Analýza historických lékových forem kofeinu a santoninu.
Analysis of Historical Pharmaceutical Preparations of Caffeine and Santonin.
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/54668Identifiers
Study Information System: 130730
Collections
- Kvalifikační práce [20134]
Author
Advisor
Consultant
Štícha, Martin
Referee
Červený, Václav
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Clinical and Toxicological Analysis
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
10. 6. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
hmotnostní spektrometrie, historické lékové formy, kofein, santoninKeywords (English)
mass spectrometry, historical pharmaceutical preparations, caffeine, santoninHistorické lékové formy kofeinu a santoninu byly analyzovány hmotnostní spektrometrií, vzorek kofeinu byl kvantifikován spektrofotometricky, vzorek santoninu byl kvantifikován acidobazickou titrací. V analyzované historické injekční formě "Coffeinum natriosalicylicum" (datované přibližně 1945) bylo stanoveno 110 ± 1 % deklarovaného množství kofeinu a 94,33 ± 0,02 % deklarovaného množství salicylanu sodného. Nebyly pozorovány žádné rozpadové produkty kofeinu ani salicylanu sodného. Obsah santoninu v historickém vzorku (datovaném asi 1918) byl stanoven titračně na 104 ± 4 %, jednalo se o čistý santonin bez příměsí. Nebyly nalezeny žádné rozpadové produkty santoninu. Analyzované vzorky byly stabilní i po více jak sedmdesáti, resp. devadesáti, letech skladování.
Historical pharmaceutical preparations of caffeine and santonin were analyzed by mass spectrometry, the sample of caffeine was quantified by spectrophotometry, the sample of santonin was quantified by acid-base titration. In the analyzed historical injection solution "Coffeinum natriosalicylicum" (dated circa 1945) was determined 110 ± 1 % of the declared amount of caffeine and 94.33 ± 0.02 % of the declared amount of sodium salicylate. There were observed neither degradation products of caffeine nor sodium salicylate. The content of santonin in the historical sample (dated prior 1918) was determined by titration to 104 ± 4 %, sample was pure santotnin with no additions. No degradation products of santonin was observed. The analyzed samples were stable for more than seventy, ninety resp., years of storage.