Vztah olfaktorických funkcí a psychopatologie u pacientů s poruchou autistického spektra
Relationship of olfactory functions and psychopathology in patients with autism spectrum disorders
dizertační práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/47893Identifikátory
SIS: 115169
Kolekce
- Kvalifikační práce [4522]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Drtílková, Ivana
Jirák, Roman
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Lékařská psychologie a psychopatologie
Katedra / ústav / klinika
Fakultní nemocnice Motol
Datum obhajoby
22. 5. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Prospěl/a
Cílem naší práce bylo vyšetřit čichové funkce (čichový práh, čichovou identifikaci a čichovou preferenci) a zjistit jejich vztah k závažnosti psychopatologie u dětí s poruchou autistického spektra (PAS). 35 pacientů s Aspergerovým syndromem a vysoce funkčním autismem (průměrný věk 10,8 ± 3,6 let; 31 chlapců) bylo porovnáno s 35 zdravými kontrolami (průměrný věk 10,4 ± 2,4 let; 28 chlapců). Obě skupiny se statisticky významně nelišily ani průměrným věkem (p = 0,598), ani zastoupením pohlaví (p = 0,324). Čichová identifikace a čichový práh byly měřeny pomocí testu Sniffin' Sticks. Čichová libost byla měřena na 5-ti položkové škále při použití testu Sniffin' Sticks, části čichové identifikace. Pro určení závažnosti autistické psychopatologie byla použita observační škála dětského autistického chování CARS (Childhood Autism Rating Scale). U osob s PAS bylo naměřeno ve srovnání s kontrolní skupinou výrazně nižší skóre čichového prahu v testu Sniffin' Sticks (6,3 ± 3,1 vs. 7,9 ± 2,0; p = 0,025), tedy zjištěna výrazně snížená senzitivita. Pacienti s PAS byli signifikantně lepší ve správné identifikaci vůně pomeranče (94 vs. 63%; p < 0,05) a signifikantně horší ve správné identifikaci vůně hřebíčku (40 vs. 74%; p < 0,05). Pro dalších 14 položek nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl. Pro celkové skóre...
The aim of our study was to examine olfactory functions (odor detection thresholds, odor identification and odor preference) and to explore their relationship with psychopathology in children with autism spectrum disorders (ASD). Thirty-five patients with Asperger's syndrome and high functioning autism (mean age 10,8 ± 3,6 years; 31 boys) were compared with 35 healthy control subjects (mean age 10,4 ± 2,4 years; 28 boys). There were no significant differences between groups with regard to mean age (p = 0,598) and gender proportion (p = 0,324). Olfactory testing (threshold and identification) used the Sniffin' Sticks test. Odor pleasantness was assessed on a 5-point scale using the Identification part of the Sniffin' Sticks test. The severity of autistic psychopathology was measured by the Childhood Autism Rating Scale (CARS). Participants with ASD, in comparison with healthy controls, were significantly impaired relative to odor detection thresholds (6,3 ± 3,1 vs. 7,9 ± 2,0; p = 0,025). Autistic participants were significantly better in correctly identifying the odor of an orange (94 vs. 63%; p < 0,05) and significantly worse at correctly identifying the odor of cloves (40 vs. 74%; p < 0,05). With regard to identification of fourteen other substances, there were no significant differences. There...