Kvalita lipidů v potravinách
Qulity of lipids in foods
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/38864Identifiers
Study Information System: 97076
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Tvrzická, Eva
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
Institute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Prague
Date of defense
13. 6. 2011
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
Lipidy, mastné kyseliny, n-3 mastné kyseliny, výživová doporučení, doplňky stravy, plynová chromatografieKeywords (English)
Lipids, fatty acids, n-3 fatty acids, dietary recommendations, dietary supplement, gas chromatographyUniverzita Karlova vPraze 1. lékařská fakulta Specializace ve zdravotnictví Nutriční terapie Renata Křivohlavá Kvalita lipidů v potravinách Qualityof lipids in foods Bakalářská práce Vedoucí závěrečné práce: Doc. Dr. Ing. Marek Doležal Praha, 2011 Abstrakt: Název bakalářské práce je "Kvalita lipidů v potravinách". Práce je rozvržena do dvou částí. První tvoří teoretická část, druhá je experimentální. Teoretická část je rozdělena do dvou kapitol. První bod pojednává o obecném chemickém složení a vlastnostech lipidů. Tento bod je dále členěn do čtyř úseků, ve kterých jsou konkrétněji rozebrány jednotlivé skupiny lipidů. Ve druhém bodě teoretické části je pozornost zaměřena na význam tuků ve výživě, syntézu mastných kyselin, trávení lipidů a problematiku související se vstřebatelností a transportem lipidů. Tato část dále obsahuje pasáž, která blíže zmiňuje výživová doporučení, v rámci nichž vyzdvihuje především otázku správného množství a kvality tuku obsaženého v jednotlivých potravinách. Nejsou zde opomenuty ani zásady správného použití a skladování tuků. Posledním úsekem této části jsou doplňky stravy a funkční potraviny, od kterých je očekáván pozitivní efekt na lidské zdraví. Experimentální část práce vychází z chemické analýzy dvaceti vzorků doplňků stravy s obsahem n-3 mastných kyselin. Tyto mastné...
The title of the work is "Quality of lipids in food". The work is divided into two parts. The first is theoretical, the other is experimental. The theoretical part is divided into two chapters. The first section describes general chemical composition and properties of lipids. This point is further divided into four sections, which are specifically focused on different groups of lipids. The second theoretical point of attention is focused on the importance of fat in the diet, the synthesis of fatty acids, lipid digestion and issues related to absorbancy and lipid transport. This section also contains a passage which refers to further dietary recommendations, among which highlights the question of the proper quantity and quality of fat contained in food. There are not omitted principles of proper use and storage of fat. The last section of this section deals with dietary supplements and functional foods from which the positive effect on human health is expected. The experimental part is based on chemical analysis of twenty samples of dietary supplements containing n-3 fatty acids. These fatty acids play a vital role in the prevention and treatment of many diseases, especially myocardial infarction or ischemic heart disease. In the screening of these products, attention was focused on the content of...