Gastronomie na stránkách prvorepublikového tisku v Čechách
Foodjournalism in Czech newspapers betweenthe wars
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/46977Identifiers
Study Information System: 119786
Collections
- Kvalifikační práce [14457]
Author
Advisor
Referee
Bednařík, Petr
Faculty / Institute
Faculty of Social Sciences
Discipline
Media Studies
Department
Department of Media Studies
Date of defense
31. 1. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
gastronomie, gastronomická žurnalistika, stravování, první republika, ČSR, ženské časopisy, denní tisk, Venkov, Lidové noviny, Český deník, Národní listy, obsahová analýza, historická analýza, dějiny všednodennostiKeywords (English)
gastronomy, foodjournalism, eating habits, Czech Republic 1918 - 1938, CSR, women's magazines, newspapers, Venkov, Lidove noviny, Cesky denik, Narodni listy, content analysis, historical analysis, history of everyday lifeV poslední době je v tuzemské gastronomii patrná renesance české kuchyně, zejména z období první republiky. Šéfkuchaři i novináři píšící o jídle se stále častěji odvolávají na prvorepublikovou gastronomii a vyzdvihují ji pro její kvalitu a chuť. Souborná publikace o stravování v období 1918 - 1938 v Čechách však chybí, útržkovité informace lze získat ze vzpomínkových knih pamětníků, z dějin všednodennosti a folkloristiky a v neposlední řadě i z dobového tisku. Právě na jeho základě vzniká v této práci obraz prvorepublikové gastronomie. Metodou obsahové analýzy jsou zkoumány 4 deníky (Lidové noviny, Národní listy, Český deník a Venkov) a 8 ženských časopisů (Ţena, Ţenské listy, Ţenský list, Ţenské noviny, Rozsévačka, Česká Ţena, Ţenský svět a Kalendář paní a dívek Československá žena na konkrétní rok), které vycházely po celé republice ve sledovaném období. Pro zjištění doplňujících faktů je použita metoda historické analýzy. Cílem práce bylo odpovědět na otázky, o jakých tématech a jakým způsobem se v prvorepublikových tiskovinách psalo o gastronomii, lze-li vysledovat určité tendence či vývoj. Pozornost je věnována i popisu jídelních zvyklostí různých vrstev společnosti, ve městech i na venkově a v průběhu roku. Do analýzy jsou zahrnuty tiskoviny z období významných gastronomických událostí roku...
In recent years, there is an apparent renaissance of the Czech cuisine, the "First Republic era" (1918 - 1938, CSR I) especially. Both chefs and journalists writing about cooking and dining are referring to the gastronomy of this time period more and more often and they are praising its quality and taste. However, there is no comprehensive publication about Czech gastronomy in 1918 - 1938 period, sparse references and notes can be found in witnesses commemorative volumes, from history of folklore and from the historical press, respectively. Based on the last especially, the image of "first republic" gastronomy is gradually puzzled out. Using a content analysis method, the four biggest newspapers (Lidové noviny, Národní listy, Český deník and Venkov) and eight women journals (Žena, Ženské listy, Ženské noviny, Ženský list, Rozsévačka, Česká Žena, Ženský svět and a "Československá žena" calendar) being published in examined period are investigated. For further findings of completive and linking facts, the historical analysis method is being used as well. Aim of this work was to answer questions about the first republic journals topics and titles, and in what fashion the first republic press thought about gastronomy. Further, this work explores the possible tendency, and development and attention is...