Celiakie- zdravotní problémy neolitické stravy u dnešního člověka
Celiac disease - health consequences of the Neolithic nutrition for modern human
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/56429Identifiers
Study Information System: 131091
Collections
- Kvalifikační práce [17181]
Author
Advisor
Referee
Sedlak, Petr
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biology
Department
Department of Anthropology and Human Genetics
Date of defense
12. 9. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
celiakie, lepek, neolit, pšenice, prevalence celiakieKeywords (English)
celiac disease, gluten, neolithic period, wheat, celiac prevalenceCeliakie je zánětlivé onemocnění střeva, které se projevuje u geneticky disponovaných jedinců. Manifestace celiakie je podmíněna konzumací stravy s obsahem lepku, jenž je pro toto onemocnění spouštěcím faktorem. Lepek je obsažen v obilných zrnech pšenice, ječmene a žita a v původní stravě lovců sběračů se nevyskytoval. Obilná zrna se stala trvalou součástí stravy až se zavedením zemědělské tradice, v období neolitu. Některé společnosti byly však založené na konzumaci bezlepkových plodin, a byly tak dlouhodobě chráněny. Dnes je celiakie rozšířena globálně, i v populacích s tradiční konzumací kukuřice či rýže, a riziko jejího vzniku má vztah ke spotřebě pšenice.
Celiac disease is an inflammatory disorder of the intestine, which is developed by genetically susceptible individuals. For the manifestation of celiac disease is conditional consuming diet with gluten, which is a triggering factor for this illness. Gluten is contained in cereal grains of wheat, barley and rye and there was no gluten in original hunter-gatherer's diet. Cereal grains became stable part of human diet after the agicultural tradition was established, in Neolithic period. Some societes had a tradition of consuming gluten-free plants and therefore they were protected for a long time. Today celiac disease is spread worldwide, even in populations with traditional consumption of maize or rice too, and risk of the celiac disease has a relation to wheat consumption.