se podílí na tvorbě kovalentních vazeb mezi sousedními molekulami proteinů (crosslinks). Mezi nejvýznamnější AGEs patří N--...cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleNatural compounds with potential antioxidant activity; in vitro study in a model of protein glycoxidationen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2006
dcterms.dateAccepted2006-10-17
dc.description.departmentKatedra biochemických vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biochemical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId17921
dc.title.translatedLátky přírodního původu s potenciální antioxidační aktivitou; studie in vitro na modelu glykoxidace proteinů.cs_CZ
dc.contributor.refereeStoklasová, Alena
dc.contributor.refereePatočka, Jiří
dc.identifier.aleph000583576
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.disciplineToxicology of Natural Productsen_US
thesis.degree.disciplineToxikologie přírodních látekcs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biochemických vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biochemical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csToxikologie přírodních látekcs_CZ
uk.degree-discipline.enToxicology of Natural Productsen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.cs1. SUMMARY IN CZECH (ABSTRACT) Reaktivní formy kyslíku a dusíku (RONS) a volné radikály se staly v posledním desetiletí významným předmětem studia v mnoha oborech včetně medicínských. Stav, při němž je rovnováha mezi vznikem a odbouráváním volných radikálů v organismu posunuta ve prospěch jejich vzniku, se nazývá oxidační stres. Při nadbytku volných radikálů v organismu dochází k poškození biomolekul a tkání, což může vést až ke vzniku onemocnění. Oxidační stres se podílí na vzniku celé řady onemocnění, např. diabetu mellitu, aterosklerózy, revmatoidní artritidy, Alzheimerovy choroby a dalších, ale také na fyziologickém procesu stárnutí. Ve snaze pozastavit průběh stárnutí a odvrátit vznik onemocnění se začala používat různá potravní aditiva s obsahem vitamínů a antioxidantů přírodního původu. Diabetes mellitus je onemocnění charakterizované hyperglykémií a je vždy provázeno oxidačním stresem. Glukóza a různé intracelulární cukry (fruktóza, ribóza, glyceraldehyd a další) se kovalentně váží na volné aminoskupiny proteinů a způsobují poškození jejich struktury. Tento proces se nazývá neenzymová glykace. Sledem následných reakcí vznikají pozdní produkty pokročilé glykace (AGEs), které se podílí na tvorbě kovalentních vazeb mezi sousedními molekulami proteinů (crosslinks). Mezi nejvýznamnější AGEs patří N--...cs_CZ
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biochemických vědcs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.identifier.lisID990005835760106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV