Vliv prostředí na stabilitu a strukturu vaječného lysozymu
Structure and stability of lysozyme - effects of the environment
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/48489Identifikátory
SIS: 65003
Katalog UK: 990013880950106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [21483]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Martínek, Václav
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Klinická a toxikologická analýza
Katedra / ústav / klinika
Katedra biochemie
Datum obhajoby
6. 9. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Tato diplomová práce se zabývá studiem stability a strukturních změn lysozymu. K tomuto studiu byla použita metoda derivační a diferenční spektrofotometrie v UV oblasti. Byl studován vliv tří alkoholů: ethanolu, propan-1-olu a 2-methoxyethanolu, a dále vliv teploty. V souladu s údaji v literatuře je lysozym v poměrně širokém rozsahu pH (3 - 10) poměrně stabilní a zachovává si víceméně nativní strukturu až do koncentrace alkoholu 40 % (ethanol, propanol) respektive 9 % ( 2-methoxyethanol). V tomto rozsahu pH je lysozym stabilní až do teplot kolem 55 řC. V kyselém pH (1,9) a v alkalickém prostředí (pH 11) je stabilita proteinu poněkud snížena a ke konformačnímu přechodu dochází již mezi 45 a 55 řC. Klíčová slova: derivační spektrofotometrie, diferenční spektrofotometrie, nevodná rozpouštědla, stabilita lysozymu
In this Thesis, we studied the stablity of lysozyme solutions with temperature and the influence of alcohols (ethanol, propan-1-ol, 2-methoxyethanol) on lysozyme structure. Within the limits of pH 3 to 10, the protein is rather stable and is not much influenced by concentrations up to 40 % of alcohol (for ethanol and propanol), or 9% of 2-methoxyethanol. Lowering or increase of pH (to 1.9 or 11, respectively) destabilizes the protein to some extent; this effect is more pronounced for the longer alkyl chain of propanol. The temperature stability of lysozyme up to 55 řC observed for solutions with pH 3 and 7 is in accordance with the data in literature, as well as the observation of some thermal denaturation starting between 45 an 50 řC in acidic solution (pH 1.9). Also at alkaline pH, the stability is lowered, and the protein is partially precipitated. Key words: derivative spectroscopy, differece spectroscopy, influence of alcohols, stability of lysozyme
