Výživa matek v těhotenství : potřeby, informovanost a možnost ovlivnění
The Maternal Nutrition during Pregnancy : Needs, Informedness and Possible Influences
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/38926Identifiers
Study Information System: 97069
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Bartošová, Jitka
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
Institute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Prague
Date of defense
13. 6. 2011
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Problematika výživy obyvatel v České republice není snadné téma. O to složitější je, pokud se netýká pouze běžné populace, ale musí zohledňovat i určitá specifika, mezi která patří i období gravidity. Výzkumy poukazují na možné souvislosti mezi nutricí těhotné ženy a zdravotním stavem plodu, jenž může být způsobem stravování matky ovlivněn až do dob dospělosti. Bakalářská práce je strukturována do dvou částí. První část je rozsáhlejší, prezentuje dosud zjištěné teoretické poznatky o výživě, které se v některých případech dají použít i jako obecné zásady racionální výživy, a představuje podklad a východiska pro empirický segment práce. Empirická část práce zahrnuje mnou zkoumané výsledky. Pro zjištění stravovacích návyků dnešních těhotných žen byla použita kvantitativní metoda hodnocení pomocí dotazníků. Ke zpracování bylo použito 100 zcela vyplněných dotazníků. Dotazník zahrnuje otázky o způsobu stravování, pitném režimu, doplňcích stravy i informovanosti těhotných žen a jejich zdrojích. Cílem bylo zjistit, jakým způbem se těhotné ženy stravují, zda dodržují stanovené zásady, v jaké míře užívají nutraceutika a kde hledají potřebné informace k této problematice. Stěžejní hypotéza pojednávající o tom, zda způsob stravování během těhotenství souvisí se vzděláním, neukázala přesvědčivé výsledky k tomu,...
The issue of the nutrition of the population in the Czech Republic is a difficult one and it gets even more complicated if we are not concerning the population in general but only one part of it with specific needs, such as pregnant women. Several researches have shown that nutrition of pregnant women and fetal health may be closely connected and that the fetus could be affected by its mother's eating habits during pregnancy until the adult age. The thesis is divided into two parts. The first one, the longest, introduces theoretical findings in the field that are sometimes applicable as general principals of rational nutrition. This part of the thesis is used as a starting point for the other one, the empiric part. The empiric part contains the results of my own quantitative research based on the questionnaires inquiring about eating habits of pregnant women. One hundred fully filled-in questionnaires, containing questions about eating habits, drinking regime, nutritional supplements, nutrition knowledge of pregnant women and their sources of information, were collected. The aim of the research was to reveal typical pregnant women diet, the extent of adherence to general principles of pregnant women nutrition, an average amount of nutraceuticals taken daily and usual sources of information...