Vliv mastných kyselin na lipidový metabolismus a redukci tělesné hmotnosti
Effect of fatty acids on lipid metabolism and weight reduction
dissertation thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/47172Identifiers
Study Information System: 111043
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Müllerová, Dana
Flachs, Pavel
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
-
Department
external workplaces
Date of defense
26. 9. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Pass
Keywords (Czech)
Mastné kyseliny, lipidy, metabolický syndrom, vápník, FABP, genová exprese, obezitaKeywords (English)
Fatty acids, lipids, metabolic syndrome, calcium, FABP, gene expression, obesityTuková tkáň hraje ústřední roli ve vývoji metabolického syndromu. Řada složek metabolického syndromu může být zlepšena dietními opatřeními, včetně zvýšeného příjmu PUFA řady n-3. Vedle efektu PUFA řady n-3 se již dlouhou dobu diskutuje i o možném vlivu vyššího příjmu vápníku na ovlivnění redukce hmotnosti a energetického metabolismu. Vedle nutričních faktorů se však na ovlivnění hmotnosti a lipidového a glukózového metabolismu významnou měrou podílejí i genetické faktory. Ve studii A bylo sledováno 40 obézních žen během 3týdenního redukčního režimu. Sledované ženy byly náhodně rozděleny do 2 skupin. První skupina dostávala jogurty obohacené PUFA řady n-3, druhá konzumovala jogurty bez suplementace. Výsledky ukazují, že suplementace nízkou dávkou PUFA řady n-3 v jogurtu v kombinaci s nízkokalorickou dietou zvyšuje podíl PUFA řady n-3 v sérových lipidech a zabraňuje nepříznivým změnám ve složení FA v séru po krátkodobé nízkokalorické dietě. Ve studii B jsme sledovali vliv suplementace PUFA řady n-3 při krátkodobém redukčním režimu s VLCD u dvaceti žen s těžkou obezitou, které byly náhodně rozděleny do dvou skupin. První skupina dostávala VLCD obohacenou o PUFA řady n-3, druhá skupina VLCD s placebem. Přidání PUFA řady n-3 rybího původu k velmi přísné nízkoenergetické dietě mělo za následek větší redukci BMI a...
Fat tissue plays a main role in the development of the metabolic syndrome. Many components of the metabolic syndrome may be improved by dietary arrangements, including an increased intake of n-3 PUFA. In addition to the positive effect of n-3 PUFA, a possible effect of a higher calcium intake on influencing weight loss and energy metabolism has also been discussed for a long time. In addition to nutritional factors, genetic factors significantly contribute to influencing weight and lipid and glucose metabolism. In study A, 40 obese women were observed during three weeks of weight reduction management. Women were randomly divided into two groups. The first group received yogurt enriched with n-3 PUFA, and the second group consumed yoghurt without the supplementation. The results show that low-dose supplementation with n-3 PUFA in yogurt in combination with a reduced energy intake increases n-3 PUFA content in serum lipids and prevents adverse changes in the composition of FA in serum after a short-term low-calorie diet. In study B, we monitored the influence of n-3 PUFA supplementation on short-term weight management with VLCD in 20 women with severe obesity, who were randomly divided into two groups. The first group received VLCD enriched with n-3 PUFA, the second group VLCD with a placebo. The addition of...