Antiradikálová aktivita extraktů nati a plodů Fagopyrum esculentum Moench.
Antiradical Activity of Extracts of Fagopyrum Esculentum Moench Leaves and Seed.
rigorous thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/45095Identifiers
Study Information System: 118922
Collections
- Kvalifikační práce [6566]
Author
Advisor
Referee
Dušek, Jaroslav
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacognosy
Date of defense
30. 5. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Mgr. Petra Mikšátková Konzultant: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Název rigorózní práce: Antiradikálová aktivita extraktů nati a plodů Fagopyrum esculentum Moench. Zástupci rodu Fagopyrum (Polygonaceae) obsahují řadu nutričně hodnotných látek, jako jsou proteiny, vláknina, vitamíny a flavonoidy, a proto se pohanka používá často jako potravina. Je hlavním potravním zdrojem rutinu, flavonoidu, který se používá k ovlivnění lomivosti a permeability kapilár. Jeho obsah byl stanoven v nati, plodech a některých výrobcích z Fagopyrum esculentum. Nejvíce rutinu bylo nalezeno v pohankové nati (4,93%). Výrazně nižší obsah byl detekován v celých i loupaných nažkách, ve slupkách nažek, pohankové mouce a pohankových lupíncích (0,01%). V pohankových vločkách rutin nalezen nebyl. Významnou vlastností rutinu je jeho antioxidační aktivita, která je zřejmě zodpovědná za řadu biologických účinků tohoto flavonoidu. Tato aktivita byla hodnocena metodou zhášení radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Jako standardy byly použity rutin a hyperosid. Antioxidační aktivita vzorků klesala v pořadí: hyperosid (IC50 = 0,0041 mg/ml) > rutin (IC50 = 0,0047 mg/ml) > pohanková nať (IC50 = 0,12 mg/ml) > celé nažky (IC50 = 2,71...
Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy Candidate: Mgr. Petra Mikšátková Consultant: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Title of Thesis: Antiradical activity of extracts of Fagopyrum esculentum Moench leaves and seeds. Representatives of the genus Fagopyrum (Polygonaceae) contain many substances of high nutritive value, such as proteins, dietary fibre, vitamins and flavonoids and therefore buckwheat is often used as food. It is the major dietary source of rutin, flavonoid which is used for treatment of fragility and permeability of blood vessels. The content of rutin in samples of Fagopyrum esculentum was determined. The highest amount was detected in buckwheat leaves (4.93%). Significantly lower amout was found in whole and dehulled seeds, hulls, buckwheat flour and chips (0.01%). Buckwheat flakes didn't contain rutin. Antioxidant activity is an important property of rutin. It is probably responsible for many biological effects of this flavonoid. This activity was evaluated by using free radical 2,2,-diphenyl-1-picryl-hydrasyl (DPPH method). Rutin and hyperoside were used as standards. Antioxidant acitivity decreased in this order: hyperoside (IC50 = 0.0041 mg/ml) > rutin (IC50 = 0.0047 mg/ml) > buckwheat leaves (IC50 = 0.12 mg/ml) > whole...