Zobrazit minimální záznam

The Quality and Safety of Transfusion Products - a Study on Critical Aspects of Quality and Important Factors in Quality Control
dc.contributor.advisorBláha, Milan
dc.creatorZimová, Renata
dc.date.accessioned2020-11-26T20:51:05Z
dc.date.available2020-11-26T20:51:05Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/35171
dc.description.abstractThe quality and safety of transfusion products - a study on critical aspects of quality and important factors in quality control Products made from blood (transfusion products and blood derivatives) represent a special group of therapeutic preparations that have specific properties (danger of allergic reactions, transfer of infections etc.). The aim of this study was to show critical points of the process of producing safe, first-rate transfusion preparations at the level reflecting the progress in medicine and technology. Secondary aim was to analyze whether inspections of the State Institute for Drug Control, strict requirements and implementation of EU legislative have influence on the quality of work in blood establishments (BEs) and whether there are some relations between selected BEs with similar characteristics (the size and type of facility) and quality of work as this is presently a heated topic in discussions about restructuralization of transfusion service. The author analyzed her own experience gained during 129 inspections from the view of Good Manufacturing Practice (GMP) in BEs in the Czech Republic and abroad. The survey of results The most frequent and most important shortcomings (key and critical points) in production of transfusion products are parameters described in the chapter...en_US
dc.description.abstractJakost a bezpečnost transfuzních přípravků - studium kritických aspektů jakosti a významných prvků řízení jakosti. Přípravky vyrobené z krve (transfuzní přípravky i krevní deriváty) představují zvláštní skupinu léčivých přípravků, která přináší řadu specifik (nebezpečí alergických reakcí, přenosu infekcí aj. reakcí nebo příhod). Cílem práce bylo proto vytipovat kritické body procesu z hlediska zajištění přípravy bezpečných a kvalitních transfuzních přípravků na úrovni posledních poznatků medicíny. Sekundárním cílem bylo analyzovat, zda inspekce SÚKLu, zpřísnění požadavků a implementace legislativy EU mají vliv na kvalitu práce zařízení transfuzní služby (ZTS) a zda existuje vztah mezi vybranými charakteristikami ZTS (velikost a typ zařízení) a kvalitou práce, což je v současné době žhavým problémem v diskusích o restrukturalizaci transfuzní služby). Autorka analyzovala vlastní poznatky získané v průběhu 126 inspekcí SVP (správné výrobní praxe) u ZTS v ČR a při absolvovaných studijních a inspekčních pobytech v zahraničí Přehled zjištěných výsledků: Nejčastější a nejdůležitější nedostatky (klíčové a kritické body) při výrobě transfuzních přípravků jsou parametry zahrnuté do oblasti Dokumentace, Pracovníci a Prostory a zařízení (z celkového počtu šlo o 25,9/17,7/17,7% nedostatků ). Nejnižší počet nedostatků...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleJakost a bezpečnost transuzních přípravků - studium kritických aspektů jakosti a významných prvků řízení jakostics_CZ
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-06-13
dc.description.department2nd Department of Internal Medicine - Gastroenterologyen_US
dc.description.departmentII. interní gastroenterologická klinikacs_CZ
dc.description.facultyLékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Medicine in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId107379
dc.title.translatedThe Quality and Safety of Transfusion Products - a Study on Critical Aspects of Quality and Important Factors in Quality Controlen_US
dc.contributor.refereeGašová, Zdenka
dc.contributor.refereeTurek, Petr
dc.identifier.aleph001373033
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.programVnitřní nemocics_CZ
thesis.degree.programInternal Medicineen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csLékařská fakulta v Hradci Králové::II. interní gastroenterologická klinikacs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Medicine in Hradec Králové::2nd Department of Internal Medicine - Gastroenterologyen_US
uk.faculty-name.csLékařská fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Medicine in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csLFHKcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csVnitřní nemocics_CZ
uk.degree-program.enInternal Medicineen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csJakost a bezpečnost transfuzních přípravků - studium kritických aspektů jakosti a významných prvků řízení jakosti. Přípravky vyrobené z krve (transfuzní přípravky i krevní deriváty) představují zvláštní skupinu léčivých přípravků, která přináší řadu specifik (nebezpečí alergických reakcí, přenosu infekcí aj. reakcí nebo příhod). Cílem práce bylo proto vytipovat kritické body procesu z hlediska zajištění přípravy bezpečných a kvalitních transfuzních přípravků na úrovni posledních poznatků medicíny. Sekundárním cílem bylo analyzovat, zda inspekce SÚKLu, zpřísnění požadavků a implementace legislativy EU mají vliv na kvalitu práce zařízení transfuzní služby (ZTS) a zda existuje vztah mezi vybranými charakteristikami ZTS (velikost a typ zařízení) a kvalitou práce, což je v současné době žhavým problémem v diskusích o restrukturalizaci transfuzní služby). Autorka analyzovala vlastní poznatky získané v průběhu 126 inspekcí SVP (správné výrobní praxe) u ZTS v ČR a při absolvovaných studijních a inspekčních pobytech v zahraničí Přehled zjištěných výsledků: Nejčastější a nejdůležitější nedostatky (klíčové a kritické body) při výrobě transfuzních přípravků jsou parametry zahrnuté do oblasti Dokumentace, Pracovníci a Prostory a zařízení (z celkového počtu šlo o 25,9/17,7/17,7% nedostatků ). Nejnižší počet nedostatků...cs_CZ
uk.abstract.enThe quality and safety of transfusion products - a study on critical aspects of quality and important factors in quality control Products made from blood (transfusion products and blood derivatives) represent a special group of therapeutic preparations that have specific properties (danger of allergic reactions, transfer of infections etc.). The aim of this study was to show critical points of the process of producing safe, first-rate transfusion preparations at the level reflecting the progress in medicine and technology. Secondary aim was to analyze whether inspections of the State Institute for Drug Control, strict requirements and implementation of EU legislative have influence on the quality of work in blood establishments (BEs) and whether there are some relations between selected BEs with similar characteristics (the size and type of facility) and quality of work as this is presently a heated topic in discussions about restructuralization of transfusion service. The author analyzed her own experience gained during 129 inspections from the view of Good Manufacturing Practice (GMP) in BEs in the Czech Republic and abroad. The survey of results The most frequent and most important shortcomings (key and critical points) in production of transfusion products are parameters described in the chapter...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové, II. interní gastroenterologická klinikacs_CZ
thesis.grade.codeP
uk.publication-placeHradec Královécs_CZ
dc.identifier.lisID990013730330106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV