Zobrazit minimální záznam

Material culture in the Orava. Mountain alpine farming.
dc.contributor.advisorŠtěpánová, Irena
dc.creatorGošová, Tereza
dc.date.accessioned2017-04-27T14:53:59Z
dc.date.available2017-04-27T14:53:59Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/36819
dc.description.abstractPráce pojednává o tradici horského salašnictví na Slovensku, které se postupně rozvíjelo od 15. - 16. století vlivem valašské kolonizace. Její jednotlivé kapitoly se zabývají jednak cyklem tradičních pasteveckých prací v rámci kalendářního roku, sezónních prací v průběhu teplé části roku a prací každodenních a jejich organizací, jednak materiální kulturou pastevců včetně architektury a jídelníčku. Historické pasáže nastiňují vývoj a způsoby fungování salašnického spolku. V tomto rámci je věnována pozornost také jednotlivým pastevcům. Je popsána jejich profesní hierarchie a náplň práce od bači k honelníkovi.cs_CZ
dc.description.abstractThis bachelor's thesis deals with the tradition of Alpine dairy farming in Slovakia, which has been developing since the 15th or 16th century due to the influence of the Wallachian colonization. The individual chapters of the thesis discuss the cycle of the traditional shepherd's work during the year, the seasonal work during the warm part of the year and also the daily routine and its organization as well as the material culture of the shepherds including their architecture and their diet. The historical passages of the thesis outline the development of the Alpine dairy farming society and the ways in which it works. We also take heed of the individual shepherds within this scope, detailing their professional hierarchy and job description, from the chief shepherd to the lowest-ranking member of their society.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectMateriální kulturacs_CZ
dc.subjectpastevectvícs_CZ
dc.subjectpastýřská salašcs_CZ
dc.subjecttradicecs_CZ
dc.subjectmléčné hospodářstvícs_CZ
dc.subjectSlovenskocs_CZ
dc.subjectMaterial cultureen_US
dc.subjectpasturageen_US
dc.subjectpastoral huten_US
dc.subjecttraditionen_US
dc.subjectdairy farmingen_US
dc.subjectSlovakiaen_US
dc.titleMateriální kultura na Oravě. Horské salašnictví.cs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-21
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId99477
dc.title.translatedMaterial culture in the Orava. Mountain alpine farming.en_US
dc.contributor.refereePargač, Jan
dc.identifier.aleph001369680
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnologyen_US
thesis.degree.disciplineEtnologiecs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnologyen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csPráce pojednává o tradici horského salašnictví na Slovensku, které se postupně rozvíjelo od 15. - 16. století vlivem valašské kolonizace. Její jednotlivé kapitoly se zabývají jednak cyklem tradičních pasteveckých prací v rámci kalendářního roku, sezónních prací v průběhu teplé části roku a prací každodenních a jejich organizací, jednak materiální kulturou pastevců včetně architektury a jídelníčku. Historické pasáže nastiňují vývoj a způsoby fungování salašnického spolku. V tomto rámci je věnována pozornost také jednotlivým pastevcům. Je popsána jejich profesní hierarchie a náplň práce od bači k honelníkovi.cs_CZ
uk.abstract.enThis bachelor's thesis deals with the tradition of Alpine dairy farming in Slovakia, which has been developing since the 15th or 16th century due to the influence of the Wallachian colonization. The individual chapters of the thesis discuss the cycle of the traditional shepherd's work during the year, the seasonal work during the warm part of the year and also the daily routine and its organization as well as the material culture of the shepherds including their architecture and their diet. The historical passages of the thesis outline the development of the Alpine dairy farming society and the ways in which it works. We also take heed of the individual shepherds within this scope, detailing their professional hierarchy and job description, from the chief shepherd to the lowest-ranking member of their society.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990013696800106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV