Aplikace QCM (Quartz Crystal Microbalance) při studiu vlastností piva
Application of QCM (Quartz Crystal Microbalance) for evaluation of beer properties
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/50280Identifiers
Study Information System: 76116
Collections
- Kvalifikační práce [11325]
Author
Advisor
Consultant
Dian, Juraj
Dienstbier, Miroslav
Referee
Sladký, Petr
Faculty / Institute
Faculty of Mathematics and Physics
Discipline
General Physics
Department
Department of Chemical Physics and Optics
Date of defense
13. 9. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Quartz Crystal Microbalance, pivoKeywords (English)
Quartz Crystal Microbalance, beerV rámci práce bylo zkoumáno použití metody QCM (Quartz Crystal Microbalance) zejména ke studiu vlastností piva. Po provedení úprav na měřící aparatuře byla proměřena závislost výsledků měření na teplotě použitého vzorku. Bylo provedeno připojení měřící aparatury k počítači a dále proměřeny vzorky alkoholu, glukosy mladiny a glycerolu o různých koncentracích a několik vzorků piva s přímým grafickým výstupem do počítače. Cílem práce bylo zjistit, zda je tato metoda vhodná k určování koncentrace alkoholu v pivu, původní stupňovitosti piva a ke studiu stability piva.
In this thesis the QCM (Quartz Crystal Microbalance) method was used to study beer properties. After necessary adjustments on the measuring apparatus the dependence of the output data on the temperature of used sample was measured. The measuring apparatus was connected to computer with direct graphical output to the display. Model samples of alcohol, glucose, wort and glycerol with various concentrations were measured as well as few beer samples. The object of the work is to find out whether QCM method is applicable for determining the alcohol content and original gravity of beer and studying beer stability.