Show simple item record

Použití α-N-Acetylgalactosaminidasy jako nástroje vhodného pro syntézu komplexních oligosacharidových stimulátorů imunitního systému
dc.contributor.advisorBezouška, Karel
dc.creatorMrázek, Hynek
dc.date.accessioned2019-05-03T14:43:00Z
dc.date.available2019-05-03T14:43:00Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/47298
dc.description.abstract1 Charles University in Prague Faculty of Science Department of Biochemistry α-N-Acetylgalactosaminidase as a tools in the synthesis of complex oligosaccharide immune stimulators Summary of Ph. D. Thesis Mgr. Hynek Mrázek Supervisor: Prof. RNDr. Karel Bezouška, Dsc. Prague 2011 2 Introduction Glycoproteins Glycoproteins consist of proteins to which carbohydrate are covalently linked. The distinction between proteoglycans and glycoproteins residues is in the level and types of carbohydrate modification. Carbohydrates are linked to the protein component through either O-glycosidic or N-glycosidic bonds. The N-glycosidic linkage is through the amide group of asparagine. The O- glycosidic linkage is to the hydroxyl of serine, threonine or hydroxylysine. The predominant carbohydrate attachment in glycoproteins of mammalian cells is via N-glycosidic linkage. The site of carbohydrate attachment to N- linked glycoproteins is found within a consensus sequence of amino acids, N-X- S(T), where X is any amino acid except proline. While the N-glycosylation is governed by the above rules, no exact rules were found for glycosylation of O- type. This process is the step-wise addition of the sugar residues directly onto the polypeptide chain. Biosynthesis of glycoproteins occurs via protein glycosylation (the addition of...en_US
dc.description.abstract1 Univerzita Karlova Přírodovědecká Fakulta Katedra Biochemie Použití α-N-acetylgalaktosaminidasy jako nástroje vhodného pro syntézu komplexních oligosacharidových stimulátorů imunitního systému Autoreferát dizertační práce Mgr. Hynek Mrázek Školitel: Prof. RNDr. Karel Bezouška, Dsc. Praha 2011 2 Úvod Glykoproteiny jsou proteiny obsahující kovalentně vázané sacharidové struktury. Sacharidy můžou být připojeny k proteinovému řetězci dvojím způsobem: O-glykosidickou nebo N-glykosidickou vazbou. N-glykosidicky spojené sacharidy jsou vázany k aminokyselině asparaginu, zatím co O-glykosidicky vázané sacharidy jsou spojeny k aminokyselinám serinu nebo threoninu. V glykoproteinech vyšších obratlovců se převážně vyskytují N-glykosidicky vázané sacharidové struktury. V případě N-glykosylace je sacharidový řetězec přenesen na aminokyselinu asparagin, který se nachází v aminokyselinové sekvenci N-X-ST, kde X může být jakákoliv aminokyselina kromě prolinu. Zatímco syntéza N-glykoproteinů se řídí určitými pravidly, u syntézy O-glykoproteinů nebyla žádná taková pravidla pro zatím nalezena. Proteinové glykosylace, která je nejčastější posttranslační modifikací, se účastní velké množství enzymů a enzymových komplexů. Celý proces glykosylace probíhá v endoplazmatickém retikulu a Golgiho aparátu. Glykosidasy hydrolasy Podle...cs_CZ
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleα-N-Acetylgalactosaminidase as a tools in the synthesis of complex oligosaccharide immune stimulatorsen_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-09-14
dc.description.departmentDepartment of Biochemistryen_US
dc.description.departmentKatedra biochemiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId83376
dc.title.translatedPoužití α-N-Acetylgalactosaminidasy jako nástroje vhodného pro syntézu komplexních oligosacharidových stimulátorů imunitního systémucs_CZ
dc.contributor.refereeMacek, Tomáš
dc.contributor.refereeWimmerová, Michaela
dc.identifier.aleph001392420
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programBiochemiecs_CZ
thesis.degree.programBiochemistryen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra biochemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Biochemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csBiochemiecs_CZ
uk.degree-program.enBiochemistryen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.cs1 Univerzita Karlova Přírodovědecká Fakulta Katedra Biochemie Použití α-N-acetylgalaktosaminidasy jako nástroje vhodného pro syntézu komplexních oligosacharidových stimulátorů imunitního systému Autoreferát dizertační práce Mgr. Hynek Mrázek Školitel: Prof. RNDr. Karel Bezouška, Dsc. Praha 2011 2 Úvod Glykoproteiny jsou proteiny obsahující kovalentně vázané sacharidové struktury. Sacharidy můžou být připojeny k proteinovému řetězci dvojím způsobem: O-glykosidickou nebo N-glykosidickou vazbou. N-glykosidicky spojené sacharidy jsou vázany k aminokyselině asparaginu, zatím co O-glykosidicky vázané sacharidy jsou spojeny k aminokyselinám serinu nebo threoninu. V glykoproteinech vyšších obratlovců se převážně vyskytují N-glykosidicky vázané sacharidové struktury. V případě N-glykosylace je sacharidový řetězec přenesen na aminokyselinu asparagin, který se nachází v aminokyselinové sekvenci N-X-ST, kde X může být jakákoliv aminokyselina kromě prolinu. Zatímco syntéza N-glykoproteinů se řídí určitými pravidly, u syntézy O-glykoproteinů nebyla žádná taková pravidla pro zatím nalezena. Proteinové glykosylace, která je nejčastější posttranslační modifikací, se účastní velké množství enzymů a enzymových komplexů. Celý proces glykosylace probíhá v endoplazmatickém retikulu a Golgiho aparátu. Glykosidasy hydrolasy Podle...cs_CZ
uk.abstract.en1 Charles University in Prague Faculty of Science Department of Biochemistry α-N-Acetylgalactosaminidase as a tools in the synthesis of complex oligosaccharide immune stimulators Summary of Ph. D. Thesis Mgr. Hynek Mrázek Supervisor: Prof. RNDr. Karel Bezouška, Dsc. Prague 2011 2 Introduction Glycoproteins Glycoproteins consist of proteins to which carbohydrate are covalently linked. The distinction between proteoglycans and glycoproteins residues is in the level and types of carbohydrate modification. Carbohydrates are linked to the protein component through either O-glycosidic or N-glycosidic bonds. The N-glycosidic linkage is through the amide group of asparagine. The O- glycosidic linkage is to the hydroxyl of serine, threonine or hydroxylysine. The predominant carbohydrate attachment in glycoproteins of mammalian cells is via N-glycosidic linkage. The site of carbohydrate attachment to N- linked glycoproteins is found within a consensus sequence of amino acids, N-X- S(T), where X is any amino acid except proline. While the N-glycosylation is governed by the above rules, no exact rules were found for glycosylation of O- type. This process is the step-wise addition of the sugar residues directly onto the polypeptide chain. Biosynthesis of glycoproteins occurs via protein glycosylation (the addition of...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra biochemiecs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.identifier.lisID990013924200106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV