Porovnání metod detekce a stanovení enantiomerů theaninu v HPLC
Comparison of methods for detection and determination of enantiomers of theanine in HPLC
diploma thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/45032/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/45032Identifiers
Study Information System: 98865
Collections
- Kvalifikační práce [20130]
Author
Advisor
Consultant
Kalíková, Květa
Referee
Bosáková, Zuzana
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Environmental Chemistry
Department
Department of Physical and Macromolecular Chemistry
Date of defense
22. 5. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
HPLC, derivatizace, 9-fluorenylmethyloxykarbonyl chlorid, dansylchlorid, theaninKeywords (English)
HPLC, derivatization, 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride, dansylchloride, theanineV této práci byly optimalizovány metody separace nederivatizovaných enantiomerů theaninu na dvou chirálních kolonách na bázi teikoplaninu a metody separace derivatizovaných enantiomerů pomocí 9-fluorenylmethyloxykarbonyl chloridu a dansylchloridu. U všech metod byly za optimalizovaných podmínek zjištěny limity detekce a stanovitelnosti. Za optimalizovaných podmínek byl také zjišťován obsah enantiomerů theaninu ve vybraném zeleném čaji a potravinovém doplňku na bázi L-theaninu.
This thesis focused on optimization of separation methods for underivatized theanine enantiomers on two teicoplanin-based chiral stationary phases and separation methods for enantiomers derivatized by 9-fluorenylmethyloxycarbonyl chloride and dansylchloride. Using these optimized conditions the limits of detection and quantification were calculated. Under optimized conditions were also investigated the contents of theanine enantiomers in green tea and in selected dietary supplement containing L-theanine.