Natural compounds with potential antioxidant activity; in vitro study in a model of protein glycoxidation
Látky přírodního původu s potenciální antioxidační aktivitou; studie in vitro na modelu glykoxidace proteinů.
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/5686Identifikátory
SIS: 17921
Kolekce
- Kvalifikační práce [6561]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Stoklasová, Alena
Patočka, Jiří
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Toxikologie přírodních látek
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemických věd
Datum obhajoby
17. 10. 2006
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Prospěl/a
1. SUMMARY IN CZECH (ABSTRACT) Reaktivní formy kyslíku a dusíku (RONS) a volné radikály se staly v posledním desetiletí významným předmětem studia v mnoha oborech včetně medicínských. Stav, při němž je rovnováha mezi vznikem a odbouráváním volných radikálů v organismu posunuta ve prospěch jejich vzniku, se nazývá oxidační stres. Při nadbytku volných radikálů v organismu dochází k poškození biomolekul a tkání, což může vést až ke vzniku onemocnění. Oxidační stres se podílí na vzniku celé řady onemocnění, např. diabetu mellitu, aterosklerózy, revmatoidní artritidy, Alzheimerovy choroby a dalších, ale také na fyziologickém procesu stárnutí. Ve snaze pozastavit průběh stárnutí a odvrátit vznik onemocnění se začala používat různá potravní aditiva s obsahem vitamínů a antioxidantů přírodního původu. Diabetes mellitus je onemocnění charakterizované hyperglykémií a je vždy provázeno oxidačním stresem. Glukóza a různé intracelulární cukry (fruktóza, ribóza, glyceraldehyd a další) se kovalentně váží na volné aminoskupiny proteinů a způsobují poškození jejich struktury. Tento proces se nazývá neenzymová glykace. Sledem následných reakcí vznikají pozdní produkty pokročilé glykace (AGEs), které se podílí na tvorbě kovalentních vazeb mezi sousedními molekulami proteinů (crosslinks). Mezi nejvýznamnější AGEs patří N--...