dc.contributor.advisor | Bláha, Milan | |
dc.creator | Zimová, Renata | |
dc.date.accessioned | 2020-11-26T20:51:05Z | |
dc.date.available | 2020-11-26T20:51:05Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/35171 | |
dc.description.abstract | The quality and safety of transfusion products - a study on critical aspects of quality and important factors in quality control Products made from blood (transfusion products and blood derivatives) represent a special group of therapeutic preparations that have specific properties (danger of allergic reactions, transfer of infections etc.). The aim of this study was to show critical points of the process of producing safe, first-rate transfusion preparations at the level reflecting the progress in medicine and technology. Secondary aim was to analyze whether inspections of the State Institute for Drug Control, strict requirements and implementation of EU legislative have influence on the quality of work in blood establishments (BEs) and whether there are some relations between selected BEs with similar characteristics (the size and type of facility) and quality of work as this is presently a heated topic in discussions about restructuralization of transfusion service. The author analyzed her own experience gained during 129 inspections from the view of Good Manufacturing Practice (GMP) in BEs in the Czech Republic and abroad. The survey of results The most frequent and most important shortcomings (key and critical points) in production of transfusion products are parameters described in the chapter... | en_US |
dc.description.abstract | Jakost a bezpečnost transfuzních přípravků - studium kritických aspektů jakosti a významných prvků řízení jakosti. Přípravky vyrobené z krve (transfuzní přípravky i krevní deriváty) představují zvláštní skupinu léčivých přípravků, která přináší řadu specifik (nebezpečí alergických reakcí, přenosu infekcí aj. reakcí nebo příhod). Cílem práce bylo proto vytipovat kritické body procesu z hlediska zajištění přípravy bezpečných a kvalitních transfuzních přípravků na úrovni posledních poznatků medicíny. Sekundárním cílem bylo analyzovat, zda inspekce SÚKLu, zpřísnění požadavků a implementace legislativy EU mají vliv na kvalitu práce zařízení transfuzní služby (ZTS) a zda existuje vztah mezi vybranými charakteristikami ZTS (velikost a typ zařízení) a kvalitou práce, což je v současné době žhavým problémem v diskusích o restrukturalizaci transfuzní služby). Autorka analyzovala vlastní poznatky získané v průběhu 126 inspekcí SVP (správné výrobní praxe) u ZTS v ČR a při absolvovaných studijních a inspekčních pobytech v zahraničí Přehled zjištěných výsledků: Nejčastější a nejdůležitější nedostatky (klíčové a kritické body) při výrobě transfuzních přípravků jsou parametry zahrnuté do oblasti Dokumentace, Pracovníci a Prostory a zařízení (z celkového počtu šlo o 25,9/17,7/17,7% nedostatků ). Nejnižší počet nedostatků... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Jakost a bezpečnost transuzních přípravků - studium kritických aspektů jakosti a významných prvků řízení jakosti | cs_CZ |
dc.type | dizertační práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2011 | |
dcterms.dateAccepted | 2011-06-13 | |
dc.description.department | 2nd Department of Internal Medicine - Gastroenterology | en_US |
dc.description.department | II. interní gastroenterologická klinika | cs_CZ |
dc.description.faculty | Lékařská fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Medicine in Hradec Králové | en_US |
dc.identifier.repId | 107379 | |
dc.title.translated | The Quality and Safety of Transfusion Products - a Study on Critical Aspects of Quality and Important Factors in Quality Control | en_US |
dc.contributor.referee | Gašová, Zdenka | |
dc.contributor.referee | Turek, Petr | |
dc.identifier.aleph | 001373033 | |
thesis.degree.name | Ph.D. | |
thesis.degree.level | doktorské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | - | en_US |
thesis.degree.program | Vnitřní nemoci | cs_CZ |
thesis.degree.program | Internal Medicine | en_US |
uk.thesis.type | dizertační práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Lékařská fakulta v Hradci Králové::II. interní gastroenterologická klinika | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Medicine in Hradec Králové::2nd Department of Internal Medicine - Gastroenterology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Lékařská fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Medicine in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | LFHK | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | - | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | - | en_US |
uk.degree-program.cs | Vnitřní nemoci | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Internal Medicine | en_US |
thesis.grade.cs | Prospěl/a | cs_CZ |
thesis.grade.en | Pass | en_US |
uk.abstract.cs | Jakost a bezpečnost transfuzních přípravků - studium kritických aspektů jakosti a významných prvků řízení jakosti. Přípravky vyrobené z krve (transfuzní přípravky i krevní deriváty) představují zvláštní skupinu léčivých přípravků, která přináší řadu specifik (nebezpečí alergických reakcí, přenosu infekcí aj. reakcí nebo příhod). Cílem práce bylo proto vytipovat kritické body procesu z hlediska zajištění přípravy bezpečných a kvalitních transfuzních přípravků na úrovni posledních poznatků medicíny. Sekundárním cílem bylo analyzovat, zda inspekce SÚKLu, zpřísnění požadavků a implementace legislativy EU mají vliv na kvalitu práce zařízení transfuzní služby (ZTS) a zda existuje vztah mezi vybranými charakteristikami ZTS (velikost a typ zařízení) a kvalitou práce, což je v současné době žhavým problémem v diskusích o restrukturalizaci transfuzní služby). Autorka analyzovala vlastní poznatky získané v průběhu 126 inspekcí SVP (správné výrobní praxe) u ZTS v ČR a při absolvovaných studijních a inspekčních pobytech v zahraničí Přehled zjištěných výsledků: Nejčastější a nejdůležitější nedostatky (klíčové a kritické body) při výrobě transfuzních přípravků jsou parametry zahrnuté do oblasti Dokumentace, Pracovníci a Prostory a zařízení (z celkového počtu šlo o 25,9/17,7/17,7% nedostatků ). Nejnižší počet nedostatků... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The quality and safety of transfusion products - a study on critical aspects of quality and important factors in quality control Products made from blood (transfusion products and blood derivatives) represent a special group of therapeutic preparations that have specific properties (danger of allergic reactions, transfer of infections etc.). The aim of this study was to show critical points of the process of producing safe, first-rate transfusion preparations at the level reflecting the progress in medicine and technology. Secondary aim was to analyze whether inspections of the State Institute for Drug Control, strict requirements and implementation of EU legislative have influence on the quality of work in blood establishments (BEs) and whether there are some relations between selected BEs with similar characteristics (the size and type of facility) and quality of work as this is presently a heated topic in discussions about restructuralization of transfusion service. The author analyzed her own experience gained during 129 inspections from the view of Good Manufacturing Practice (GMP) in BEs in the Czech Republic and abroad. The survey of results The most frequent and most important shortcomings (key and critical points) in production of transfusion products are parameters described in the chapter... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci Králové, II. interní gastroenterologická klinika | cs_CZ |
thesis.grade.code | P | |
uk.publication-place | Hradec Králové | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990013730330106986 | |