dc.contributor.advisor | Štěpánová, Irena | |
dc.creator | Gošová, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2017-04-27T14:53:59Z | |
dc.date.available | 2017-04-27T14:53:59Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/36819 | |
dc.description.abstract | Práce pojednává o tradici horského salašnictví na Slovensku, které se postupně rozvíjelo od 15. - 16. století vlivem valašské kolonizace. Její jednotlivé kapitoly se zabývají jednak cyklem tradičních pasteveckých prací v rámci kalendářního roku, sezónních prací v průběhu teplé části roku a prací každodenních a jejich organizací, jednak materiální kulturou pastevců včetně architektury a jídelníčku. Historické pasáže nastiňují vývoj a způsoby fungování salašnického spolku. V tomto rámci je věnována pozornost také jednotlivým pastevcům. Je popsána jejich profesní hierarchie a náplň práce od bači k honelníkovi. | cs_CZ |
dc.description.abstract | This bachelor's thesis deals with the tradition of Alpine dairy farming in Slovakia, which has been developing since the 15th or 16th century due to the influence of the Wallachian colonization. The individual chapters of the thesis discuss the cycle of the traditional shepherd's work during the year, the seasonal work during the warm part of the year and also the daily routine and its organization as well as the material culture of the shepherds including their architecture and their diet. The historical passages of the thesis outline the development of the Alpine dairy farming society and the ways in which it works. We also take heed of the individual shepherds within this scope, detailing their professional hierarchy and job description, from the chief shepherd to the lowest-ranking member of their society. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | Materiální kultura | cs_CZ |
dc.subject | pastevectví | cs_CZ |
dc.subject | pastýřská salaš | cs_CZ |
dc.subject | tradice | cs_CZ |
dc.subject | mléčné hospodářství | cs_CZ |
dc.subject | Slovensko | cs_CZ |
dc.subject | Material culture | en_US |
dc.subject | pasturage | en_US |
dc.subject | pastoral hut | en_US |
dc.subject | tradition | en_US |
dc.subject | dairy farming | en_US |
dc.subject | Slovakia | en_US |
dc.title | Materiální kultura na Oravě. Horské salašnictví. | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2011 | |
dcterms.dateAccepted | 2011-06-21 | |
dc.description.department | Institute of Ethnology | en_US |
dc.description.department | Ústav etnologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Arts | en_US |
dc.description.faculty | Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 99477 | |
dc.title.translated | Material culture in the Orava. Mountain alpine farming. | en_US |
dc.contributor.referee | Pargač, Jan | |
dc.identifier.aleph | 001369680 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Ethnology | en_US |
thesis.degree.discipline | Etnologie | cs_CZ |
thesis.degree.program | History | en_US |
thesis.degree.program | Historické vědy | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Filozofická fakulta::Ústav etnologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Arts::Institute of Ethnology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Filozofická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Arts | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Etnologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Ethnology | en_US |
uk.degree-program.cs | Historické vědy | cs_CZ |
uk.degree-program.en | History | en_US |
thesis.grade.cs | Dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Good | en_US |
uk.abstract.cs | Práce pojednává o tradici horského salašnictví na Slovensku, které se postupně rozvíjelo od 15. - 16. století vlivem valašské kolonizace. Její jednotlivé kapitoly se zabývají jednak cyklem tradičních pasteveckých prací v rámci kalendářního roku, sezónních prací v průběhu teplé části roku a prací každodenních a jejich organizací, jednak materiální kulturou pastevců včetně architektury a jídelníčku. Historické pasáže nastiňují vývoj a způsoby fungování salašnického spolku. V tomto rámci je věnována pozornost také jednotlivým pastevcům. Je popsána jejich profesní hierarchie a náplň práce od bači k honelníkovi. | cs_CZ |
uk.abstract.en | This bachelor's thesis deals with the tradition of Alpine dairy farming in Slovakia, which has been developing since the 15th or 16th century due to the influence of the Wallachian colonization. The individual chapters of the thesis discuss the cycle of the traditional shepherd's work during the year, the seasonal work during the warm part of the year and also the daily routine and its organization as well as the material culture of the shepherds including their architecture and their diet. The historical passages of the thesis outline the development of the Alpine dairy farming society and the ways in which it works. We also take heed of the individual shepherds within this scope, detailing their professional hierarchy and job description, from the chief shepherd to the lowest-ranking member of their society. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologie | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990013696800106986 | |