Potravinové intolerance
Food intolerance
bachelor thesis (NOT DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/53049Identifiers
Study Information System: 128903
Collections
- Kvalifikační práce [20357]
Author
Advisor
Referee
Křížan, Jiří
Seifertová, Eva
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Chemistry Oriented at Education - Biology Oriented at Education
Department
Department of Cell Biology
Date of defense
10. 6. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Fail
Keywords (Czech)
celiakie, lepek, gluten, prolamin, glutenin, kasomorfin, gluteomorfin, bezlepková dietaKeywords (English)
coeliac disease, gluten, prolamin, glutenin, casomorphin, gluteomorphin, gluten-free dietAnotace: Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se tématem potravinových intolerancí. Zaměřuje se především na celiakální sprue, popisuje toto onemocnění, jeho klinické formy, symptomy, komplikace, vyšetřovací metody, diagnózu a léčbu. Část bakalářské práce pojednává o vztahu glutenu k dalším chorobám, jako jsou glutenenová senzitivita či autismus.
This bachelor's thesis is a literature research that deals with food intolerances. It focuses primarily on celiac sprue, describes the disease, its clinical manifestations, symptoms, complications, methods of investigation, diagnosis and treatment. Part of the thesis deals with relationship of gluten to other diseases such as gluten sensitivity or autism.