Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva
Viniculture and wine-production from the legal point of view
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/39745Identifikátory
SIS: 77001
Katalog UK: 990015044270106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [14741]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Drobník, Jaroslav
Fakulta / součást
Právnická fakulta
Obor
Právo
Katedra / ústav / klinika
Katedra práva životního prostředí
Datum obhajoby
26. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Právnická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
Právo životního prostředí, Vinohradnictví a vinařství, Enologické postupyKlíčová slova (anglicky)
Environmental law, Viticulture and winemaking, Oenological practices78 Abstrakt Diplomová práce "Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva" postihuje právní úpravu vinařství a vinohradnictví České Republiky v kontextu práva EU. Práce je členěna do sedmi kapitol. Obsahuje historický exkurz, vymezuje právní úpravu oboru na úrovni EU s přihlédnutím k společné organizaci trhů a zejména ke čtvrté reformě trhu s vínem. Stěžejní část práce rozebírá platnou českou právní úpravu vinařství a vinohradnictví podle zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů, a reflektuje unijní právní úpravu tohoto odvětví. Zařazena je i kapitola s podrobnějším rozborem souvisejících právních odvětví, ze kterých vyplývají povinným subjektům další povinnosti.
The title of the thesis is "Viticulture and winemaking from the legal point of view". The purpose of my thesis is to analyze the Czech legislation of viticulture and winemaking. It is important to include the law of the European Union because it directly regulates the national legislation. The aim of this thesis is to give a complex insight into the valid viticulture and winemaking law. The thesis is composed of seven chapters, each of them dealing with different aspects of the topic. The first chapter is introduction and provides only starting point of the thesis such as terminology. Chapter two is subdivided into six parts and surveys historical background of viticulture and winemaking in the Czech Republic. Each part is devoted to one important era starting in antiquity and explores the evolution till current situation. Chapter Three shows viticulture and winemaking law in the context of the Czech legal system and highlights links between mentioned law and environmental policy. Chapter Four characterizes current EU legislation and focuses on regulations concerning common agricultural policy in the sphere of viticulture and winemaking. Chapter Five outlines Czech legislation and is subdivided into seven parts. It is the main part of the thesis and it reports on the current Czech regulation of...
