Gastronomie française (produits-repas)au point de l'étymologie
French gastronomy (products-dishes) in terms of etymology
Francouzská gastronomie (produkty-pokrmy)z hlediska etymologie
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/40684Identifikátory
SIS: 106428
Katalog UK: 990014688670106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [20518]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kalfiřtová, Eva
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání - Francouzský jazyk se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra francouzského jazyka a literatury
Datum obhajoby
28. 5. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Francouzština
Známka
Výborně
NÁZEV: Francouzská gastronomie (produkty-pokrmy) z hlediska etymologie AUTOR: Marcela Šmrhová KATEDRA: Katedra francouzského jazyka a literatury VEDOUCÍ PRÁCE: PhDr. Eva Müllerová, CSc. ABSTRAKT: Cílem naší práce je osvětlit původ francouzských slov týkajících se gastronomie, a v případě, že se jedná o slova motivovaná, potom i jejich motivaci. Jedná-li se o obrazná pojmenování, klademe si za cíl vyhledat nejčastější zdroje inspirace autorů těchto pojmenování. V naší práci Francouzská gastronomie (produkty-pokrmy)z hlediska etymologie jsme se zaměřili na původ a motivaci francouzských slov týkajících se kuchyně a dále na názvy pokrmů a produktů, které vznikly na základě obrazného pojmenování, soustředili jsme se zejména na pojmenování vzniklá na základě metafory a metonymie. Pro naši práci jsme vybrali přibližně dvě stě názvů pokrmů a gastronomických produktů, s nimiž jsme poté pracovali. Zaměřili jsme se zejména na místní speciality a typické produkty daných oblastí. KLÍČOVÁ SLOVA: Etymologie, gastronomie, metafora, metonymie, motivace
TITLE: The French gastronomy (products-dishes) in terms of etymology AUTHOR: Marcela Šmrhová DEPARTMENT: Department of French Language and Literature. SUPERVISOR: PhDr. Eva Müllerová, CSc. ABSTRACT: The aim of our thesis is to clarify the origin of French words related to gastronomy. In case the words are motivated, we intend to clarify the motivation as well. As far as the culinary denominations derived from figures of speech are concerned, we aim to find out the most frequent sources of inspiration of the creators of the denominations. In our thesis The French gastronomy (products-dishes) in terms of etymology we focused on the origin and motivation of French words related to cuisine and on the appellations of dishes and products that originated from figurative denominations. We concentrated on the denominations that came into being on the basis of metaphor and metonymy. For purposes of our thesis, we had chose approximately two hundred denominations of dishes and gastronomic products we later worked with. We focused mainly on the local specialty products and dishes. KEYWORDS: Etymology, gastronomy, metaphor, metonymy, motivation
