Zobrazit minimální záznam

What is the reraction of plant saccharide status to enhanced CO2 concentration in the atmosphere?
dc.contributor.advisorLipavská, Helena
dc.creatorBardoňová, Radka
dc.date.accessioned2021-03-25T17:03:14Z
dc.date.available2021-03-25T17:03:14Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/42961
dc.description.abstractZa posledních 200 let v ovzduší výrazně vzrostla koncentrace oxidu uhličitého (CO2), jednoho z nejdůležitějších skleníkových plynů. Předpokládá se, že bude růst i nadále a koncem tohoto století by mohla dosáhnout i více než dvojnásobku současné hodnoty. Změny v atmosferické koncentraci CO2 jsou do značné míry způsobeny činností člověka. Přímým i nepřímým vlivem zvýšené koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší dochází ke změnám v charakteristikách rostlin na všech úrovních, od změn genové exprese, přes fyziologické a anatomické změny až po výrazné morfologické změny. Pochopení těchto změn a souvislostí mezi nimi je nezbytné pro naši představu o budoucím "skleníkovém" světě a přípravu na život v něm. Za zvýšené koncentrace CO2 v ovzduší u rostlin většinou dochází ke zvýšení asimilační rychlosti. Zvýšení množství fixovaného uhlíku následně obvykle vede ke zvýšení poměru uhlíku vůči dusíku v těle rostlin a změnám v zastoupení sacharidů. Častým jevem při růstu za zvýšené koncentrace CO2 je nadměrná akumulace nestrukturních sacharidů v listech. S touto akumulací může souviset aklimace fotosyntézy. Ke změnám v zastoupení sacharidů však může docházet i v jiných částech rostliny. Tato bakalářská práce se zaměřuje především na dřeviny. Jakožto vytrvalé rostliny se sekundárními pletivy vykazují často odlišné...cs_CZ
dc.description.abstractDuring last 200 years, the concentration of carbon dioxide (CO2), one of the most important greenhouse gasses, has significantly increased. It is assumed, that by the end of this century, the concentration of CO2 will be as much as two times higher than nowadays. The changes in atmospheric concentration of CO2 are largely caused by human activity. Both direct and indirect effects of CO2 lead to changes on every level of plant body, from changes in gene expression, through changes in physiology and anatomy, to whole-plant morphology changes. Understanding of these changes and relationships between them is necessary for our conception of future 'greenhouse' world and preparation for the life in it. Growth under elevated CO2 conditions generally leads to increase of the assimilation rate. The increase in the amount of fixed carbon then usually causes an increase in carbon to nitrogen ratio and changes in carbohydrate levels in plants. A common phenomenon related to growth at elevated CO2 concentration is an excessive accumulation of nonstructural carbohydrates in leaves. This accumulation can be associated with down-regulation of photosynthesis. However, changes in carbohydrate levels can occur in other plant parts. This Bachelor thesis is focused mostly on woody species. As perennials with secondary...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleJak reaguje sacharidová bilance rostliny na zvýšení koncentrace CO2 v prostředí?cs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-09-17
dc.description.departmentKatedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Experimental Plant Biologyen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId75177
dc.title.translatedWhat is the reraction of plant saccharide status to enhanced CO2 concentration in the atmosphere?en_US
dc.contributor.refereeLhotáková, Zuzana
dc.identifier.aleph001524522
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineBiologyen_US
thesis.degree.disciplineBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Experimental Plant Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csBiologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enBiologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csZa posledních 200 let v ovzduší výrazně vzrostla koncentrace oxidu uhličitého (CO2), jednoho z nejdůležitějších skleníkových plynů. Předpokládá se, že bude růst i nadále a koncem tohoto století by mohla dosáhnout i více než dvojnásobku současné hodnoty. Změny v atmosferické koncentraci CO2 jsou do značné míry způsobeny činností člověka. Přímým i nepřímým vlivem zvýšené koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší dochází ke změnám v charakteristikách rostlin na všech úrovních, od změn genové exprese, přes fyziologické a anatomické změny až po výrazné morfologické změny. Pochopení těchto změn a souvislostí mezi nimi je nezbytné pro naši představu o budoucím "skleníkovém" světě a přípravu na život v něm. Za zvýšené koncentrace CO2 v ovzduší u rostlin většinou dochází ke zvýšení asimilační rychlosti. Zvýšení množství fixovaného uhlíku následně obvykle vede ke zvýšení poměru uhlíku vůči dusíku v těle rostlin a změnám v zastoupení sacharidů. Častým jevem při růstu za zvýšené koncentrace CO2 je nadměrná akumulace nestrukturních sacharidů v listech. S touto akumulací může souviset aklimace fotosyntézy. Ke změnám v zastoupení sacharidů však může docházet i v jiných částech rostliny. Tato bakalářská práce se zaměřuje především na dřeviny. Jakožto vytrvalé rostliny se sekundárními pletivy vykazují často odlišné...cs_CZ
uk.abstract.enDuring last 200 years, the concentration of carbon dioxide (CO2), one of the most important greenhouse gasses, has significantly increased. It is assumed, that by the end of this century, the concentration of CO2 will be as much as two times higher than nowadays. The changes in atmospheric concentration of CO2 are largely caused by human activity. Both direct and indirect effects of CO2 lead to changes on every level of plant body, from changes in gene expression, through changes in physiology and anatomy, to whole-plant morphology changes. Understanding of these changes and relationships between them is necessary for our conception of future 'greenhouse' world and preparation for the life in it. Growth under elevated CO2 conditions generally leads to increase of the assimilation rate. The increase in the amount of fixed carbon then usually causes an increase in carbon to nitrogen ratio and changes in carbohydrate levels in plants. A common phenomenon related to growth at elevated CO2 concentration is an excessive accumulation of nonstructural carbohydrates in leaves. This accumulation can be associated with down-regulation of photosynthesis. However, changes in carbohydrate levels can occur in other plant parts. This Bachelor thesis is focused mostly on woody species. As perennials with secondary...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantAlbrechtová, Jana
dc.contributor.consultantMašková, Petra
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990015245220106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV