Zobrazit minimální záznam

French gastronomy (products-dishes) in terms of etymology
Francouzská gastronomie (produkty-pokrmy)z hlediska etymologie
dc.contributor.advisorMüllerová, Eva
dc.creatorŠmrhová, Marcela
dc.date.accessioned2017-05-06T21:24:26Z
dc.date.available2017-05-06T21:24:26Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/40684
dc.description.abstractNÁZEV: Francouzská gastronomie (produkty-pokrmy) z hlediska etymologie AUTOR: Marcela Šmrhová KATEDRA: Katedra francouzského jazyka a literatury VEDOUCÍ PRÁCE: PhDr. Eva Müllerová, CSc. ABSTRAKT: Cílem naší práce je osvětlit původ francouzských slov týkajících se gastronomie, a v případě, že se jedná o slova motivovaná, potom i jejich motivaci. Jedná-li se o obrazná pojmenování, klademe si za cíl vyhledat nejčastější zdroje inspirace autorů těchto pojmenování. V naší práci Francouzská gastronomie (produkty-pokrmy)z hlediska etymologie jsme se zaměřili na původ a motivaci francouzských slov týkajících se kuchyně a dále na názvy pokrmů a produktů, které vznikly na základě obrazného pojmenování, soustředili jsme se zejména na pojmenování vzniklá na základě metafory a metonymie. Pro naši práci jsme vybrali přibližně dvě stě názvů pokrmů a gastronomických produktů, s nimiž jsme poté pracovali. Zaměřili jsme se zejména na místní speciality a typické produkty daných oblastí. KLÍČOVÁ SLOVA: Etymologie, gastronomie, metafora, metonymie, motivacecs_CZ
dc.description.abstractTITLE: The French gastronomy (products-dishes) in terms of etymology AUTHOR: Marcela Šmrhová DEPARTMENT: Department of French Language and Literature. SUPERVISOR: PhDr. Eva Müllerová, CSc. ABSTRACT: The aim of our thesis is to clarify the origin of French words related to gastronomy. In case the words are motivated, we intend to clarify the motivation as well. As far as the culinary denominations derived from figures of speech are concerned, we aim to find out the most frequent sources of inspiration of the creators of the denominations. In our thesis The French gastronomy (products-dishes) in terms of etymology we focused on the origin and motivation of French words related to cuisine and on the appellations of dishes and products that originated from figurative denominations. We concentrated on the denominations that came into being on the basis of metaphor and metonymy. For purposes of our thesis, we had chose approximately two hundred denominations of dishes and gastronomic products we later worked with. We focused mainly on the local specialty products and dishes. KEYWORDS: Etymology, gastronomy, metaphor, metonymy, motivationen_US
dc.languageFrenchcs_CZ
dc.language.isofr_FR
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.titleGastronomie française (produits-repas)au point de l'étymologiefr_FR
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-05-28
dc.description.departmentKatedra francouzského jazyka a literaturycs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId106428
dc.title.translatedFrench gastronomy (products-dishes) in terms of etymologyen_US
dc.title.translatedFrancouzská gastronomie (produkty-pokrmy)z hlediska etymologiecs_CZ
dc.contributor.refereeKalfiřtová, Eva
dc.identifier.aleph001468867
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEnglish Language Oriented at Education - French Language oriented at educationen_US
thesis.degree.disciplineAnglický jazyk se zaměřením na vzdělávání - Francouzský jazyk se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.programSpecialization in Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Katedra francouzského jazyka a literaturycs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csAnglický jazyk se zaměřením na vzdělávání - Francouzský jazyk se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enEnglish Language Oriented at Education - French Language oriented at educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecialization in Educationen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csNÁZEV: Francouzská gastronomie (produkty-pokrmy) z hlediska etymologie AUTOR: Marcela Šmrhová KATEDRA: Katedra francouzského jazyka a literatury VEDOUCÍ PRÁCE: PhDr. Eva Müllerová, CSc. ABSTRAKT: Cílem naší práce je osvětlit původ francouzských slov týkajících se gastronomie, a v případě, že se jedná o slova motivovaná, potom i jejich motivaci. Jedná-li se o obrazná pojmenování, klademe si za cíl vyhledat nejčastější zdroje inspirace autorů těchto pojmenování. V naší práci Francouzská gastronomie (produkty-pokrmy)z hlediska etymologie jsme se zaměřili na původ a motivaci francouzských slov týkajících se kuchyně a dále na názvy pokrmů a produktů, které vznikly na základě obrazného pojmenování, soustředili jsme se zejména na pojmenování vzniklá na základě metafory a metonymie. Pro naši práci jsme vybrali přibližně dvě stě názvů pokrmů a gastronomických produktů, s nimiž jsme poté pracovali. Zaměřili jsme se zejména na místní speciality a typické produkty daných oblastí. KLÍČOVÁ SLOVA: Etymologie, gastronomie, metafora, metonymie, motivacecs_CZ
uk.abstract.enTITLE: The French gastronomy (products-dishes) in terms of etymology AUTHOR: Marcela Šmrhová DEPARTMENT: Department of French Language and Literature. SUPERVISOR: PhDr. Eva Müllerová, CSc. ABSTRACT: The aim of our thesis is to clarify the origin of French words related to gastronomy. In case the words are motivated, we intend to clarify the motivation as well. As far as the culinary denominations derived from figures of speech are concerned, we aim to find out the most frequent sources of inspiration of the creators of the denominations. In our thesis The French gastronomy (products-dishes) in terms of etymology we focused on the origin and motivation of French words related to cuisine and on the appellations of dishes and products that originated from figurative denominations. We concentrated on the denominations that came into being on the basis of metaphor and metonymy. For purposes of our thesis, we had chose approximately two hundred denominations of dishes and gastronomic products we later worked with. We focused mainly on the local specialty products and dishes. KEYWORDS: Etymology, gastronomy, metaphor, metonymy, motivationen_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Katedra francouzského jazyka a literaturycs_CZ
dc.identifier.lisID990014688670106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV