Zobrazit minimální záznam

Antiradical Activity of Extracts of Fagopyrum Esculentum Moench Leaves and Seed.
dc.contributor.advisorSpilková, Jiřina
dc.creatorMikšátková, Petra
dc.date.accessioned2020-09-22T20:12:20Z
dc.date.available2020-09-22T20:12:20Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/45095
dc.description.abstractUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Mgr. Petra Mikšátková Konzultant: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Název rigorózní práce: Antiradikálová aktivita extraktů nati a plodů Fagopyrum esculentum Moench. Zástupci rodu Fagopyrum (Polygonaceae) obsahují řadu nutričně hodnotných látek, jako jsou proteiny, vláknina, vitamíny a flavonoidy, a proto se pohanka používá často jako potravina. Je hlavním potravním zdrojem rutinu, flavonoidu, který se používá k ovlivnění lomivosti a permeability kapilár. Jeho obsah byl stanoven v nati, plodech a některých výrobcích z Fagopyrum esculentum. Nejvíce rutinu bylo nalezeno v pohankové nati (4,93%). Výrazně nižší obsah byl detekován v celých i loupaných nažkách, ve slupkách nažek, pohankové mouce a pohankových lupíncích (0,01%). V pohankových vločkách rutin nalezen nebyl. Významnou vlastností rutinu je jeho antioxidační aktivita, která je zřejmě zodpovědná za řadu biologických účinků tohoto flavonoidu. Tato aktivita byla hodnocena metodou zhášení radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Jako standardy byly použity rutin a hyperosid. Antioxidační aktivita vzorků klesala v pořadí: hyperosid (IC50 = 0,0041 mg/ml) > rutin (IC50 = 0,0047 mg/ml) > pohanková nať (IC50 = 0,12 mg/ml) > celé nažky (IC50 = 2,71...cs_CZ
dc.description.abstractCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy Candidate: Mgr. Petra Mikšátková Consultant: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Title of Thesis: Antiradical activity of extracts of Fagopyrum esculentum Moench leaves and seeds. Representatives of the genus Fagopyrum (Polygonaceae) contain many substances of high nutritive value, such as proteins, dietary fibre, vitamins and flavonoids and therefore buckwheat is often used as food. It is the major dietary source of rutin, flavonoid which is used for treatment of fragility and permeability of blood vessels. The content of rutin in samples of Fagopyrum esculentum was determined. The highest amount was detected in buckwheat leaves (4.93%). Significantly lower amout was found in whole and dehulled seeds, hulls, buckwheat flour and chips (0.01%). Buckwheat flakes didn't contain rutin. Antioxidant activity is an important property of rutin. It is probably responsible for many biological effects of this flavonoid. This activity was evaluated by using free radical 2,2,-diphenyl-1-picryl-hydrasyl (DPPH method). Rutin and hyperoside were used as standards. Antioxidant acitivity decreased in this order: hyperoside (IC50 = 0.0041 mg/ml) > rutin (IC50 = 0.0047 mg/ml) > buckwheat leaves (IC50 = 0.12 mg/ml) > whole...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleAntiradikálová aktivita extraktů nati a plodů Fagopyrum esculentum Moench.cs_CZ
dc.typerigorózní prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-05-30
dc.description.departmentKatedra farmakognoziecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Pharmacognosyen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId118922
dc.title.translatedAntiradical Activity of Extracts of Fagopyrum Esculentum Moench Leaves and Seed.en_US
dc.contributor.refereeDušek, Jaroslav
dc.identifier.aleph001469843
thesis.degree.namePharmDr.
thesis.degree.levelrigorózní řízenícs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typerigorózní prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra farmakognoziecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Pharmacognosyen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csUniverzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Mgr. Petra Mikšátková Konzultant: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Název rigorózní práce: Antiradikálová aktivita extraktů nati a plodů Fagopyrum esculentum Moench. Zástupci rodu Fagopyrum (Polygonaceae) obsahují řadu nutričně hodnotných látek, jako jsou proteiny, vláknina, vitamíny a flavonoidy, a proto se pohanka používá často jako potravina. Je hlavním potravním zdrojem rutinu, flavonoidu, který se používá k ovlivnění lomivosti a permeability kapilár. Jeho obsah byl stanoven v nati, plodech a některých výrobcích z Fagopyrum esculentum. Nejvíce rutinu bylo nalezeno v pohankové nati (4,93%). Výrazně nižší obsah byl detekován v celých i loupaných nažkách, ve slupkách nažek, pohankové mouce a pohankových lupíncích (0,01%). V pohankových vločkách rutin nalezen nebyl. Významnou vlastností rutinu je jeho antioxidační aktivita, která je zřejmě zodpovědná za řadu biologických účinků tohoto flavonoidu. Tato aktivita byla hodnocena metodou zhášení radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Jako standardy byly použity rutin a hyperosid. Antioxidační aktivita vzorků klesala v pořadí: hyperosid (IC50 = 0,0041 mg/ml) > rutin (IC50 = 0,0047 mg/ml) > pohanková nať (IC50 = 0,12 mg/ml) > celé nažky (IC50 = 2,71...cs_CZ
uk.abstract.enCharles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy Candidate: Mgr. Petra Mikšátková Consultant: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Title of Thesis: Antiradical activity of extracts of Fagopyrum esculentum Moench leaves and seeds. Representatives of the genus Fagopyrum (Polygonaceae) contain many substances of high nutritive value, such as proteins, dietary fibre, vitamins and flavonoids and therefore buckwheat is often used as food. It is the major dietary source of rutin, flavonoid which is used for treatment of fragility and permeability of blood vessels. The content of rutin in samples of Fagopyrum esculentum was determined. The highest amount was detected in buckwheat leaves (4.93%). Significantly lower amout was found in whole and dehulled seeds, hulls, buckwheat flour and chips (0.01%). Buckwheat flakes didn't contain rutin. Antioxidant activity is an important property of rutin. It is probably responsible for many biological effects of this flavonoid. This activity was evaluated by using free radical 2,2,-diphenyl-1-picryl-hydrasyl (DPPH method). Rutin and hyperoside were used as standards. Antioxidant acitivity decreased in this order: hyperoside (IC50 = 0.0041 mg/ml) > rutin (IC50 = 0.0047 mg/ml) > buckwheat leaves (IC50 = 0.12 mg/ml) > whole...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmakognoziecs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
dc.identifier.lisID990014698430106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV