Zobrazit minimální záznam

Genetically modified plants in practical applications
dc.contributor.advisorFischer, Lukáš
dc.creatorŘíhová, Barbora
dc.date.accessioned2017-04-27T12:41:26Z
dc.date.available2017-04-27T12:41:26Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/36283
dc.description.abstractGenetické inženýrství (GI) rostlin je téma velice aktuální, a stále více kontroverzní, neboť se stává neodmyslitelnou součástí života nás všech. GI má, kromě jiného, velký potenciál pomoci vyřešit aktuální otázku hladu a podvýživy v určitých částech světa. Tato práce má za cíl objasnit, co jsou geneticky modifikované (GM) rostliny, představit možnosti praktického využití GM rostlin, způsoby přípravy a zvážit jejich výhody a případná rizika. GM rostlinou rozumíme rostlinu, které byla cíleně změněna genetická informace vnesením či vyjmutím části genetické informace (úseku DNA, zpravidla genu). Nejvíce používané metody transformace jsou transformace pomocí Agrobacteria tumefaciens a balistickou metodou. GM rostliny se mohou využívat pro produkci potravin a krmiv v lepší kvalitě a větší kvantitě, díky navozené vyšší odolnosti, ať už vůči stresu biotickému (vůči napadení škůdcem, virem, bakterií..), tak vůči abiotickému (sucho, salinita, toxické látky v půdě,..). Zejména odolnost vůči abiotickému stresu je aktuální problém, neboť díky měnícím se klimatickým podmínkám některé regiony stále více trpí nedostatkem srážek a následným suchem. Některé GM rostliny pěstované pro produkci potravin také mají lepší nutriční vlastnosti, což může pomoci vyřešit problém s nedostatkem určitých složek potravy v zemích třetího...cs_CZ
dc.description.abstractGenetic engineering (GI) of plants is a very current topic, and more and more controversial, since it is becoming an inseparable part of our lives. GI has, among other things, a great potential to help solve the current problem of hunger and malnutrition in certain parts of the world. The goal of this project is to clarify what genetically modified (GM) plants are, to present the possibilities of their practical use, to explain methods of preparation and to consider their advantages and eventual risks. By GM plant we understand a plant whose genetic information has been changed by introducing or removing part of the genetic information (a section of DNA, generally a gene). The most frequently used methods of transformation are the transformation by Agrobacterium tumefaciens and the balistic method. GM plants can be used for production of food or feed in better quality and greater quantity, thanks to an introduction of higher resistance, whether it is to biotic stress (pest, virus or bacterial resistance) or to abiotic stress (drought, salinity, toxic substance in the ground..). In particular, the resistance to abiotic stress is an important issue these days, since through the climate changes some regions suffer more and more from insufficient precipitation and consequent drought. Some of the GM plants grown...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectgenetické inženýrstvícs_CZ
dc.subjectgeneticky modifikované rostlinycs_CZ
dc.subjectAgrobacterium tumefacienscs_CZ
dc.subjectbalistická metodacs_CZ
dc.subjectgenetic engineeringen_US
dc.subjectgenetically modified plantsen_US
dc.subjectAgrobacterium tumefaciensen_US
dc.subjectbalistic methoden_US
dc.titlePraktické využití geneticky modifikovaných rostlincs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2010
dcterms.dateAccepted2010-09-20
dc.description.departmentDepartment of Experimental Plant Biologyen_US
dc.description.departmentKatedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId63296
dc.title.translatedGenetically modified plants in practical applicationsen_US
dc.contributor.refereeCvrčková, Fatima
dc.identifier.aleph001279581
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEcological and Evolutionary Biologyen_US
thesis.degree.disciplineEkologická a evoluční biologiecs_CZ
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Experimental Plant Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEkologická a evoluční biologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEcological and Evolutionary Biologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csGenetické inženýrství (GI) rostlin je téma velice aktuální, a stále více kontroverzní, neboť se stává neodmyslitelnou součástí života nás všech. GI má, kromě jiného, velký potenciál pomoci vyřešit aktuální otázku hladu a podvýživy v určitých částech světa. Tato práce má za cíl objasnit, co jsou geneticky modifikované (GM) rostliny, představit možnosti praktického využití GM rostlin, způsoby přípravy a zvážit jejich výhody a případná rizika. GM rostlinou rozumíme rostlinu, které byla cíleně změněna genetická informace vnesením či vyjmutím části genetické informace (úseku DNA, zpravidla genu). Nejvíce používané metody transformace jsou transformace pomocí Agrobacteria tumefaciens a balistickou metodou. GM rostliny se mohou využívat pro produkci potravin a krmiv v lepší kvalitě a větší kvantitě, díky navozené vyšší odolnosti, ať už vůči stresu biotickému (vůči napadení škůdcem, virem, bakterií..), tak vůči abiotickému (sucho, salinita, toxické látky v půdě,..). Zejména odolnost vůči abiotickému stresu je aktuální problém, neboť díky měnícím se klimatickým podmínkám některé regiony stále více trpí nedostatkem srážek a následným suchem. Některé GM rostliny pěstované pro produkci potravin také mají lepší nutriční vlastnosti, což může pomoci vyřešit problém s nedostatkem určitých složek potravy v zemích třetího...cs_CZ
uk.abstract.enGenetic engineering (GI) of plants is a very current topic, and more and more controversial, since it is becoming an inseparable part of our lives. GI has, among other things, a great potential to help solve the current problem of hunger and malnutrition in certain parts of the world. The goal of this project is to clarify what genetically modified (GM) plants are, to present the possibilities of their practical use, to explain methods of preparation and to consider their advantages and eventual risks. By GM plant we understand a plant whose genetic information has been changed by introducing or removing part of the genetic information (a section of DNA, generally a gene). The most frequently used methods of transformation are the transformation by Agrobacterium tumefaciens and the balistic method. GM plants can be used for production of food or feed in better quality and greater quantity, thanks to an introduction of higher resistance, whether it is to biotic stress (pest, virus or bacterial resistance) or to abiotic stress (drought, salinity, toxic substance in the ground..). In particular, the resistance to abiotic stress is an important issue these days, since through the climate changes some regions suffer more and more from insufficient precipitation and consequent drought. Some of the GM plants grown...en_US
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.identifier.lisID990012795810106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV