Studium interakce cytochromů P450 s potravními karcinogeny
Study of cytochrome P450 intreaction with dietary carcinogens
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/38090Identifiers
Study Information System: 32107
Collections
- Kvalifikační práce [20304]
Author
Advisor
Referee
Burdová, Kamila
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biochemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
13. 6. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
cytochromy P450, karcinogeneze, potravní karcinogenyKeywords (English)
cytochromes P450, carcinogenesis, food carcinogensBěhem života na nás působí různé karcinogenní látky. Jedním z hlavních zdrojů těchto látek je potrava, která hraje významnou roli v procesu vzniku nádorových onemocnění. V této práci jsou popsány karcinogeny vznikající při technologickém zpracování potravin či při jejich tepelné úpravě - polycyklické aromatické uhlovodíky, heterocyklické aminy a nitrosaminy, dále karcinogeny produkované plísněmi - mykotoxiny a karcinogeny produkované rostlinami - safrol, estragol a pyrrolizidinové alkaloidy. Na metabolismu karcinogenů se podílí řada enzymů, mezi nejdůležitější patří cytochromy P450. Tyto enzymy představují velkou rodinu hemthiolátových proteinů, které se významně podílí na metabolismu mnoha cizorodých látek (např. karcinogenů, léčiv, polutantů). Cytochromy P450 katalyzují reakce, které vedou především k detoxikaci látek. Vedle těchto detoxikačních reakcí může však docházet k metabolické aktivaci xenobiotik na látky s vyšší toxicitou. Cytochromy P450 se významně podílí na aktivaci karcinogenů na reaktivní elektrofilní látky, které mohou poškozovat DNA. Mechanismy metabolické aktivace uvedených karcinogenů jsou předmětem této práce. Klíčová slova: cytochromy P450, karcinogeneze, potravní karcinogeny
Humans are exposed to various carcinogens during their life. One of the main sources of carcinogens is a human diet which plays an important role in the cancer development. This bachelor thesis deals with carcinogens that are formed during a technological food processing or cooking of food - polycyclic aromatic hydrocarbons, heterocyclic amines and nitrosamines, then carcinogens produced by fungi - mycotoxins, and carcinogens that are produced by plants - safrole, estragole and pyrrolizidine alkaloids. Among numerous enzymes involved in metabolism of carcinogens, cytochromes P450 belong to the most important ones. These enzymes constitute a superfamily of haem-thiolate proteins, which is significantly involved in the metabolism of many foreign compounds (e.g. carcinogens, drugs, pollutants). Cytochromes P450 catalyze mainly reactions leading to detoxification of harmful compounds. Besides these reactions, the metabolic activation of compounds to more toxic products may occur. Cytochromes P450 play an important role in the activation of carcinogens to reactive electrophiles causing DNA damage. The subject of this bachelor thesis is to show mechanisms of metabolic activation of carcinogens. Key words: cytochromes P450, carcinogenesis, food carcinogens (In Czech)