Zobrazit minimální záznam

Nourishment of the czech aristocracy in period before Bílá hora and contemporary medical literature
dc.contributor.advisorŠedivá Koldinská, Marie
dc.creatorMěrková, Jana
dc.date.accessioned2017-05-16T09:00:13Z
dc.date.available2017-05-16T09:00:13Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/55891
dc.description.abstract(česky) Předkládaná diplomová práce s názvem Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura se věnuje dvěma stěžějním tématům již patrným ze samotného názvu. Jedná se o stravování a lékařství, dnes by se tyto dvě slova dala označit jedním, a sice výživou. Práce je pomyslně rozdělena na dvě části, první je jídlo urozených pánů, představení jejich jídelníčku, zvyklostí, ukázek receptů dobových pokrmů a další částí je samotná medicína, která v některých svých odborných literaturách fenomén jídla a výživy zpracovávala. V této druhé části věnuji prostor také významným osobnostem, které svou literární činností právě do této lékařské oblasti významně zasáhly. Představuji jejich díla i život. Jakýmsi spojovacím můstkem první a druhé části je pak kapitola o jídle, charakterizovaném právě pohledem lékařů. Při vzniku této práce jsem se opírala především o dva základní prameny, zabývající se celkovou životosprávou a dále pak o historiografickou literaturu, jejímž hlavním záběrem pak bylo jídlo z pohledu každodennosti, nikoli však z lékařského hlediska. V práci jsem si dala za cíl poukázat na skutečnost, že výživa neboli dietetika není záležitostí moderní doby, ale měla svou významnou roli i v mém sledovaném období.cs_CZ
dc.description.abstract(in English) The current thesis on Nourishment of the czech aristocracy in period before Bílá Hora and contemporary medical literature focuses on two main topics: dining and medicine. Today, both could be included under one label, which is nutrition. The thesis can be divided into two parts. The first one, on the topic of cuisine/dining of noblemen, introduces their diet, habits and provides a few examples of period recipes. The second one presents overview of books that addressed the issue of dining and cuisine at that time. This part also includes personal and literary profiles of several personalities whose writings contributed to this area. A link between these two parts is a chapter on cuisine from the perspective of physicians. In writing the thesis I relied mostly on two sources: literature on lifestyle and historiographic literature. The latter focuses on cuisine from an everyday life perspective without the medical point of view. The objective of the thesis is to show that cuisine, or nutrition is not only a matter of modern age, but it had its place in the examined period as well.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectstravovánícs_CZ
dc.subjectšlechtacs_CZ
dc.subjectlékařics_CZ
dc.subjectlékařská literaturacs_CZ
dc.subjectnourishmenten_US
dc.subjectaristocracyen_US
dc.subjectdoctorsen_US
dc.subjectmedical literatureen_US
dc.titleStravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literaturacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-05-27
dc.description.departmentInstitute of Czech Historyen_US
dc.description.departmentÚstav českých dějincs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId112240
dc.title.translatedNourishment of the czech aristocracy in period before Bílá hora and contemporary medical literatureen_US
dc.contributor.refereeZilynská, Blanka
dc.identifier.aleph001603165
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineHistoryen_US
thesis.degree.disciplineHistoriecs_CZ
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav českých dějincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Czech Historyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csHistoriecs_CZ
uk.degree-discipline.enHistoryen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.cs(česky) Předkládaná diplomová práce s názvem Stravování českých šlechticů v předbělohorském období a soudobá lékařská literatura se věnuje dvěma stěžějním tématům již patrným ze samotného názvu. Jedná se o stravování a lékařství, dnes by se tyto dvě slova dala označit jedním, a sice výživou. Práce je pomyslně rozdělena na dvě části, první je jídlo urozených pánů, představení jejich jídelníčku, zvyklostí, ukázek receptů dobových pokrmů a další částí je samotná medicína, která v některých svých odborných literaturách fenomén jídla a výživy zpracovávala. V této druhé části věnuji prostor také významným osobnostem, které svou literární činností právě do této lékařské oblasti významně zasáhly. Představuji jejich díla i život. Jakýmsi spojovacím můstkem první a druhé části je pak kapitola o jídle, charakterizovaném právě pohledem lékařů. Při vzniku této práce jsem se opírala především o dva základní prameny, zabývající se celkovou životosprávou a dále pak o historiografickou literaturu, jejímž hlavním záběrem pak bylo jídlo z pohledu každodennosti, nikoli však z lékařského hlediska. V práci jsem si dala za cíl poukázat na skutečnost, že výživa neboli dietetika není záležitostí moderní doby, ale měla svou významnou roli i v mém sledovaném období.cs_CZ
uk.abstract.en(in English) The current thesis on Nourishment of the czech aristocracy in period before Bílá Hora and contemporary medical literature focuses on two main topics: dining and medicine. Today, both could be included under one label, which is nutrition. The thesis can be divided into two parts. The first one, on the topic of cuisine/dining of noblemen, introduces their diet, habits and provides a few examples of period recipes. The second one presents overview of books that addressed the issue of dining and cuisine at that time. This part also includes personal and literary profiles of several personalities whose writings contributed to this area. A link between these two parts is a chapter on cuisine from the perspective of physicians. In writing the thesis I relied mostly on two sources: literature on lifestyle and historiographic literature. The latter focuses on cuisine from an everyday life perspective without the medical point of view. The objective of the thesis is to show that cuisine, or nutrition is not only a matter of modern age, but it had its place in the examined period as well.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav českých dějincs_CZ
dc.identifier.lisID990016031650106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV